Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Advokatas: „Linkomanijos“ byla bus paskutinė – nauja tvarka leis blokuoti svetaines be teismo

Lietuvos apeliaciniam teismui nusprendus įpareigoti interneto paslaugų tiekėjus uždrausti savo klientams pasiekti „Linkomanijos“ interneto svetainę, tokio sprendimo siekusios asociacijos LATGA atstovas teigia, kad ši byla gali būti paskutinė tokia, nes nuo balandžio 1 d. nelegalaus turinio platintojai bus blokuojami be teismo sprendimų.
„Linkomanija“
„Linkomanija“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pasak asociaciją LATGA šioje byloje atstovavusio advokato Andriaus Iškausko, formalaus termino, nuo kada interneto tiekėjai turėtų pradėti blokuoti „Linkomaniją“, teismo sprendime nėra.

„Tai turėtų įvykti per protingą terminą, mes labai tikimės, kad šią savaitę „Linkomaniją“ bus užblokavę visi bylos atsakovai“, – sakė A.Iškauskas.

Trečiadienį pati „Linkomanija“ savo feisbuke paskelbė, kaip išvengti blokavimo, sklando ir videoinstrukcijos, kaip tai padaryti, bet LATGA advokatas neabejoja, kad blokavimas veiks.

„Jau eidami į teismą mes žinojome, kad bus žmonių, kurie ras būdų apeiti blokavimą, tačiau ne tame esmė. Šiuo sprendimu valstybė pasakė, kad tokios svetainės, kaip „Linkomanija“, kuriose įžūliai pažeidinėjamos autorių teisės, yra netoleruotinos. Tikiu, kad bus nemaža dalis žmonių, kurie po šito sprendimo jau nebenorės piratauti“, – kalbėjo A.Iškauskas.

Jo teigimu, kiekvienas piratavimo apsunkinimas yra didelis laimėjimas, nes Vakarų Europos praktika rodo, kad užblokavus interneto svetainę jos lankomumas sumažėja iki 80 proc.

„Mes visi būtumėm laimingi, jeigu Lietuvoje pavyktų pasiekti bent pusę tokio rezultato“, – sakė A.Iškauskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Andrius Iškauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Andrius Iškauskas

Tačiau „Linkomanija“ nėra vienintelis interneto tinklapis, kuriame gausu nelegaliai platinamo turinio. Nuo balandžio 1 d. įsigalios nauja tvarka, kuri, pasak LATGA atstovo, leis paprasčiau ir lengviau apginti autorių teises net nesikreipiant į teismą.

A.Iškauskas kalbėjo, kad LATGA nesieks gaudyti ir bausti visų nelegalų turinį parsisiunčiančių vartotojų, bet juos šviesti ir sudaryti jiems kuo daugiau legalių prieigos prie autorių kūrinių šaltinių.

Apeliacinio teismo sprendimas dėl „Linkomanijos“ blokavimo dar gali būti skundžiamas Aukščiausiajam Teismui, bet, pasak A.Iškausko, atsakovai jį privalo vykdyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius