-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Televizijos slaptažodžiai ir kiti burtažodžiai

Apie skaitmeninę televiziją, analoginės antžeminės televizijos išjungimą kalbama jau metus. Spalio 29 dieną šios kalbos virto realybe ir Lietuvoje liko tik skaitmeninės antžeminės televizijos transliacijos. Tačiau ši techninė tema turi daugybę įvairiausių terminų, kurie ne visada yra suprantami. Taigi, kad „iškoduotume“ skaitmeninę televiziją, apteikiame trumpą žodynėlį.
Televizija
Televizija / SXC nuotr.
Temos: 1 Televìzija

Analoginė antžeminė televizija – analoginiu signalu transliuojama televizija, matoma su įprastine antena. Nuo 2012 m. spalio 29 d. transliavimas analoginiu antžeminiu būdu bus nutrauktas.

Dekoderis yra skirtas senesnio modelio televizoriams, turintiems skaitmeninius, tačiau senesnio formato (MPEG2) imtuvus. Dekoderis MPEG4 signalą paverčia į MPEG2, o šis yra suprantamas televizoriui, turinčiam MPEG2 imtuvą.

Dekodavimo kortelė – kortelė, atkoduojanti mokamas televizijos programas, kurios nėra laisvai pasiekiamos. Šią kortelę skiria pasirinktas TV operatorius.

EPG (elektroninis programų gidas) – tai išsami TV programa, matoma televizoriaus ekrane. EPG suteikia informacijos apie rodomas ir planuojamas rodyti TV programas.

HD TV (angl. Hight Definition TV) – raiškioji televizija. Tai naujoji skaitmeninės televizijos karta, leidžianti matyti 5 kartus raiškesnį, nei įprastos televizijos, vaizdą. HDTV užtikrina platesnį vaizdo formatą 16:9, todėl puikiai tinka moderniems televizoriams.

MPEG2 ir MPEG4 – vaizdo signalo glaudinimo metodai. MPEG4 yra dvigubai efektyvesnis už MPEG2, todėl naudojant šį metodą, galima perduoti dvigubai daugiau TV programų. Lietuvoje antžeminės skaitmeninės TV signalui glaudinti naudojamas MPEG4!

Skaitmeninė televizija – tai tokia TV rūšis, kai vaizdas ir garsas perduodamas skaitmeniniu signalu. Yra penkios skaitmeninės TV rūšys: antžeminė, palydovinė, kabelinė, IPTV ir mikrobangų daugiakanalė.

Skaitmeninė antžeminė televizija (DVB-T) – iš retransliacijos bokštų skaitmeniniu signalu transliuojama televizija. Norint žiūrėti šios rūšies televiziją reikalinga lauko arba kambarinė antena ir transliavimo formatui (MPEG4) pritaikytas televizorius arba TV priedėlis.

Skaitmeninė kabelinė televizija (DVB-C) – kabeliniais tinklais transliuojama televizija. Šios rūšies skaitmeninę TV galima žiūrėti ten, kur yra išvedžioti kabelinės televizijos tinklai. Jie diegiami miestuose, kur yra išvystyta požeminėms linijoms tiesti reikalinga infrastruktūra.

Skaitmeninė palydovinė televizija (DVB-S) – skaitmeninė televizija, kuriai signalas perduodamas oru iš palydovo.

MDTV ¬– mikrobanginė daugiakanalė televizija. Šios televizijos transliavimui naudojama specifinė TV antena ir pageidautinas tiesioginis matomumas į TV siųstuvą.

IPTV – skaitmeninė televizija, kurios signalas perduodamas plačiajuosčiu interneto ryšiu, naudojant interneto protokolą (IP).

SD TV – standartinės raiškos TV. Standartinės raiškos televizijai (SDTV) naudojama 768 × 576 arba 1024 × 576 tašku rezoliucija.

TV priedėlis –  tai prie televizoriaus jungiamas nedidelis specialus imtuvas (angl. set-top-box), kuris priima skaitmeninio formato signalą, iškoduoja ir paverčia suprantamu senesniems televizoriams.

Jei ramybės neduoda ne terminai, o tai, ar Jūsų antena – tinkama, ar televizorius rodys skaitmeninę televiziją, nedelskite – skambinkite nemokama telefono linija 8 800 00150 arba užsukite į interneto svetainę www.skaitmenine2012.lt.

Skaitmeninės televizijos plėtros skatinimo projektas finansuojamas Europos sąjungos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis.

Logotipas
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius