Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tavo sutuoktinis neištikimas? Ką veikia „sergantys“ darbuotojai? Atsakys išmanusis telefonas

„Fiksuoja kiekvieną žinutę, kiekvieną skambutį, elektroninį laišką ir nustato tavo sutuoktinio ar darbuotojo, kuris pranešė sergąs, buvimo vietą“, – skelbia sekimo programinės įrangos išmaniesiems telefonams reklama.
Mobilusis ryšys
Mobilusis ryšys / 123rf.com

Iš tiesų programinės įrangos gamintojai išrado tikrą žaliaakį monstrą, kuris išmaniojo telefono savininkui nežinant gali sekti kiekvieną jo judesį.

„Kiekvienas, užmezgęs romaną, naudojasi mobiliuoju telefonu“, – tvirtina vienas tokios sekimo įrangos kūrėjas. Kitas priduria: „Jeigu pastebi bent menkiausius neištikimybės signalus, geriausias būdas sužinoti tiesą – tai sekti sutuoktinio veiklą išmaniajame telefone įdiegus sekimo programą.“

Gamintojai aiškina, kad tokia programa reikalinga, nes dabartiniame pasaulyje mobilusis telefonas tapo didžiuoju paslapčių sergėtoju. Tačiau programa praverčia ne tik pavydiems sutuoktiniams.

Sekti gali bet kas

Programa sukurta taip, kad ji fiksuoja viską, ką veikia telefono savininkas: nustato kur jis yra, ką skaito, ką fotografuoja, kalba ar rašo žinutėse. O pačiam savininkui susivokti, kad yra sekamas, beveik neįmanoma. 

Išmanieji telefonai nėra  tik „protingi“, jie dar ir kalbūs skundikai.

Tokia didžiulė sekimo mašina paleidžiama vos keliais spustelėjimais. „Cryptocard“ kompiuterinio saugumo ekspertas Jasonas Hartas aiškina, kad įdiegti tokią programą gali bet kas: vagys, verslo konkurentai, šeimos nariai.

Tiesa, dažniausiai užpuolikas braunasi į telefoną to žmogaus, apie kurį ką nors žino: pavyzdžiui, seka jo žinutes „Facebook“ ar „Twitter“ socialiniuose tinkluose. Tuomet iš asmeninio elektroninio pašto aukai atsiunčiamas laiškas su prisegta nuotrauka ar dokumentu, sutrumpinta nuoroda.

Vos telefono savininkas atidaro šį prisegtuką, sekimo programa, kuri būna įmontuota siųstoje byloje, slapta įdiegiama į telefoną, o visi duomenys pradedami pumpuoti į specialų tinklalapį internete, kuris pasiekiamas įsilaužėliui.

„Naudojimasis „Facebook“ ir „Twitter“ bei trumposios nuorodos paspaudimas šiuose tinkluose kelia pavojų, kad tapsite sekami“, – įspėja J.Hartas.

Savininkas nežinos esąs sekamas

Pasak jo, blogiausia tai, kad telefono savininkas beveik niekaip negali nustatyti, ar jis yra sekamas, ir nuo to sekimo apsisaugoti. „Tai kelia didžiausią pavojų“, – sako ekspertas.

Šiemet visame pasaulyje planuojama parduoti beveik 500 tūkst. naujų išmaniųjų telefonų, tačiau ekspertai ragina būti apdairesniems renkantis tokio tipo ryšio priemonę.

Jie pripažįsta, kad versle išmanieji telefonai tapo kone nepakeičiamais, bet nesąžiningiems darbuotojams, nepažangiems paaugliams ir nepatikimiems sutuoktiniams primena: šie telefonai nėra  tik išmanūs, jie dar ir kalbūs skundikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius