-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

5 ženklai, kad jau laikas atnaujinti savo nešiojamąjį kompiuterį

Skirtingai nei išmaniuosius telefonus, nešiojamus kompiuterius žmonės rečiau, o dažniausiai - tik tada, kai senasis kompiuteris jau nebeįsijungia, rašoma pranešime.
Nešiojami kompiuteriai
Nešiojami kompiuteriai / TOPO centro nuotr.

Tačiau toks neplanuotas keitimas gali sukelti nemažai problemų, todėl „Topo centras" dalinasi ženklais, kurie parodo, kad apie nešiojamojo kompiuterio atsinaujinimą Jums reikėtų pradėti galvoti jau dabar.

Jums vis dažniau tenka prisijungti prie elektros lizdo

Paprastai kompiuterių ir išmaniųjų telefonų baterijos pradeda gan smarkiai prastėti po 3 metų naudojimo, o po 5-6 metų baterija dažnai tarnauja bent 2 kartus trumpiau nei pirmąją dieną. Jeigu nešiojamu kompiuteriu daugiausiai naudojatės namie, tai, ko gero, pernelyg netrukdo. Tačiau kitu atveju laikas pirkti naują kompiuterį, kadangi baterijos keitimas gali kainuoti nemažai ir to dažniausiai daryti tiesiog neapsimoka.

Iš kompiuterio sklinda keisti garsai

Vienintelis garsas, kuris turėtų sklisti iš jūsų nešiojamo kompiuterio, turi būti skleidžiamas sklandžiai besisukančių aušintuvų. Jeigu pastebėjote, kad aušintuvai pradėjo veikti garsiau nei anksčiau ar netgi skleisti papildomus garsus, kompiuterį reikėtų pabandyti pravalyti, nors tai paprastai tik laikinas sprendimas.

Na, o jeigu jūsų nešiojamame kompiuteryje yra naudojamas kietasis diskas ir pradėjote nuolat girdėti jo traškėjimą, kompiuterį arba bent jau jo kietąjį diską reikia keisti kuo skubiau, kitaip rizikuojate prarasti ten saugomus savo duomenis.

Nebeužtenka greičio

Greičio trūkumas naudojantis kompiuteriu gali būti jaučiamas įvairiose situacijose. Jeigu pastebėjote, kad failai persikelia vis lėčiau, programos jungiasi sunkiau ir t.t., greičiausiai jums trukdo senas kietasis diskas. Jeigu stringa perjunginėjimas tarp programų arba sudėtingesnėse programose matote atsilikimus, galimai jums trūksta procesoriaus galios. Stringa žaidimai? Paprastai galite kaltinti vaizdo plokštę.

Na, o jeigu negalite sklandžiai naudotis keliomis programomis vienu metu, kompiuteriui trūksta operatyviosios atminties – tai, ko gero, yra vienas iš tų retų atvejų, kai naujo kompiuterio pirkti dar nėra būtina ir paprastai pakanka tiesiog padidinti, arba kaip liaudyje sakoma „įsidėti" daugiau operatyviosios atminties. Ar galite „įsidėti" atminties į savo kompiuterį, pasakys specialistai ar konsultantai ir patars, kas tai galėtų padaryti.

Ekrano kokybė jau pradeda erzinti

Žiūrite daug filmų ar serialų ir negalite įžiūrėti, kas vyksta tamsiose scenose? Galbūt tiesiog nuolat matote kiekvieną pikselį dėl žemos ekrano raiškos? Nors ekranai patys sensta ir genda žymiai lėčiau nei kiti nešiojamų kompiuterių komponentai, tai yra viena iš greičiausiai tobulėjančių sričių nešiojamų kompiuterių rinkoje. Tad jeigu jus jau pradeda erzinti prastas jūsų kompiuterio ekranas, galimai reikėtų įsigyti naują įrenginį.

Tiesa, verta pastebėti, kad ekranas yra vienas brangiausių kompiuterio komponentų, todėl geros kokybės ekranų net ir naujuose kompiuteriuose galima tikėtis tik jei kompiuteris kainuoja bent 600 Eurų, o norint tikrai išskirtinai geros kokybės – reiktų būti pasiryžus sumokėti ne mažiau 1.000 Eurų

Kaitimas, traškėjimas, klaidos ir problemos

Dėl aušinimo problemų, senstančios termopastos ir kitų faktorių, ilgainiui nešiojami kompiuteriai gali pradėti smarkiau kaisti, o tai gali kelti kitų problemų: plastikiniai korpusai dažnai nuo to suskilinėja, nuo aliuminio atkimba dažai ir jis darosi nemalonus liesti. Na, o galiausiai viską vainikuoja įvairios klaidos ir mėlynieji mirties ekranai (BSOD). Tai jau yra ženklai, kurių ignoruoti negalima – nors techniškai tokius kompiuterius dar galima pataisyti, to daryti paprasčiausiai nebeapsimoka, tad rekomenduojame investuoti į naują nešiojamą kompiuterį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius