Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Apple“ pašalino žaidimą, atskleidžiantį tamsiuosius jos produkcijos gamybos momentus

Įdomus incidentas praeitą savaitę įvyko el. parduotuvėje „Apple Store“. Maždaug 7 valandas joje buvo galima rasti cinišku humoru pasižymintį žaidimą „Phone Story“, kuris supažindina žmones su telefonų gamybos pramone. Vėliau jis buvo pašalintas.
„Phone Story“ atskleidžia tamsiuosius telefonų gamybos momentus.
„Phone Story“ atskleidžia tamsiuosius telefonų gamybos momentus. / „Molleindustria“ nuotr.

„Phone Story“ – tai „iOS“ įrenginiams skirtas arkadinis žaidimas, išjuokiantis „Apple“ produkcijos gamybos procesą. Jo detales mažai kas žino, tačiau kai kurie nemalonūs momentai jau ne kartą buvo viešinami žiniasklaidos priemonėse. Galbūt kai kurios žaidimo detalės išgalvotos, o gal ir tikros, mat „Apple“ suskubo jį uždrausti. Taigi ar tikrai teisybė žeidžia?

Žiūrint iš techninės pusės, „Phone Story“ – tai keturi minižaidimai su grafika, primenančia animacinį filmuką. Jūs esate kompanijos darbuotojas su baltos kriaušės logotipu. Kiekviename naujame žaidime jūs tarsi paaukštinamas pareigose.

Pirmoje dalyje – „Coltan“ – jūsų užduotis yra sekti, kaip Konge nepilnamečiai išgauna naudingą iškaseną koltaną. Čia remiamasi žiniasklaidoje pasirodžiusia informacija, kad koltanas, reikalingas kondensatorių gamybai, išgaunamas 8-15 metų amžiaus vaikų nepakeliamomis sąlygomis, prižiūrint ginkluotai sargybai.

Antroje dalyje jūs esate pervedamas į miestą. Lygis vadinamas „Suicides“ (liet. savižudybės) – čia jums teks gaudyti nuo gamyklos stogo šokinėjančius darbuotojus. Taip gana aiškiai užsimenama apie 16 savižudybių, kurios įvyko Kinijoje esančioje „Foxconn“ gamykloje, surinkinėjančioje „iPhone“ ir „iPad“.

Vėliau prasideda trečias lygis – „Obsolescence“. Jums čia vėl teks atsakingas darbas: suvaryti potencialius pirkėjus į parduotuvę su ta pačia balta kriauše.

Galiausiai paskutiniame lygmenyje – „eWaste“ – pasieksite karjeros finalinį etapą: dirbsite toksinių atliekų utilizacijos padalinyje.

Žaidimą sukūrusi italų studija „Molleindustria“, akivaizdu, susikūrė puikią savireklamą. Žaidimas paprastas, tačiau savotišką skandalą sukėlė – apie tai rašo visame pasaulyje.

„Apple“ nesiėmė skandalo išpūsti dar labiau ir paprasčiausiai uždraudė šį žaidimą, kadangi šis pažeidė „App Store“ programų talpinimo taisykles. Žaidime esą yra pernelyg daug smurto, netinkamo ir žiauraus elgesio scenų su vaikais, be to, jis netinkamai apmokestintas. Kūrėjai žaidimą pardavinėjo, tačiau žadėjo, kad visi pinigai bus paaukoti, o „App Store“ taisyklės numato, kad aplikacijos, renkančios aukas, turi būti nemokamos, t.y. aukos turi būti savanoriškos.

Praėjus vos vienai dienai po „Phone Story“ uždraudimo „App Store“, žaidimas buvo įkeltas į „Android Market“. Didžiausias „Apple“ konkurentas, panašu, su malonumu priglaudė italų provokatorius.

Siūlome pasižiūrėti vaizdo įrašą apie šį žaidimą:

VIDEO: Phone Story : An iPhone educational game. Now banned from the AppStore

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius