Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ar apsimoka pirkti naujausią telefono modelį? Atsakymas jus nustebins

Pirkti pusės metų senumo kolekcijoms priklausančius rūbus yra įprasta, nes tai yra pirkiniai, kurių vertė krenta beprotiškai greitai. Tačiau kokia situacija yra išmaniųjų telefonų rinkoje? Kaip greitai krenta jų kaina ir, svarbiausia, ar tikrai apsimoka pirkti patį naujausią modelį? Kainos.lt ekspertai pasidalino savo duomenimis ir išanalizavo kelis populiariausius modelius bei jų kainų pokyčius.
Vidurnaktį Lietuvoje pradėta prekyba naujaisiais „iPhone Xs“ ir „iPhone Xs Max“ telefonais
„iPhone Xs“ ir „iPhone Xs Max“ telefonai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Apple“ telefonai – geriausiai savo vertę išlaikantys flagmanai

„Apple“ išmanieji telefonai savo kainą išlaiko ypač ilgai – daug ilgiau, lyginant su konkurentų gaminiais. Tai yra ir gerai, ir blogai. Gerai, jeigu įsigijote naujausią telefoną, nes jis ir po metų laiko kainuos beveik tiek pat. Tačiau tikriausiai nesidžiaugsite, jeigu norite laukti, kol pirkinys, apie kurį svajojate, atpigs.

Pasak Kainos.lt analitikų, naujutėlaitis „iPhone 7“ prieš 2 metus kainavo 680 eurų, o dabar jo kaina siekia 449 eurus. Šio kaina per metus krisdavo vos apie 20 proc. – mažiau, nei bet kurio kito gamintojo flagmanų. „iPhone 8“ ir „8 Plus“ kainos per metus krito atitinkamai vos po 12 ir 19 procentų.

Visgi „iPhone X“, išleistas praeitais metais, buvo didžiausias „iPhone“ atnaujinimas nuo „iPhone 4“ laikų. Galbūt todėl šis telefonas ir atpigo kiek labiau nei įprasta „Apple“ telefonams. Nuo 1150 eurų šio prietaiso kaina krito iki 830 eurų, t.y. įvyko net 28 proc. kainos pokytis.

Vos per mėnesį spėjo nukristi net ir naujausių „Apple“ telefonų kainos – „iPhone Xs“ kaina sumažėjo 81 euru, o „iPhone XR“ – 30 eurų. Tai galima paaiškinti tuo, kad prekybos vietos iš pradžių, greičiausiai, turėjo nedidelį kiekį šių telefonų, o jų paklausa buvo labai didelė. Taigi, jeigu norite naujo „iPhone“, laukti, ko gero, nėra verta.

kainos.lt iliustr./„Apple iPhone“ kainų pokytis
kainos.lt iliustr./„Apple iPhone“ kainų pokytis

Norintys „Samsung“ flagmano turėtų palaukti 3 arba 6 mėnesius

Esate priešingoje stovyklos pusėje? Tuomet siūlome šiek tiek luktelėti. „Samsung“ flagmanų kainos per pirmus pusę metų krenta ganėtinai greitai, tačiau vėliau kritimas smarkiai sulėtėja. Tai galima paaiškinti tuo, kad „Samsung“ naujus flagmanus, nors ir skirtingų kategorijų, išleidžia kas pusę metų.

„Samsung Galaxy S7“ per dvejus metus nuvertėjo nuo 530 iki 267 eurų, vidutiniškai įrenginio kaina krito įspūdingus 38 proc. per metus. Palyginimui, „Galaxy S8“ per metus vidutiniškai krito lėčiau – 31 proc. per metus. Tai galima paaiškinti tuo, kad anksčiau „Samsung“ dar skirstė savo flagmanus į „Edge“ modelius su lenktais ekranais ir įprastus modelius – pastarieji turėjo žemesnę vertę. Nuo „Samsung Galaxy S8“ išleidimo to „Samsung“ nebedaro ir galimai todėl Pietų Korėjos kompanijos flagmanų vertė smunka lėčiau.

kainos.lt iliustr./„Samsung Galaxy S7“ kainų pokytis
kainos.lt iliustr./„Samsung Galaxy S7“ kainų pokytis

O štai „Galaxy S9“ prieš 6 mėnesius kainavo 643 eurus. Po 3 mėnesių įrenginio kaina krito iki 550 EUR, o vėliau vertė stabilizavosi – dabar šio įrenginio kaina yra 509 eurai. Lygiai tokią pačią tendenciją galima pastebėti ir su giminingu „Galaxy S9 Plus“ modeliu.

Na, o naujausias „Samsung“ flagmanas, „Galaxy Note9“, turintis lenktą ekraną, naujos kartos „S-Pen“ rašiklį, didžiulę bateriją ir dvigubą kamerą su prisitaikančia diafragma, per tris mėnesius jau spėjo atpigti 160 eurų. Jeigu šis prietaisas neišsiskirs iš prieš tai išleistų „Samsung“ flagmanų, tai turėtų reikšti, kad dabar „Note9“ kaina jau pradės stabilizuotis. Taigi, galite šį modelį drąsiai pirkti jau dabar!

kainos.lt iliustr./„Samsung Galaxy S9“ kainų pokytis
kainos.lt iliustr./„Samsung Galaxy S9“ kainų pokytis

„Google Pixel“ flagmanai

Šie išmanieji telefonai nėra labai populiarūs Lietuvoje todėl, kad „Google“ Lietuvoje net neturi oficialios atstovybės. Visgi naujasis „Google Pixel 3 XL“ šiuo metu kainuoja net 1099 eurus, o ne tiek ir daug atsiliekantis „Pixel 2 XL“ kainuoja vos 540 eurų. Jeigu norite sutaupyti, palaukti pusę metų būtų visai protinga – „Pixel 2 XL“ kaina per šį laiką nukrito net 53 proc., nors reikia turėti omenyje, kad taip greičiausiai nutiko būtent dėl naujo modelio išleidimo.

Naujosios „Huawei Mate 20“ serijos įrenginiai

„Huawei“ šiemet visus stebina. „Mate 20“ bei „Mate 20 Pro“ yra naujausi kinų kompanijos įrenginiai, kurie turi įspūdingas kameras, dizainą ir dar neregėtas naujoves. Šiuo metu šie įrenginiai yra gana brangūs, bet galbūt verta palaukti? Kainos.lt duomenimis, per pusę metų „Huawei“ flagmanas „P20 Pro“ nuo 829 eurų atpigo iki 610 eurų. Įprastas „P20“ modelis per tą patį laikotarpį atpigo 130 eurų – tai tikrai nėra labai daug.

kainos.lt iliustr./„Huawei P20 Pro“ kainų pokytis
kainos.lt iliustr./„Huawei P20 Pro“ kainų pokytis

Vidutinės klasės „Samsung Galaxy A“ įrenginiai savo vertę išlaiko beveik kaip „iPhone“

„Samsung“ flagmanai yra vieni iš greičiausiai pingančių išmaniųjų telefonų visoje rinkoje, todėl daugelį gali kiek nustebinti Kainos.lt duomenys, parodantys, kad ekonominės-vidutinės klasės „Galaxy A“ serija savo vertę praranda beveik taip pat lėtai, kaip „Apple iPhone“ telefonai.

Ganėtinai nebrangus ir labai populiarus „Samsung Galaxy A5 2017“ per metus netenka tik 26 proc. savo vertės. Prieš metus su puse šis įrenginys kainavo 337 eurus, o dabar jo kaina yra 225 EUR. Įdomu tai, kad „Galaxy A5 2017“ kaina per pirmus 6 mėnesius nukrito vos 32 eurais.

„Galaxy A8“ telefonas šiuo aspektu atrodo gana panašiai: prieš 6 mėnesius jo kaina buvo 338 eurai, o dabar jo kaina nukrito iki 268 eurų. Taigi, pats laikas pirkti! Panašių tendencijų galima tikėtis ir iš kitų dviejų naujų „Galaxy A“ šeimos narių: jaunam žmogui sukurto „Galaxy A9“ išmaniojo telefono su įspūdinga keturguba galine kamera ir vidutinės klasės, tačiau ypač grakštaus „Galaxy A7 2018“.

Flagmanų žudikai laikosi vidutiniškai

„OnePlus“ telefonų kainos krenta kas pusmetį, nes ši kompanija kas 6 mėnesius išleidžia naują aukštesnės klasės įrenginį. Tad jums belieka rinktis – žemesnė kaina ar geresnės charakteristikos. Kainos.lt duomenimis, „OnePlus 6“ dar prieš pusę metų kainavo 599 eurus, o dabar jo vertė – 499 eurai.

kainos.lt iliustr./„OnePlus 6“ kainų pokytis
kainos.lt iliustr./„OnePlus 6“ kainų pokytis

„Nokia 7.1“ nėra oficialiai pozicionuojamas kaip flagmanų žudikas, bet šis įrenginys tikrai vertas daugelio įprastų vartotojų dėmesio. Įdomu tai, kad tai yra neseniai išleistas įrenginys, tačiau vos per mėnesį jo vertė smuko net 64 eurais, iki 332 eurų.

„Xiaomi“ telefonų kainų svyravimus nuspėti yra sunkiau

„Xiaomi“ yra vis populiarėjantis gamintojas Lietuvoje dėl savo puikaus kainos ir kokybės santykio leidžiant kiekvieną modelį. Tiesa, jų kainų kitimo tendencijas nustatyti yra gana sunku.

Štai ekonominės klasės „Xiaomi A2“ per 3 mėnesius atpigo 43 eurais, flagmanas „Xiaomi Mi8“ per tą patį laiko atpigo 110 eurų iki 399 EUR, o vidutinės klasės flagmanų žudikas „Pocophone F1“ nuo 359 eurų atpigo tik iki 319 eurų. O štai neseniai išleistas „Xiaomi Redmi Note 6 Pro“ šiuo metu yra vertas 185 eurų, nors prieš mėnesį jis kainavo 193 eurus.

kainos.lt iliustr./„Xiaomi“ ir „Pocophone“ telefonų kainų pokytis
kainos.lt iliustr./„Xiaomi“ ir „Pocophone“ telefonų kainų pokytis

Tai yra vienas iš tų retų atvejų, kai gamintojas kiekvieną savo telefoną pozicionuoja visiškai skirtingai, todėl ir vienareikšmiško patarimo ekspertai suteikti negali.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius