Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar „Nokia“ gresia mirtis?

Mobiliųjų telefonų gamintojos „Nokia“ padėtis kol kas nėra katastrofiška – ji dar nemiršta. Tačiau praranda didžiulę rinkos bei pelno dalį. Kasdien. Blogiausia tai, kad perspektyvos taip pat nepalankios. Tuo tarpu konkurentai „Apple“ ir „Google“, kurie ir pakeitė žaidimo taisykles „Nokia“ nenaudai, klesti.
„Nokia“
„Nokia“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Smukimo priežastys

„Nokia“ bendrovės smukimą lėmė du pagrindiniai dalykai: prastas vadovavimas ir arogancija.

Prieš tai, kai „Nokia“ vadovavo aršiai kritikuojamas Olli-Pekka Kallasvuo, darbuotojai prie projekto galėjo dirbti net iki ketverių metų ir praktiškai už savo rezultatus neatsiskaityti. Organizacija buvo chaotiška, niekas nepriiminėdavo sprendimų iki galo, buvo per daug politikos.

Kai 2007-ųjų sausį Steve‘as Jobsas pristatė pirmąjį „iPhone“ telefoną, „Nokia“ praktiškai nereagavo.

„Mes niekinome ir ignoravome naują produktą. Anksčiau esame bandę kurti produktus su lietimui jautriais ekranais, tačiau vartotojams jie nepatiko. Garsas buvo prastas, nebuvo galima naudotis viena ranka. Nebuvo ko bijoti“, – teigia vienas buvusių „Nokia“ vadovų.

Net kai „iPhone“ pardavimų kreivė šovė į viršų, „Nokia“ mėgavosi komfortu toliau ir nieko nedarė. Buvo sukurta aplikacijų buveinė „Ovi“, tačiau tokios sėkmės kaip „iTunes“ ji niekada nesusilaukė. Šių metų gruodį „Ovi“ uždarytas su 50 tūkst. aplikacijų, o „iTunes“ dabar yra virš 500 tūkst. aplikacijų.

Jei „iPhone“ įsiteigė vartotojams su plačia kišene, tai „Google“ „Android“ užkariavo pinigus taupančių vartotojų rinką. Nors „Nokia“ užima pirmą vietą pagal pigių telefonų pardavimus Azijoje, tačiau „Android“ pardavimai per metus pakilo nuo 4 iki 23 procentų.

Visos šios problemos atsirado dėl „Symbian“ operacinės sistemos. „Symbian“ niekuomet nepatiko nei vartotojų, nei programuotojų bendruomenėms. Kai „Nokia“ pabandė prikelti šį 10 metų „šunį“ antrajam kvėpavimui, „Symbian“ tapo dar labiau „skylėta“ (technine prasme).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Nokia“ generalinis direktorius Stephenas Elopas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Nokia“ generalinis direktorius Stephenas Elopas

Susipažinkite – naujasis „Nokia“ bosas

Kaip jau supratote, gilus programinės įrangos išmanymas buvo pagrindinė savybė, kurios „Nokia“ akcininkai ieškojo naujame vadove. Būtent todėl Stephenas Elopas buvo kandidatas numeris vienas.

„Nokia“ pagrindinis akcininkas ir valdybos pirmininkas Jorma Ollila iš pat pradžių buvo pakerėtas S.Elopo biografijos ir patirties. Būdamas „Microsoft Office“ padalinio galva, S.Elopas buvo atsakingas už 19 mlrd. JAV dolerių vertės verslą.

Savo karjerą šis žavus kanadietis pradėjo greito maisto restorano tinkle „Boston Chicken“ (dabar „Boston Market“), kur buvo atsakingas už IT sistemų darbą. Vėliau S.Elopas tapo internetinės bendrovės „Macromedia“ vadovu ir už 3,4 mlrd. JAV dolerių pardavė šį verslą milžinei „Adobe“.

2005-aisiais tapo Kalifornijoje įsikūrusios kompiuterinių tinklų gamintojos „Juniper Networks“ IT vadovu. Buvo likusios vos kelios savaitės iki S.Elopo paaukštinimo į įmonės vadovo pareigas, tačiau tuomet savo kelyje jis sutiko Steve‘ą Ballmerį, dabartinį „Microsoft“ vadovą, kuris ir pakvietė S.Elopą vadovauti „Microsoft Office“ produktų paketui.

Ir, galiausiai, po „Microsoft“ sekė „Nokia“. Tikriausiai, S.Elopas suprato, jog programinės įrangos milžinėje nepakils aukščiau turimos pozicijos, tad nusprendė išsikraustyti į Suomiją, nors tai nebuvo lengvas sprendimas.

S.Elopo trijų žingsnių planas

Naujasis „Nokia“ vadovas S.Elopas teigia, kad „Windows Phone“ operacinės sistemos „apgyvendinimas“ išmaniuosiuose telefonuose yra pirmas iš trijų žingsnių, kuriuos siekia įgyvendinti bendrovė.

Beje, „Nokia“ kasmet sutaupys 1,4 mlrd. dolerių nutraukusi „Symbian“ operacinės sistemos palaikymą. Mat tiek kainuodavo jos priežiūra, nuolatinis atnaujinimas ir visa tai darančių darbuotojų atlyginimai.

Savo kišenėje turiu veikiantį „Nokia“ telefoną su „Windows Phone“ operacine sistema. Ir jį mes sukūrėme per mažiau nei tris mėnesius nuo sutarties su „Microsoft“ pradžios. Judame tokiu greičiu, kokiu „Nokia“ niekad anksčiau nejudėjo

Antrasis žingsnis – pigių mobiliųjų telefonų pardavinėjimas kylančiose rinkose, ypač Azijoje ir Afrikoje.

Mikroschemų gamintojos „Qualcomm“ vadovas Paulas Jacobsas sako: „Jeigu gyveni Jungtinėse Amerikos Valstijose ar Europoje, negali pilnai suprasti, koks potencialas slypi šiose rinkose.“

Galiausiai, trečiasis žingsnis nustebino ne vieną tiek pačioje „Nokia“ bendrovėje, tiek už jos ribų.

S.Elopas subūrė inžinierių komandą iš Helsinkio ir Silicio slėnio ir pasakė jiems: „Sukurkite naują operacinę sistemą, kuri nebūtų panaši nei į „Apple“ „iOS“, nei į „Android“. Sukurkite dar revoliucingesnį produktą.“

Ateities perspektyvos

Žiniasklaida smarkiai kritikuoja „Nokia“ dėl jos sandėrio su „Microsoft“. Naujasis „Nokia“ vadovas S.Elopas atkerta: „Kai vykdai tokius pokyčius, kelyje neišvengiamai pasitaiko kliūčių.“ Investuotojai nekenčia nežinomybės, o „mes įžengėme į nežinomybės periodą“.

S.Elopas dar prieš inicijuojant pokyčius žinojo, kad trumpalaikėje perspektyvoje rezultatai tik blogės. Tačiau tuo pačiu išlieka optimistiškas dėl neseniai sudaryto sandėrio su „Microsoft“.

„Aš optimistiškas kaip niekada anksčiau. Savo kišenėje turiu veikiantį „Nokia“ telefoną su „Windows Phone“ operacine sistema. Ir jį mes sukūrėme per mažiau nei tris mėnesius nuo sutarties su „Microsoft“ pradžios. Judame tokiu greičiu, kokiu „Nokia“ niekad anksčiau nejudėjo.“

Panašu, kad šiuose žodžiuose yra tiesos. Sutartis su „Microsoft“ leidžia „Nokia“ bendrovei naudotis kiekviena nauja „Windows Phones“ inovacija, kurių yra begalė.

Pridėkite aukščiausios klasės turimą įrangą bei vieną stipriausių logistikos tinklų su mažmenininkais ir gauname labai stiprią sąjungą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius