Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amerikiečiai demonstruoja priešlėktuvinės gynybos lazerį: bepiločiai krito spiečiais

Jei reikėtų save apginti, ką pasirinktumėte: bepilotį orlaivį ar lazerį? JAV karinės oro pajėgos linksta prie lazerio. Ypač, kai pamatė ką sugeba naujasis „Lockheed Martin“ ginklas.
„Lockheed Martin“ priešlėktuvinės gynybos sistema ATHENA
„Lockheed Martin“ priešlėktuvinės gynybos sistema ATHENA / Gamintojo nuotr.
Temos: 2 Lazeris Dronas

Paskutiniame dronų ir lazerių bandymų etape pastarieji įrodė savo pranašumą. Teigiama, kad naujoji lazerinė sistema, vadinama ATHENA, sugebėjo užfiksuoti ir numušti daugybę mažų įvairių konstrukcijų bepiločių – ir fiksuoto sparno, ir rotorinio tipo.

O kodėl JAV kariuomenei išvis prisireikė tokio ginklo?

Dronai jau seniai nėra vien tik pramogai skirti įrenginiai. Jie kelia grėsmę saugumui ir JAV kariuomenė nuolat ieško įvairių būdų, kaip apsisaugoti nuo galimų dronų pulkų atakų.

Ir nerimą kelia tai, kad įprastos oro gynybos sistemos šiuo metu negali kokybiškai apginti nuo didelio skaičiaus dronų, kurie gali užpulti karines bazes ar įvykdyti išpuolį kitose viešose vietose (ir tai buvo praktiškai įrodyta atakuojant „Saudi Aramco“ naftos perdirbimo gamyklą).

Tad „Lockheed Martin“ sugalvojo, kaip galima būtų apsiginti nuo tokių dronų atakų ir sukūrė „Advanced Test High Energy Asset“ arba tiesiog ATHENA.

Tai yra lazeris, kurį sudaro keli mažesnės galios lazeriai, kurie veikdami kartu, sukuria didelės galios impulsą.

Per Fort Sile (Oklahomoje) vykusius ATHENA bandymus, kuriuose radarus ir lazerius valdė JAV karinių oro pajėgų kariai, „Lockheed Martin“ viešai nekomentavo apie šio lazerio energijos lygį ir tik pareiškė, kad „bandymų scenarijai buvo sudėtingi, primenantys realias grėsmes, aplinkas, diapazonus ir skrydžio trajektorijas“.

Panašus šios lazerių sistemos bandymas įvyko ir 2017 metais, kuomet buvo numušti penki fiksuoto sparno bepiločiai orlaiviai.

VIDEO: ATHENA Laser Weapon System Defeats Unmanned Aerial Systems

Pilnai veikiančio gynybinio lazerio sukūrimas yra aukščiausias JAV kariuomenės ir „Lockheed Martin“ kompanijos prioritetas.

Sarah Reeves, „Lockheed Martin“ priešraketinės gynybos programų viceprezidentė, teigia, kad „lazeriniai ginklai yra labai svarbūs, norint atgrasyti ir tuo pačiu apsiginti nuo nepilotuojamų transporto priemonių ir jų keliamų grėsmių. Ši technologija „Lockheed Martin“ yra kritiškai svarbi“.

S.Reeves taip pat pridūrė, kad „ATHENA vystėsi taip, kad užtikrintų integraciją bei judrumą ir išliktų įperkama“.

ATHENA yra transportabili, didelės galios lazerinė sistema, todėl ją JAV karinės oro pajėgos galės pastatyti tokiose vietose, kurios, jų manymu, yra labai svarbios ir būtinos apginti dronų išpuolių metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius