-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ar toli skaitmeninė televizija?

Visais aspektais ji – arti. Pirmadienį jau įjungta skaitmeninė antžeminė televizija, o senoji – analoginė antžeminė – išjungta. Tam, kad matytumėte televiziją, tereikia atlikti tris paprastus žingsnius: patikrinti, ar televizorius yra tinkamas priimti skaitmeninės transliacijos signalą, jei reikia, nusipirkti ir prijungti priedėlį ir suderinti anteną. Taigi, ir šiuo aspektu, skaitmeninė televiziją yra arti. Bet apie viską – nuo pradžių.
Televizija
Televizija

Ko reikia televizoriui?

Jei ant televizoriaus ar jo techniniame pase nėra užrašo DVB-T MPEG-4, jo imtuvas greičiausiai netinkamas priimti skaitmeninį antžeminį signalą. Todėl būtina nusipirkti skaitmeninės televizijos priedėlį. Taip pat galima įsigyti naujesnį televizorių su integruotu skaitmeninių signalų imtuvu. Jei nusprendėte įsigyti priedėlį, įsitikinkite, ar galima jį prijungti prie turimo televizoriaus.

Tam, kad prie televizoriaus būtų galima prijungti priedėlį, televizoriuje reikia ieškoti jungčių HDMI, SCART arba RCA, pastaroji dažnai vadinama „tulpėmis“. Į šias jungtis bus jungiamas joms tinkamas priedėlio laidas.

Kaip prijungti priedėlį?

Skaitmeninės televizijos priedėliui prijungti prie televizoriaus užtenka kelių paprastų veiksmų. Pirmiausia, nuo televizijos antenos nutiestą kabelį ištraukite iš televizoriaus galinėje dalyje esančios jungties ir įkiškite kabelį į televizijos antenai numatytą jungtį priedėlio galinėje dalyje. SCART kabeliu sujunkite TV priedėlį ir televizorių. Prijunkite priedėlį prie elektros lizdo ir įjunkite jį. Įjungę televizorių, jo nustatymų meniu pakeiskite režimą iš analoginio į skaitmeninį.

Priedėlį ir televizorių sujungti galima ir RCA jungtimis. Vienodomis spalvomis reikia sujungti vaizdo (video) ir dvi garso (audio) jungtis priedėlyje ir televizoriuje (geltonos spalvos jungtis vaizdo signalui, balta ir raudona jungtys – garso signalui įeiti).

Esama ir visiškai skaitmeninių HDMI jungčių, tačiau pastarosios yra tik tuose televizoriuose, kurie suteikia aukščiausią vaizdo (HD) kokybę.

Kaip sureguliuoti anteną?

Pasak specialistų, didesnei daliai gyventojų skaitmeninei antžeminei televizijai žiūrėti gali užtekti ir dabar turimos televizijos antenos.

Reguliuojant anteną daug įtakos turi jos iškėlimo aukštis, taip pat reikia pasistengti, kad antenos neužstotų šalia esantys objektai, kurie gali sukelti trikdžius ar atspindžius, pavyzdžiui, šalia esantis pastatas, medis ar mobiliojo ryšio siųstuvas. Taigi, svarbu iškelti anteną kuo aukščiau ir nukreipti televizijos bokšto ar siųstuvo kryptimi, kad priimamas signalas būtų kuo stipresnis. Su kambarine antena galima tikėtis priimti skaitmeninės antžeminės televizijos programas, jeigu gyvenate iki 10 kilometrų nuo televizijos bokšto ar siųstuvo.

Jeigu su kambarine antena signalas nepakankamai stiprus, reikia pasirinkti lauko anteną. Pirkdami anteną, ieškokite tokios, kurios stiprinimo koeficientas be stiprintuvo yra didžiausias. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į jungčių ir kabelio nuo antenos iki televizoriaus kokybę.

Jei kažkas nepavyko ar klausimų liko daugiau nei atsakymų, nedelskite – skambinkite nemokama telefono linija 8 800 00150 arba užsukite į interneto svetainę www.skaitmenine2012.lt.

Skaitmeninės televizijos plėtros skatinimo projektas finansuojamas Europos sąjungos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis.

Skaitmeninė televizija
Skaitmeninė televizija
Logotipas
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius