Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos mokslininkai skelbia radę būdą pašalinti ŽIV virusą iš užkrėstų ląstelių

Biomedicinos mokslininkams Drezdeno technologijos universitete pavyko išgydyti keletą Žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV) apkrėstų pelių naudojant naują metodą: gydant ŽIV ląsteles panaudotas fermentas tam, kad virusas būtų išmestas iš užkrėstų ląstelių DNR, skelbia thelocal.de.
ŽIV virusas
ŽIV virusas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Yra kalbama apie įvairius kovos su ŽIV metodus, tačiau viruso išėmimas iš užkrėstų ląstelių yra unikalus“, – sako Joachimas Hauberis iš Hamburgo Heinricho Pette's instituto.

Ar toks pats metodas bus veiksmingas ir su žmonėmis, paaiškės atlikus klinikinius tyrimus, kuriems kol kas nėra skirta lėšų.

Drezdeno komandos lyderis Frankas Buchholzas sako, kad „molekulinės žirklės“ ŽIV gydymui gali būti pradėtos naudoti per dešimtmetį – kaip somatinė genetinė terapija (naudojant paciento genetiškai pakeistas ląsteles).

„Kraujas būtų paimtas iš pacientų, o kamieninės ląstelės, kurios gali suardyti kraujo kūnelius, pašalintos“, – aiškina jis.

Laboratorinis darbas būtų įdėti svarbų ŽIV naikinantį fermentą į kamienines ląsteles, pakeičiant jų DNR. Manoma, kad genetiškai pakeistos ląstelės išmestų virusą iš apkrėstų ląstelių ir šios vėl galėtų normaliai veikti.

Labai panašus rezultatas buvo pasiektas su pelėmis. „Viruso kiekis pelių ląstelėse buvo gerokai sumažintas, o vėliau tose ląstelėse jų surasti visiškai nepavyko“, – sako J.Hauberis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius