Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gimtadienių datų atsitiktinumai: kodėl žmonės linkę juos sureikšminti?

Lygiai po ketverių metų, kai gimė pirma dvynių pora, motina tą pačią liepos 18-ąją ir vėl pagimdė dvynukus.
Gimtadienio tortas
Gimtadienio tortas / Scanpix nuotr.

Dvynukų mama Kim Hefer – pirmoji moteris Didžiojoje Britanijoje, pagimdžiusi dvi poras dvynių tą pačią dieną kelerių metų skirtumu. Tokie atvejai yra itin reti – maždaug 1 į 3 milijonus.

Tai – tik vienas iš neseniai įvykusių sutapimų, susijusių su gimimo diena. Pavyzdžiui, šeimoje mama, dukra ir senelė gimtadienį švenčia tą pačią dieną. Kitas gimtadienių atsitiktinumas: seserys dvynės savo atžalų susilaukė irgi tą pačią dieną.

Dar viena miela keistenybė – tą pačią dieną toje pačioje ligoninėje gimę berniukas ir mergaitė suaugę tapo pora ir susituokė. Nbcnews.com klausia, kuo šios sutapimų istorijos mus taip žavi ir ar tikrai gimtadienis tą pačią dieną tokia didelė retenybė?

„Iš esmės visi įvykiai yra lygiai taip pat mažai tikėtini. Pavyzdžiui, metame monetą ir penkiskart iš eilės iškrinta skaičiai.

Rodosi, keistoka, tačiau ši seka yra lygiai tokia pati tikėtina, kaip ir visos kitos galimos sekos“, – tikina Tomas Griffithsas, kognityvių smegenų mokslų instituto Kalifornijos universitete laboratorijos direktorius. 

T. Griffithsas kartu su kolega parengė darbą apie atsitiktinumus. Jame paliečiama ir vadinamoji „gimtadienio problema“. Klasikiniame jos variante siekiama išsiaiškinti, kiek žmonių turi susirinkti viename kambaryje, kad du iš jų būtų gimę tą pačią dieną. Jei kambaryje yra 23 žmonės, tiukimybė, kad du iš jų bus gimę tą pačią dieną yra lygi 50 proc.

Šansas auga, didėjant porų, įeinančių į kambarį, skaičiui. T. Griffithso išvados sustiprina ekspertų žinias apie gimtadienio problemą – gimimas tą pačią dieną nėra toks retas reiškinys, kaip dažnai galvojame.

„Kodėl žinia apie gimtadienį lygiai tą pačią dieną mus taip stebina? Gal todėl, kad nejučia peršasi mintis, jog čia slypi kažkas nežemiško, nepaaiškinamo? Mūsų smegenys nori tikėti, kad egzistuoja kažkas daugiau nei vieni atsitiktinumai“ ,– aiškina T. Griffithsas. 

Psichologas iš Atlantos Robertas Simmermonas pritaria tokiai mokslininko nuomonei. Anot jo, žmonės linkę sureikšminti atsitiktinius įvykius, tikėti, kad atsitiktinumus nulėmė Dievas, likimas, karma ar žvaigždės.

„Tikimybė, kad atsitiktinumas yra nepaaiškinamas yra viena iš 30 milijonų“, – šypsosi R. Simmermonas.

Be to, jo įsitikinimu, tokiems žaviems atsitiktinumams, susijusiems su gimimo data, žmonės ypatingos, magiškos reikšmės ypač linkę suteikti dėl šios dienos emocinio krūvio. 

„Tai genezė, tai pradžia. Gimtadienis – mūsų egzistencijos ir mūsųs sąmonės pradžia“, – sako psichologas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius