Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

5 priežastys, kodėl telefono operacinės sistemos atnaujinimas turi tapti įpročiu

Perspėjimas ekrane, kad atnaujintumėte operacinę telefono sistemą, atrodo, visada atsiranda nepatogiausiu metu. Dažnai tai atidedame vėlesniam laikui, nepagalvodami, kad taip patys sau galime prisidaryti žalos. Vis tik yra kelios svarios priežastys, kodėl operacinę sistemą reikėtų atnaujinti reguliariai.
5 priežastys, kodėl telefono operacinės sistemos atnaujinimas turi tapti įpročiu
5 priežastys, kodėl telefono operacinės sistemos atnaujinimas turi tapti įpročiu / Partnerio nuotr.

Kibernetiniai nusikaltėliai – aktyvesni nei kada nors anksčiau

Pagrindinė priežastis, kodėl turėtumėte neignoruoti telefono siūlomų operacinės sistemos atnaujinimų, yra kibernetinės grėsmės. Senesnė programinės įrangos versija nepašalina iškilusių spragų, kurios kibernetiniams nusikaltėliams palengvina darbą, įsilaužiant į vartotojo telefoną.

Klaidinga manyti, kad kartą atlikus programinės įrangos atnaujinimą, galima ilgą laiką to nebedaryti. Pasauliniu mastu atlikta bendrovės „Accenture“ apklausa rodo, kad per pastaruosius penkerius metus saugumo pažeidimai padidėjo 67 procentais. Tad, net jei jūsų išmanusis telefonas veikia sklandžiai, atnaujinimai reikalingi senų spragų pašalinimui ir įsilaužėliams neįkandamos apsaugos sistemos atkūrimui.

Rizikuojate savo asmeniniais duomenimis

Šiandien didžioji dalis asmeninių, bankinių ir darbo duomenų saugoma skaitmeninėje erdvėje. Nors tai itin patogu, kartu išauga ir rizika, kad duomenys gali papulti į svetimas rankas. Daugelis naudojasi ne vienu, o keliais ir tarpusavyje dažniausiai susietais prietaisais. Tad rizika, jog konfidencialūs darbo dokumentai ar jūsų asmeniniai duomenys bus nutekinti, išauga.

„Dėl šios priežasties svarbu tinkamai apsaugoti savo išmanųjį ir jame kaupiamus dokumentus. Beveik kas mėnesį operacinė sistema „Android“ išleidžia saugumo atnaujinimą, kurį vartotojams siūlome įdiegti iškart pasirodžius, kadangi nauja sistemos versija pašalina senas spragas, sumažina grėsmių skaičių ir leidžia išmaniajam veikti sparčiau“, – teigia „Samsung“ produktų ekspertas Artūras Erbreideris.

Didelį dėmesį įrenginio ir duomenų saugumui skiria ir patys technologijų gamintojai. Jie naujausius telefonus iš anksto aprūpina įvairiomis funkcijomis, kurios leidžia apsaugoti ne tik patį telefoną, bet ir saugiai užšifruoja duomenis. Pavyzdžiui, „Samsung“ naujausiuose išmaniuosiuose integruoja sustiprinto saugumo platformą „Knox“, o konfidencialius duomenis leidžia sukelti tik į įrenginio savininkui pasiekiamą „Saugų aplanką“, tad bendrovės įrenginiai laikomi vieni patikimiausių ir saugiausių rinkoje.

„Telefono saugumo sistema nuolat identifikuoja potencialius pažeidimus, o juos panaikinus siūlo atlikti naujinimus, kad būtų sukurta maksimali išmaniojo apsauga ir niekas negalėtų lengvai pasiekti vartotojo duomenų“, – pasakoja mobiliųjų produktų žinovas A.Erbreideris.

Saugumo sistema dar ne viskas, jei nesiimsite profilaktikos

Nors naujausi išmanieji telefonai patys automatiškai siūlo atnaujinimus, tiek pat svarbu atlikti ir visų, jūsų telefone veikiančių programų patikrą, kadangi ne visos jos atsinaujina automatiškai. Reikėtų nepamiršti ir programėles atnaujinti reguliariai – taip sumažinama įvairių spragų ir virusų rizika.

Jeigu kai kuriomis programėlėmis nebesinaudojate, rekomenduojama jas ištrinti ir taip atsikratyti papildomos rizikos savo išmaniajame. Taip pat patikrinkite, kokios programėlės turi prieigas prie jūsų asmeninių kontaktų ar vietos sekimo. Jei dažnai jomis nesinaudojate, išjunkite prieigas, kad kuo mažiau pažeidžiamos informacijos būtų prieinama potencialiems nusikaltėliams.

Numodami ranka į siūlomus naujinimus galite pakenkti kitiems

Kiek anksčiau vienas lengviausių būdų pasigauti virusą kompiuteryje ar išmaniajame, buvo įtartino turinio elektroniniai laiškai, kuriuos atidarius jūsų duomenys būdavo lengvai nutekinami. Šiandien elektroninės pašto dėžutės filtruoja laiškus ir perspėja apie pavojingą turinį.

„Tačiau jei reguliariai neatnaujinate savo išmaniojo, būti pričiuptam kibernetinių įsilaužėlių yra ganėtinai lengva, ypač, jei nekreipiate didelio dėmesio, iš kokių šaltinių siunčiatės programėles. Mes vartotojams patariame bet kokį turinį siųstis tik iš oficialių gamintojų svetainių ar programėlių parduotuvių ir reguliariai atnaujinti ne tik įrenginį, bet ir jame kaupiamą turinį“, – patarimais dalinasi A.Erbreideris.

Iš nepatikimo šaltinio parsisiuntus programėlę ir davus prieigą prie savo kontaktų ar bankinių duomenų, galite ne tik netekti svarbios informacijos, bet ir pridaryti žalos jūsų kontaktuose esantiems asmenims. Nesaugi, virusą platinanti programa gali jūsų draugams išsiuntinėti iš pirmo žvilgsnio jokio įtarimo nekeliančias žinutes, kurias atidarę, nukentės ir jie patys.

Tad prieš atidėdami naujinimus vėlesniam laikui, pagalvokite ne tik apie savo, bet ir apie pažįstamų saugumą. Įdiegus naujausią savo operacinės sistemos ir antivirusinės programos naujinimo programinę įrangą, realiu laiku gausite įspėjimus apie pavojingus elektroninius laiškus ar riziką keliančias programėles.

Praleisite naujas ir patogesnes funkcijas

Programinės įrangos naujinimai yra susiję ne vien su išmaniojo ir vartotojo duomenų saugumu. Technologijų gamintojai visuomet stengiasi tobulinti įrangos ir visų rūšių programų funkcionalumą, nuolat ieško naujų, pažangesnių sprendimų, kurie suteiktų vartotojams daugiau komforto ir galimybių naudojantis išmaniojo funkcijomis.

Programėlių kūrėjai taip pat nuolat tobulina aplikacijas, savo vartotojams pasiūlydami vis naujų galimybių, kurių negalėtume naudoti neatnaujinę programos. Pavyzdžiui, socialinis tinklas „Instagram“ nuolat pasiūlo naujų fotografavimo funkcijų ar filtrų, kurie leidžia kurti vis skirtingą ir įdomesnį turinį.

Daugelis programėlių turi automatinę atnaujinimo parinktį, tačiau retkarčiais pravartu patikrinti, ar išmaniojo nustatymuose visi automatiniai naujinimai yra įjungti, o jeigu programėlė neatsinaujina automatiškai, reguliariai tai atlikite patys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius