Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žvejys iš Adrijos jūros ištraukė slaptą JAV karinio laivyno zondą

Žvejys iš Kroatijos Adrijos jūroje tinklais ištraukė keistą dėžę. Tik vėliau paaiškėjo, jog tai yra slaptos EARS jutiklių sistemos, registruojančios povandeninius garsus, dalis.
JAV Karinio laivyno Okeanografijos biuro darbuotojai iš vandens traukia EARS zondą
JAV Karinio laivyno Okeanografijos biuro darbuotojai iš vandens traukia EARS zondą / Twitter/NAVOCEANO nuotr.

Remiantis žiniasklaidos pranešimu, žvejybinis laivas „Marianas II“ į savo žvejybinius tinklus pagavo prietaisą, kuris svėrė apie 100 kg.

Neturėdamas jokio supratimo, ką čia tokio pavyko sužvejoti, žvejys kreipėsi į vietos žiniasklaidos atstovus ir pastarieji nusprendė šiuo įvykiu pasidomėti detaliau.

Istorijai tampant vis plačiau aptarinėjamai ir nušviečiamai, galiausiai su žveju susisiekė JAV karinis jūrų laivynas ir paprašė jiems grąžinti šį prietaisą.

Po to, kai JAV karinis jūrų laivynas sutiko žvejui atlyginti už sugadintus tinklus padarytus nuostolius, prietaisas grįžo kariškiams.

Ir ką čia tokio sužvejojo žvejys?

Pasak karinio jūrų laivyno analitiko H. I. Suttono, tai yra identiškas karinio jūrų laivyno naudojamai EARS jutiklių sistemai įrenginys.

Suttonas netgi atrado seną, 2014-aisiai metais paviešintą įrašą „Twitter“ tinkle, kaip iš vandens ištraukiamas EARS prietaisas. Tokį patį sugavo ir Adrijos jūroje žvejojęs žvejys.

EARS yra „aplinkos akustinio įrašymo sistema“ ir kaip teigia Suttonas, ji galėjo būti dislokuota 2000-ųjų metų pradžioje ir įrašinėti garsus ne vienerius metus.

Kaip pažymi „Popular Mechanics“, JAV karinis jūrų laivynas „EARS“ sistemas naudoja įrašyti garsams, kurie įprastai po vandeniu nėra girdimi. Tad toks prietaisas Adrijos jūroje galėtų padėti JAV kariškiams atpažinti neįprastus garsus. Garsus, kurie parodytų priešo judėjimą, ypač povandeninių laivų.

Šie įrenginiai suprojektuoti taip, kad sėdi ant vandenyno dugno ir įrašinėja garsą. O kai karinis jūrų laivynas nori juos pasiimti, išsiunčia užkoduotą signalą, įrenginys atsiskiria nuo jį laikančio inkaro ir iškyla į paviršių. Belieka tik prie jo priplaukti ir įsikelti į laivą, teigia „Popular Mechanics“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius