-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

AMD pristatė „stogą raunančius“ procesorius: dabar vytis turės „Intel“

Ilgą laiką konkurencija asmeniniams kompiuteriams skirtų centrinių procesorių rinkoje buvo tik formali: „Intel“ gaminiai buvo aiškus pasirinkimas siekiantiems našumo, o AMD daugiausiai viliojo savo poveikiu biudžetui. Bet pastaraisiais metais, sukūrus „AMD Ryzen“ procesorių seriją, padėtis pradėjo keistis. O štai visai neseniai pristatyti trečios kartos procesoriai ir apskritai turėtų sukelti paniką „Intel“ stovykloje: jie nieko panašaus neturi.
AMD Ryzen
AMD Ryzen / Stopkadras

„Nemanau, kad po šio pristatymo žmonėms bus bent kokia priežastis pirkti „Intel“ procesorių“, - sakė AMD atstovas Travisas Kirschas.

Žinoma, tai ne pirmas kartas, kai suinteresuoti kokios nors naujovės gamintojai taip atsiliepia apie konkurentus, tačiau net pristatyme dalyvavę „The Verge“ žurnalistai galvoja, kad šį kartą taip pučiamasi ne be reikalo. Bent jau „popieriuje“ (naujųjų procesorių įsigyti dar neįmanoma) jie be jokio gailesčio sudoroja „Intel“ - ir tai, berods, yra pirmas kartas istorijoje, kai AMD sugebėjo technologiniu pažangumu aplenkti didesniuosius savo konkurentus.

„AMD Next Horizon Gaming Event“ renginyje Los Andžele (JAV) pristatytas 16 branduolių, 32 gijų „Ryzen 9 3950X“ procesorius, kainuosiantis apie 750 JAV dolerių: jo bazinis dažnis bus 3,5 GHz, padidintas dažnis – 4,7 GHz, neįsivaizduojamas kiekis – 72 MB – spartinančiosios atminties (angl. cache) ir tokiam branduolių kiekiui dar neregėtos energijos sąnaudos – 105 W TDP.

VIDEO: AMD Next Horizon Gaming E3 2019

Tačiau T.Kirschas sakė, kad „Intel“ sudoros net ne šis procesorius, o jau prieš dvi savaites kitoje pasaulio pusėje – Taivane vykusioje parodoje „Computex“ - pristatyta likusi „Ryzen 3000“ linijos dalis: pristatyti oficialūs įmonės skaičiai, rodantys, kad naujoji procesorių karta yra ne tik pigesnė ir efektyvesnė energijos sąnaudų požiūriu, ne tik našiau atlieka kūrybines užduotis dėl didesnio branduokių kiekio, bet ir neatsilieka nuo „Intel“ kompiuterinių žaidimų srityje.

AMD tvirtina, kad 40 proc. naujųjų procesorių našumo ir efektyvumo padidinimo lėmė perėjimas prie naujoviško 7 nm technologinio proceso, o 60 proc. - naujas „Zen 2“ branduolių projektas, kuris, lyginant su ankstesnės kartos „Zen“ branduoliais, siūlo 15 proc. didesnį našumą esant tam pačiam procesoriaus veikimo dažniui.

Ypatingai naujaisiais procesoriais turėtų žavėtis vadinamieji „streameriai“ - savo žaidžiamų žaidimų transliuotojai: nors ir AMD, ir „Intel“ procesoriai leidžia žaidimuose pasiekti vienodai aukštą kadrų per sekundę kiekį, tik AMD gaminys leidžia tuo pačiu metu per „Twitch“ paslaugą be jokių trūkčiojimų transliuoti ultra-aukštos kokybės to paties žaidimo vaizdą.

Ir, žinoma, nereikėtų pamiršti tų 72 MB spartinančiosios atminties – T.Kirscho teigimu, jie labai reikšmingai padidina kompiuterio našumą žaidimuose.

Įvertinus visus šiuos gamintojo pasigyrimus susidaro įspūdis, kad artimiausiu metu – nuo liepos 7 dienos – AMD iš tiesų taps labai patrauklia alternatyva įprastiems „Intel“ procesoriams – visose veiklos srityse ir visuose kainos laipteliuose.

Ir bene įspūdingiausia naujos kartos „Ryzen“ procesorių savybė yra ta, jog jiems – net ir tems, kuriuose yra 16 branduolių – nereikės naujų pagrindinių plokščių su naujo tipo lizdais. Puikiai tiks bet kuri jau iki šiol pagaminta AM4 formato pagrindinė plokštė. O kad taip sutaupytų vartotojų pinigus, AMD inžinieriai kruopščiai projektavo 12 sluoksnių procesoriaus substratą taip, kad visas dėl 7nm technologijų proceso sumažintas branduolių grandynas tilptų į fiziškai tokio paties dydžio procesorių, kaip ir iki šiol

Be to, toks atgalinis naujų procesorių ir senų pagrindinių plokščių suderinamumas žadamas visai numatomai ateičiai.

Maža to, trečios kartos „Ryzen 7“ ir „Ryzen 9“ procesoriai bus komplektuojami su aukštos kokybės „Wraith Prism“ aušintuvais, turinčiais ir RGB LED apšvietimą – jis turėtų sinchronizuotis su ausinių, klaviatūros, pelės ir kitos žybsinčios žaidimams skirtos įrangos apšvietimu.

Tad dabar „Intel“, kurie savo procesorių štampavimo gamyklose visai neseniai vargais negalais pradėjo taikyti 10 nm technologinį procesą, galės karaliauti tik nešiojamųjų kompiuterių rinkoje, kur jų pozicijos iki šiol yra ganėtinai stiprios, o AMD šiems įrenginiams vis dar nelabai turi ką pasiūlyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius