-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amerikiečiai priešo raketas numušinės artilerijos sviediniais?

Priešraketiniai ginklai yra labai brangūs. Aišku, niekas apie pinigus tokiu atveju jau nebegalvoja, tačiau JAV turimos priešraketinės gynybos formos dažnu atveju kainuoja daugiau nei raketos, nuo kurių jos turi apsaugoti. Tačiau naujos technologijos turėtų suteikti galimybę raketas numušinėti senomis geromis artilerijos priemonėmis. Kas turėtų pasikeisti, kad nuo septintojo dešimtmečio naudojama M109 haubica galėtų numušti naujausias priešo raketas?
JAV artilerijos sistema „Paladin“
JAV artilerijos sistema „Paladin“ / „Scanpix“/AP nuotr.

JAV karybos ekspertai mano, kad raketų grėsmė dabar yra kaip niekad aukšta. Visų pirma, aišku, pagalvojama apie Šiaurės Korėjos „Nodong“, tačiau ir rusų „Iskander-M“, ir kinų DF-21 yra laikomi grėsmingais ginklais, kurie kada nors gali būti nukreipti prieš JAV bazes tolimuosiuose kraštuose. Visos šios raketos yra trumpo-vidutinio nuotolio, tačiau jų panaudojimo tikimybė yra kur kas aukštesnė nei tarpžemyninių raketų.

JAV turi kuo apsaugoti savo bazes nuo trumpo ir vidutinio nuotolio raketų. THAAD, „Standard“ ir „Patriot PAC-3 MSE“ gali pakankamai patikimai saugoti JAV bazes ir laivus. Problema ta, kad šie priešraketiniai ginklai yra labai brangūs. Vienos raketos kaina gali siekti 2 milijonus dolerių ar netgi daugiau. Kaip ir minėta, esant reikalui šie ginklai tikrai būtų panaudoti net negalvojant apie kainą, tačiau suvokiama, kad brangesne raketa numušinėti pigesnes raketas galima tik ribotą laiką. Tam tikra prasme, priešas padaro nemažai žalos abiem atvejais – ir jei jo raketa pasiekia tikslą, ir jei yra numušama.

Tačiau dabar JAV turi gerokai pigesnį būdą priešo raketoms numušinėti. Tai senos geros „M109A6 Paladin“ ir M777 155 mm haubicos. Aišku, įprastai artilerija negali numušinėti greitų raketų, tačiau naujas itin dideliu greičiu skriejantis sviedinys („Hypervelocity Projectile“ arba HVP) išplėstų šių haubicų galimybes tiek vandenyje, tiek ir sausumoje. Šis sviedinys skrieja didesniu nei 9000 km/h greičiu ir kainuoja vos 86 tūkstančius dolerių. Teigiama, kad šie artilerijos sviediniai galės numušinėti priešo trumpo ir vidutinio nuotolio raketas.

Aišku, tikimybė artilerijos sviediniu pataikyti į raketą nėra didelė. Tačiau haubica gali per labai trumpą laiką paleisti kelis tokius šaudmenis. Geriausia tai, kad šių haubicų JAV karinės pajėgos turi nemažai. Jos dažniausiai naudojamos priešakinių linijų užnugaryje, iš kur jos ir galėtų numušinėti priešo raketas. Tokių haubicų turi ir nemažai JAV sąjungininkų, todėl naujojo sviedinio panaudojimo galimybės tikrai yra labai plačios.

JAV Karinis jūrų laivynas taip pat galvoja panaudoti šią technologiją. Dauguma JAV karo laivų turi 127 mm pabūklus, kurie galėtų šaudyti itin didelio greičio sviediniais. Tai padėtų laivus apsaugoti nuo trumpo ir vidutinio nuotolio raketų. Šie sviediniai modernių priešraketinių sistemų pakeisti negali – THAAD ir „Patriot“ vis tiek bus kur kas efektyvesni ginklai. Tačiau papildoma apsauga tikrai pravers, ypač turint omenyje palyginti mažą šių sviedinių kainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius