-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Android“ įrenginių šnipinėtojų kiekis per metus beveik padvigubėjo

Internetinė erdvė užtvindyta komercinėmis „Android“ šnipinėjimo priemonėmis, kuriomis galite naudotis vos už kelis dolerius, rašoma pranešime spaudai.
„Google Play“ programėlių parduotuvė
„Google Play“ programėlių parduotuvė / 123RF.com nuotr.

Per pirmuosius devynis 2017 m. mėnesius šių programų kūrėjai, remdamiesi tuo, jog tai legalios ir naudingos programinės įrangos, leidžiančios atidžiai stebėti giminaičius ir mylimus žmones, užpuolė apie 120 000 „Kaspersky Lab“ produktų naudotojų. Tai beveik dvigubai daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu 2016 m. (70 000). Dėl to, kad tokios programos naudojamos vis dažniau, „Kaspersky Lab“ ekspertai ištyrė populiariausius įrankius ir atskleidė daugybę saugumo problemų, galinčių pakenkti ne tik patiems įrenginiams, bet ir privatiems klientų duomenims.

„Spyware“ yra programinės įrangos tipas, kurios tikslas rinkti informaciją apie asmenį ar organizaciją be jų žinios ir siųsti šiuos duomenis kitam subjektui. Taip pat tokios programos gali perimti įrenginio valdymą be vartotojo sutikimo.

Šios programos dažniausiai naudojamos vogti ir rinkti tekstinius pranešimus, skambučių įrašus, naršyklės duomenis, multimedijos duomenis, adresų knygos įrašus bei GPS sekimui. Labiausiai nerimą kelia tai, kad šnipinėjimo programos netgi gali pasiekti aukų socialines paskyras ir pranešimų programėles. Kai įgyjama prieiga prie socialinio tinklo, užpuolikas gali stebėti pokalbius, sklaidos kanalus ir kitų žmonių asmeninę informaciją.

Jeigu šnipinėjimo programos sukurtos be papildomų apsaugos įrankių, taip iškyla didžiulis pavojus asmeniniams kliento duomenis, nes ši informacija gali patekti į netinkamas rankas. Tokios programos tampa pagrindiniu įrankiu komerciniams ar net nusikalstamiems tikslams ir tiems asmenims, kurie nori išnaudoti vartotojus. „Kaspersky Lab“ ekspertai ištyrė pagrindines komercines šnipinėjimo programas, siekdami išsiaiškinti, kokias realias grėsmes jos kelia.

Pasak tyrėjų, saugumo problemos, susijusios su komercinėmis šnipinėjimo programomis, kartu su dideliu funkcijų arsenalu, kelia realią grėsmę naudotojų įrenginiams, jų asmeniniams duomenims bei dar rimtesnę žalą, kurią gali sukelti įgudę elektroniniai nusikaltėliai.

Kaspersky Lab iliustr./Priemonių „Android“ įrenginių šnipinėjimui – gausybė
Kaspersky Lab iliustr./Priemonių „Android“ įrenginių šnipinėjimui – gausybė

Siekiant apsaugoti savo įrenginius ir asmeninius duomenis nuo galimų kibernetinių atakų vartotojams patariama imtis šių priemonių:

• Nemodifikuokite savo „Android“ įrenginio programinės įrangos, nes tai atveria beveik neribotas galimybes kenksmingoms programoms.

• Uždrauskite programų įdiegimą iš neoficialių šaltinių.

• Kad sumažintumėte programinės įrangos pažeidžiamumą ir atakos riziką, visada atnaujinkite savo įrenginio OS versiją.

• Įdiekite patikrintą saugumo sprendimą, kad apsaugotumėte savo įrenginį nuo kibernetinių atakų.

• Visada apsaugokite savo telefoną slaptažodžiu, PIN kodu ar pirštų atspaudais. Taip užpuolikas negalės pasiekti jūsų įrenginio rankiniu būdu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius