Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Astronautų higiena: kodėl Tarptautinėje kosminėje stotyje nėra skalbimo mašinos?

Europos kosmoso agentūros ESA kolektyvas apklausė įvairių Europos miestų gyventojus, kad išsiaiškintų, ką europiečiai galvoja arba įsivaizduoja apie tai, kas vyksta po astronautų skrydžių kostiumais.
Gyvenimas kosmose
Gyvenimas kosmose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sulaukta įvairių nuomonių: kai kas galvoja, kad astronautai vilki popieriniais apatiniais, kiti galvoja, kad nesvarumo būklėje nešvarumai labai lengvai atitrūksta nuo kūno paviršiaus ir erdvėlaivio viduje plaukioja visokių kūno „gėrybių“ (pleiskanų, prakaito lašelių ir t.t.) debesėliai.

Tad kiek kartų ir kaip astronautai orbitoje skalbia savo apatinius ir viršutinius drabužius?

Tiesa ta, kad astronautai orbitoje drabužių vandeniu išvis nesiskalbia. Nors NASA 2011 m. užsakė projektą sukurti Tarptautinės kosminės stoties (TKS) skalbimo mašiną, kol kas astronautai tokios neturi. Vis dėlto astronautų svajonės apie švarius drabužius įgyvendinamos. Kadangi vanduo TKS yra neįkainojama vertybė, perdirbto šlapimo eikvoti smirdinčių kojinių skalbimui ten niekas nepuola.

Švarūs rūbai astronautams į TKS pristatomi iš Žemės kartu su kitais ištekliais (maistu, vandeniu, oru). Tiesa, kadangi tai nevyksta itin dažnai (iškelti bet kokį daiktą į orbitą kainuoja pasakiškus pinigus), astronautai įprastai savo drabužius (taip pat ir apatinius) nešioja kiek įmanoma ilgiau – gerokai ilgiau nei nešiotų Žemėje.

Gal tai ir ne tragedija – nereikia pamiršti, kad orbitoje, kur dirbama ir gyvenama mikrogravitacijos sąlygomis, pakinta astronautų uoslė (ji suprastėja). Astronautas Donas Pettitas kadaise rašė, kad jis savo apatinius TKS keisdavo kas 3–4 paras, o trumpas kelnes mūvėjo keletą mėnesių.

Nešvarūs astronautų rūbai į Žemę negrįžta – jie, kartu su kitomis TKS atliekomis, išmetami ir sudega įskrieję į tankiuosius Žemės atmosferos sluoksnius. Valomi ir tvarkomi tik kosminiai kostiumai, tačiau tai atliekama Žemėje.

VIDEO: Ar dažnai astronautai skalbia savo drabužius?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius