-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Apple“ jau bent 70 kartų FTB padėjo atrakinti „iPhone“ telefonus

„Apple“ šią savaitę sulaukė nemažai pagyrų už atsisakymą paklusti JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) reikalavimui atrakinti San Bernardino žudiko „iPhone 5C“ telefoną. Tačiau jau buvo dešimtys panašių atvejų, kuomet „Apple“ FTB padėjo gauti prieigą prie duomenų. Tiesa, pastarieji įrenginiai veikė su senesnėmis „iOS“ versijomis.
„iPhone“ telefonas
„iPhone“ telefonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Apple“ vadovas Timas Cookas viešai išplatintame laiške teigė jaučiantis, kad JAV valdžios reikalavimas yra galių viršijimas, todėl jie jo nevykdys. Be to, esą net „Apple“ fiziškai negali atrakinti telefono.

Tačiau technikos gigantas ne visada buvo toks principingas. Anot panašios 2015 m. Niujorke nagrinėtos bylos prokuroro, „Apple“ nuo 2008-ųjų mažiausiai 70 kartų pareigūnams padėjo atrakinti „iPhone“ telefonus, skelbia „The Daily Beast“. „Apple“ šio skaičiaus byloje neginčijo.

„The Daily Beast“ žurnalisto Shane'o Harriso teigimu, todėl panašu, kad dabartinis atsisakymas atrakinti žudiko telefoną yra toli gražu ne tik noras apginti savo klientų privatumą – tai ir viešųjų ryšių žaidimas.

2015 m. byloje kaltinamasis buvo narkomanas. „Apple“ tuomet pripažino, kad jie galėtų patekti į įkalčiu byloje esantį telefoną, kuriame įdiegta 7 operacinės sistemos versija. Du technologijų ekspertai „The Daily Beast“ teigė, kad tai įmanoma ir San Bernardino žudynių tyrimo atveju. Šaulys Syedas Rizwanas Farookas turėjo 5C modelį, o jame įdiegta 9 operacinės sistemos versija.

Tiesa, techcrunch.com pabrėžia, kad „Apple“ ankstesniais atvejais teisėsaugos pareigūnams neatrakino telefonų, o tik padėjo išgauti duomenis iš įrenginių, kol šie vis dar buvo užrakinti. Tokiose kaip Niujorko bylose vyriausybė niekuomet nesakydavo, kad „Apple“ atrakino įrenginius: ji tik perduodavo raktą, kuris padeda išgauti informaciją.

Esminis skirtumas – kad Kalifornijos byloje įrenginiuose įdiegta „iOS 9“ operacinė sistema. Nuo „iOS 8“ versijos „iPhone“ telefonuose šifravimas susietas su slaptažodžiu, o ne technine įranga. Todėl „Apple“ teigia jokiais būdais negalinti išgauti duomenų, nes visi jie yra šifruoti.

Niujorko byloje, kaip ir dėl San Bernardino, „Apple“ atsisakė atrakinti telefoną argumentuodama, kad tai pakenktų jų prekės ženklo reputacijai. Ji neaiškino, kodėl anksčiau tai nebuvo kliūtis padėti FTB.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius