2020-ųjų technologijų vystymosi prognozės: kas naujo bus šiemet?

Kartais ateitį nuspėti nesunku. 2020-ieji bus formuojami tų tendencijų, kurias ėmėme matyti dar šiemet. Štai 7 veiksniai, kurie kitais metais lems pagrindines technologijų vystymosi kryptis.
Ateities technologijos
Ateities technologijos / „Fotolia“ nuotr.
Temos: 1 Technologijos

1. 5G jau čia

4G bevielio ryšio standartas naudojamas nuo 2009 metų. Kai 4G pasirodė, atrodo, pasikeitė viskas. Dabar galite žiūrėti vaizdo įrašus sėdėdami parke, o jūsų automobilis atsinaujina savo programinę įrangą nepriklausomai nuo savo vietos. Tačiau 5G technologija, kuri pilna jėga mus užklups ne šiais, o 2021-aisiais metais, pateiks dar didesnių pokyčių.

5G žada didesnį nei vieno gigabito per sekundę duomenų atsisiuntimo greitį. Tiesa, kur kas labiau paplis 100-400 Mb/s ryšys, kuris vis tiek privers mobiliosios programinės įrangos kūrėjus pasistengti pasiūlyti naujų sprendimų.

Ir nors technologijų kūrėjai iki šios dienos nežino, kokia bus šios technologijos nauda (prisiminkime, dar iš 3G buvo tikimasi vaizdo skambučių „sprogimo“, nors nieko panašaus nenutiko, o su 4G įvykęs išmaniųjų telefonų technologinis proveržis apskritai pasiūlė kadaise neįsivaizduotų galimybių), neabejojama, kad už paprastą duomenų atsisiuntimo spartos padidėjimą vartotojams kur kas svarbesnis bus 5G technologijų poveikis verslui, įgysiančiam naujų galimybių.

2. Susipažinkite, tai – jūsų dirbtinis intelektas

„Scanpix“/AP nuotr./Dirbtinis intelektas
„Scanpix“/AP nuotr./Dirbtinis intelektas

Dirbtinis intelektas nėra naujiena, tačiau kitais metais jis bus naudojamas dar plačiau. Jau dabar DI algoritmai padeda mokslininkams, skenuoja jūsų interneto naršymo istoriją, tvarko didžiausių korporacijų duomenis, retušuoja nuotraukas ir atlieka kitus veiksmus. Tikėtina, kad kitais metais DI sprendimų bus dar daugiau ir jie bus dar arčiau žmonių.

3. Prisijungęs tęstinumas

Įsivaizduokite, kad automobilyje klausotės muzikos. Kai išlipate, ta pati daina tęsiasi jūsų ausinėse, o kai įžengiate į namus, ji ima groti per namų stereo sistemą. Tokio lygio tęstinumas, kuris tikriausiai net nėra labai reikalingas, yra niekis, lyginant su tuo, ką išvysime kitais metais. Muzika – tai niekis, o štai darbas, bendravimas ir net sveikatos stebėjimas bus didesnė užduotis technologijų kūrėjams.

Stipresnė sąveika tarp skirtingų prietaisų bus kuriama debesų technologijos pagrindu. Visi jūsų išmanieji prietaisai ir namai bendraus be jokių trukdžių ar uždelsimo. Kaip 2019-aisiais, tik dar stipriau ir sklandžiau.

4. Populiariausia programavimo kalba

Pexels.com nuotr./Didieji duomenys
Pexels.com nuotr./Didieji duomenys

„Javascript“, PHP ir kitos programavimo kalbos niekur nedings, bet 2020-aisiais tikriausiai dar labiau išaugs „Python“ populiarumas. Jei norite užsitikrinti stabiliausią įmanomą vietą darbo rinkoje, mokykitės „Python“, DI ir virtualios realybės vingrybių.

5. Virtuali realybė – viskam

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Microsoft HoloLens 2“ virtualios realybės akinių pristatymas
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Microsoft HoloLens 2“ virtualios realybės akinių pristatymas

Virtuali realybė jau yra prieinama žmonėms. Tik mes ją dažniau naudojame žaidimams ir pramogoms. Tuo tarpu pramonės lyderiai naudoja VR technologijas darbuotojų mokymui, produktų gamybos procesų planavimui ir net verslo santykių vystymui. Programinės ir techninės įrangos kūrėjai tikrai norės šio pyrago dalies, todėl virtualios ir papildytos realybės technologijų pasiūla kitais metais augs.

6. Dėmesys kibernetiniam saugumui

Vis didesnė mūsų gyvenimo dalis yra perkeliama į internetą. Tai – jūsų asmeniniai duomenys, kurių praradimas gali kainuoti tūkstančius, jūsų prisiminimai ir net jūsų pinigai. Valstybinės institucijos ir verslo organizacijos taip pat juda čia kryptimi. Taigi, kitais metais tikriausiai sulauksime dar daugiau naujienų iš kibernetinio saugumo srities. Deja, dalis jų gali būti ir nemalonios – mums telieka tikėtis, kad pažeidžiamiausias mūsų internetinės realybės vietas suras specialistai, o ne piktavaliai.

7. Programinės įrangos kūrimo iškėlimas į trečias šalis

Kur pagamintas jūsų amerikietiškas telefonas? O itališki batai? Kinijoje ar Turkijoje?

Gamybos perkėlimas į žemesnių sąnaudų šalis yra labai senas procesas. Dabar taip bus iškeliamas ir programinės įrangos kūrimas. Kodėl? Nes tokios šalys kaip Indija ir Bangladešas jau kviečia įmones savo programinę įrangą kurti ten ir siūlo daug labai aukštos klasės paslaugų. Tai yra vienas iš tų pokyčių, kurie gali iškelti ar sužlugdyti verslą ir žmones, ir mes to 2020 metais matysime vis daugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius