Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar naujoji „Nokia 3310“ sugebės pakartoti pirmtako sėkmę?

Labai patikimai neskelbtą informaciją apie mobiliuosius įrenginius nuolat nutekinantis „VentureBeat“ žurnalistas Evanas Blassas nustebino pasaulį informuodamas, kad grįžta vienas iš populiariausių pasaulyje telefonų – dar 2000 metais pristatytas „Nokia 3310“, rašo techrepublic.com.
Britas tebesinaudoja 2000 metais įsigytu Nokia 3310 telefonu
Britas tebesinaudoja 2000 metais įsigytu Nokia 3310 telefonu / „Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr.

Nors per pastaruosius 17 metų pasaulis (ypač technologijų) pasikeitė neatpažįstamai – net ir „Nokia“ telefonų gamintojas dabar jau yra nebe „Nokia“, o tik tokį pavadinimą naudojanti bendrovė „HMD Global“ – panašu, kad bus bandoma sugrįžti prie to, kas „tikra, gera ir patikima“.

Originaliųjų „Nokia 3310“ pasaulyje buvo parduoti 126 milijonai – populiariausių istorijoje telefonų sąraše jis užima 12 poziciją (beje, iš 11 aukščiau esančių pozicijų „Nokia“ vardas pažymėtas aštuoniose). Ir nors jo gamyba truko tik penkerius metus, net ir dabar, praėjus 12 metų po gamybos nutraukimo, jis vis dar yra mobiliojo telefono etalonas. Ir ne tik dėl nostalgiškų prisiminimų apie tai, kad „prie Nokijos buvo geriau“.

Mat modelis 3310 buvo tikrų tikriausias telefonų pasaulio tarakonas (tas, kurio net ir atominės bombos sprogimas nenužudo) – su juo pagal daugelį parametrų negali lygintis joks išmanusis įrenginys, o pagal kai kuriuos kriterijus sunku būtų galima rasti jam lygių ir mygtukinių telefonų pasaulyje.

Pirmasis dalykas, kuriuo išsiskyrė šis mobilusis telefonas – tai jo mobilumas. Visiškai neprilygstamas mobilumas. Mat tikrai ne kiekvienam šiandienos žmogui reikia kišenę plėšančios ir judesius ribojančios plokštės, kuri naudojama tik paskambinti.

Be to, jokiam išmaniajam telefonui nė iš tolo nepavyks pasilyginti su „Nokia 3310“ pagal akumuliatoriaus veikimo trukmę. O galimybė ilgesnį laiką išbūti be tiesioginio kontakto su elektros lizdu – tai vienas iš esminių mobilumo komponentų: ši „Nokia“, savo klasėje net nebūdama išskirtinė, be įkrovimo galėjo veikti iki 11 parų – tiek „tilpo“ į 1000 mAh akumuliatorių. O kuris iš išmaniųjų telefonų turėtojų gali pasigirti, kad telefoną krauna kas tris paras? Turbūt tik tas, kuris telefono apskritai nenaudoja – visi kiti savo stiklines plytas krauna bent kartą per dvi paras, nors dažniau – kas naktį. Ironiška, bet nepaisant technologinės pažangos grįžome prie laidinio telefono.

Legendos statuso ir „tarakono“ pravardės šis įrenginys labiausiai vertas dėl savo patvarumo – jį buvo galima pamesti ant viršutinio laipto, o nudardėjus tris metrus žemyn ir apsidaužius į kietą paviršių gerą dešimtį kartų jį buvo galima net nežiūrint pasiimti ir dėtis atgal į kišenę – ekranas juk tikrai nesudužo. Išmaniųjų telefonų turėtojai gali varvinti seilę.

Puiki šio telefono nemirtingumo iliustracija yra britas Dave'as Mitchellas. Telefoną jis įsigijo dar 2000 metais ir iki šios dienos šnairuoja žiūrėdamas į madingus išmaniuosius įrenginius. Ir nors jo senasis aparatas jau atšventė savo 16-ąjį gimtadienį, jis yra tiesiog nemirtingas: sudalyvavo net keliose karinėse misijose Irake ir Afganistane, išgyveno išbandymą skalbyklėje ir pamirkymą padaže. O iki šiol veikia be priekaištų, atrodo kaip naujas ir vienu įkrovimu vis dar veikia 10 dienų.

Ir net mobiliųjų pramogų 3310 galėjo pasiūlyti – „Gyvatė“ iki šiol yra nostalgiškus jausmus keliantis klasikinis žaidimas, idealiai tinkantis nedideliam ekranui ir valdymui mygtukais.

Kalbant apie mygtukus – tai yra vienas iš svarbiausių klasikinės tikro telefono konstrukcijos elementų. Anais laikais kompaktiškas korpusas buvo vertinamas kaip telefono privalumas (kas dar prisimena televizijos reklamą, kurios esminė frazė buvo „ieškau to, pas kurį mažiausias“?), o bet kurį 3310 mygtuką buvo galima nesunkiai pasiekti nykščiu – net ir mažomis rankelėmis. Tuo tarpu išmaniųjų telefonų legenda – „iPhone“ – kadaise puikiai supratusi, kad telefonas turi valdomas viena ranka, dabar nuo šio supratimo tolsta didindama įrenginių ekranus.

Papildomų šio telefono funkcijų sąrašą galima išvardinti lankstant vienos rankos pirštus: SMS žinučių siuntimas ir priėmimas, kalkuliatorius, žadintuvas, chronometras, greitasis numerių rinkimas. Na gerai, užlenkime dar vieną kitos rankos pirštą – keičiamos skambučio melodijos. ir yra 126 milijonai priežasčių teigti, kad to visiškai užteko.

Iš dalies papildomų funkcijų įvairovė buvo nedidelė dėl ano laikmečio techninių galimybių, lyginant su šiuolaikiškais telefonais. Tačiau pažiūrėję į vienoje rankoje esantį „Galaxy S7“, o kitoje rankoje esančią „Nokia 3310“ tikrai nesunkiai pasakysite, kuris iš jų yra telefonas (šį žodį sau mintyse ištarkite švelniai), o kuris – absoliučiai viską darantis kišeninis kompiuteris.

Ir kol visas būrys išmaniųjų telefonų gamintojų bando nustebinti pasaulį įgrūsdami dar vieną nelabai kam reikalingą funkciją į visas dydžio ribas peržengusį aparatą, „HMD Global“ išsiskiria būtent žengdami į kitą pusę.

Tiesa, bukas 2000 metų aparato gamybos atnaujinimas tikrai sėkmės nesusilauktų – modifikacijų be jokios abejonės bus. Siekiant pakartoti „Nokia 3310“ sėkmę, „HMD Global“ teks labai atsargiai balansuoti tarp pagarbos klasikai ir technologinės pažangos. Beveik neišvengiamai viena iš permainų bus ekrano raiška ir spalvingumas. O štai kameros įtraukimas į konstrukciją priklausys nuo inžinierių drąsos – šiandien sunku įsivaizduoti telefoną, kuris tuo pačiu nėra ir fotoaparatas, bet ar to reikia žmonėms, kurie rimtai ketina išsitraukti piniginę vos pamatę naują 3310 parduotuvės lentynoje?

Bet jeigu inžinieriams tikrai pristigs drąsos bei į telefoną bus įdėtas dar ir 4G interneto modulis, galima bus drąsiai teigti: „HMD Global“ bando be pagrindo gręžti naudą iš senų vardų. Jau nekalbant apie pilną mygtukų pakeitimą lietimui jautriu ekranu, kuris tiesiog nužudytų ne tik šio telefono sėkmę, bet ir tikėjimą gamintoju.

Vieną tokią įmanomą dizaino koncepciją, kurioje išsaugant gerąsias 3310 savybes buvo sutalpinta ir keletas naujų, svetainėje „Youtube“ pasiūlė kanalas „Concept creator“. Kaip manote, panašu į tiesą?

VIDEO: Nokia | The new 3310!!!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius