-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amerikiečiai iš kinų perėmė lyderio poziciją superkompiuterių sąraše

Net du sparčiausi pasaulio superkompiuteriai dabar veikia JAV teritorijoje, skelbiama kartą per dvejus metus atnaujinamuose superkompiuterių reitinguose. Abu superkompiuteriai - „Summit“ ir „Sierra“ - sukurti IBM technologijų pagrindu, rašo „The Verge“.
Superkompiuteris
Superkompiuteris / ornl.gov iliustr.

„Summit“ sparčiausiu pasaulyje superkompiuteriu buvo karūnuotas birželį. Matematinio testavimo rinkinys LINPACK leido nustatyti, kad kompiuteris veikia 122,3 petaflopų per sekundę našumu (flopas – operacija su lanksčiojo kablelio skaičiais; priešdėlis „peta-“ žymi 10¹⁵ dydžio eilę, kuri yra 1000 kartų didesnė už „tera-“ arba milijoną kartų didesnė už „giga-“). Po to laiko šis kompiuteris buvo dar patobulintas ir šiuo metu veikia 143,5 petaflopų per sekundę našumu ir visus kitus kompiuterius, patenkančius į 500 galingiausiųjų sąrašą, lenkia milžinišku skirtumu.

„Sierra“ kompiuterio procesorių branduolių skaičius yra gerokai mažesnis nei „Summit“ (1,6 mln. ir 2,4 mln.). Tačiau kitais atžvilgiais abu šie kompiuteriai yra labai panašūs: abiejuose veikia „IBM Power9“ procesoriai ir „Nvidia Tesla V100“ greitinantieji lustai. Tačiau, nepaisant mažesnio procesoriaus branduolių kiekio, po paskutinio atnaujinimo, padidinusio našumą nuo 71,6 iki 94,6 petaflopų per sekundę, ir „Sierra“ sugebėjo aplenkti pernykštį reitingų lyderį, Kinijos superkompiuterį „Sunway TaihuLight“.

Nors keletą pastarųjų metų galingiausių kompiuterių sąrašo viršūnėje dažniausiai buvo kiniškų kompiuterių pavadinimai, amerikiečių vyriausybė pastaruoju metu itin intensyviai investuoja į superkompiuterius – vien per 2017 metus valstybinio biudžeto suma, pervesta įmonėms IBM, „Cray“, AMD, „Intel“ ir „Nvidia“, buvo 258 mln. JAV dolerių. Už šiuos pinigus minėtos įmonės gamino kompiuterius, gebančius itin sparčiai atlikti milžiniškus operacijų kiekius. Superkompiuteriai gali būti naudojami klimato kaitos pasekmių prognozavimui, vaistų nuo vėžio paieškai, atomų branduolių jungimosi tyrimams ir įvairiausiems kitiems darbams.

Šiuo metu iš 10 našiausių superkompiuterių 5 yra amerikietiški, 2 kiniški, po vieną veikia Šveicarijoje, Japonijoje ir Vokietijoje. Tiesa, procesorių gamintojų įvairovė nėra labai didelė: pagrindinius šių kompiuterių procesorius dažniausiai gamina „Intel“, o „Nvidia“ yra pagrindinis greitinančiųjų lustų (veikiančių panašiai, kaip vaizdo plokštės) tiekėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius