-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vorų evoliucija: vis daugiau vorų išmoksta pagauti ir suvalgyti žuvis

Vis daugiau vorų išmoksta pagauti ir suvalgyti žuvis, atskleidžia nauji mokslininkų tyrimai. Aštuonkojai padarai aukų lūkuriuoja prie tvenkinių ir ežerų.
Vis dauiau vorų rūšių minta žuvimi
Vis dauiau vorų rūšių minta žuvimi / Scanpix nuotr.

Bet tai nėra milžiniški vorai, gyvenantys Afrikoje, Australijoje ar Amerikoje – didelė dalis jų gyvena ir Europoje, rašo mirror.co.uk.

Jie žuvims įšvirkščia mirtiną dozę nuodingų toksinų ir fermentų, o tuomet ištraukia į krantą, kad suvalgytų. Šis procesas gali trukti ir kelias valandas.

Jau anksčiau buvo žinoma, kad vorai sugeba gaudyti žuvis, tačiau mokslininkų tyrimas rodo, kad taip daro vis daugiau vorų visame pasaulyje.

Ilgus metus rinkusi informaciją jungtinė Australijos ir Šveicarijos mokslininkų grupė, vadovaujama Martino Nyffelerio iš Bazelio ir Bradley'o Pusey iš Vakarų Australijos universitetų, nustatė, kad penkios pagrindinės vorų rūšys maitinimąsi vabzdžiais pakeičia žuvimis.

Laboratorinėmis sąlygomis 300 vorų rūšių valgė žuvis, nors iki tol nebuvo užfiksuota, kad jie tai darytų gamtoje, o tai reiškia, kad vorų maitinimasis žuvimi gali būti kur kas dažnesnis reiškinys, nei manyta iki šiol, skelbiama „PLOS One“ žurnale.

Vorai dažniausiai medžioja žuvis laukdami jų netoli vandens telkinių, tačiau kai kurie jų gali vaikščioti vandens paviršiumi ir panerti, kad pagautų gerokai už save didesnes aukas.

Jie žuvims įšvirkščia mirtiną dozę nuodingų toksinų ir fermentų, o tuomet ištraukia į krantą, kad suvalgytų. Šis procesas gali trukti ir kelias valandas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius