Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žmonių ir žiurkių DNR mėsainiuose – ne toks jau retas reiškinys

Mėsainis anaiptol nėra sveiko maisto pavyzdys. Per pastaruosius metus buvo nemažai pavyzdžių, kaip mėsainiuose atrastos susargdinti žmones ar net nužudyti galinčios E.coli, salmonelės ir kitos pavojingos bakterijos.
Maisto priedai
Maisto priedai / „Shutterstock“ nuotr.

Naujame įmonės „Clear Labs“ tyrime pateikta įdomių ir iš pirmo žvilgsnio gąsdinančių duomenų apie JAV rinkoje esančius mėsainius, tačiau ekspertai teigia, kad tai ne visais atvejais turi kelti nerimą, rašo vox.com.

Naudodami DNR sekoskaitos metodus tyrėjai išanalizavo 258 mėsainių produktus, įskaitant užšaldytus paplotėlius, greito maisto ir vegetariškus mėsainius, iš įvairių Šiaurės Kalifornijos vietų.

Tuomet mėginių genomo sandara buvo palyginta su duomenų baze, kurioje yra tūkstančių maisto produktų molekuliniai pėdsakai.

Nustatyta, kad 13,6 proc. visų ištestuotų produktų buvo „problematiški“: vienuose rastas didesnis už nurodytą kalorijų kiekis, kituose trūko tam tikrų ingredientų. Tačiau nebuvo rasta nieko, kas galėtų kelti pavojų žmogaus sveikatai. Vos procentas visų mėginių galėjo kelti susirūpinimą dėl higienos.

Tiesa, tarp procento mėginių buvo trys produktai su žiurkių DNR. Palyginti didelėje dalyje maisto produktų aptinkama žmonių, vabzdžių ar kitų žinduolių DNR pėdsakų.

Tačiau tai leidžia ir maisto priežiūros institucijos, nes itin mažas kiekis gyvūnų DNR pavojaus žmogaus sveikatai nekelia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius