Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar visada internete randame tai, ko ieškome?

Turbūt manome, kad apie internetą žinome viską arba beveik viską? Juk jame praleidžiame nemažą dalį laiko.
Klaipėdos savivaldybės viešojoje bibliotekoje mokiniai demonstravo savo žinias.
Klaipėdos savivaldybės viešojoje bibliotekoje mokiniai demonstravo savo žinias. / Bibliotekos nuotr.

Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Jaunimo skyriuje (Tilžės g.9) įvykęs tarpmokyklinis konkursas – protų mūšis „Pamatuok savo kultūros laipsnį“ parodė, kad perprasti interneto džiungles ir surasti kokybišką informaciją yra kur kas sunkiau, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Labai svarbu suvokti, kad išmintingasis Google ne visuomet gali padėti. Privalome lavinti paieškos įgūdžius, domėtis naujais informacijos šaltiniais.

Kaip šiandien moksleiviai ir studentai ieško informacijos ar mokomosios medžiagos internete?  Kaip ir dauguma – dažniausiai naudodami universalią Google paieškos sistemą.  Kartais net nepasigilindami, ar tikrai išnaudoja visas Google galimybes.

„Kasdieniniame bibliotekos darbe pastebėjome, kad mūsų vartotojai dažniausiai nežino, kaip susirasti knygą kompiuterizuotoje bibliotekoje, kaip ją užsisakyti, kaip susirasti straipsnį, gauti pilnatekstį dokumentą, nežino apie Lietuvoje kuriamus kokybiškus informacijos šaltinius, skaitmeninamus kultūros paveldo dokumentus, kurie puikiausiai pasitarnautų renkant informaciją ar mokantis“, – teigiama bibliotekos pranešime spaudai.

Todėl parengtas ir įgyvendintas LR Kultūros ministerijos finansuojamą projektą  „Tavo kultūros metaduomenys“, kurio dėka vyresnių klasių moksleiviai supažindinti su kokybiškos informacijos paieškos galimybėmis, vertingais informacijos šaltiniais ir neįkainojamais kultūros paveldo lobynais.

Bendradarbiaudami su Klaipėdos  „Žemynos“ ‚ „Ąžuolyno“, „Aukuro“, Vytauto Didžiojo, H.Zudermano gimnazijomis ir Vydūno vidurine mokykla, informacijos paieškos gudrybių išmokyti 260 moksleivių ir mokytojų, kurie savo žinias pasitikrino tarpmokykliniame konkurse – protų mūšyje „Pamatuok savo kultūros laipsnį“. Varžėsi 12 moksleivių iš 5 mokymo įstaigų. Geriausiai su informacijos paieška internete susidorojo H.Zudermano gimnazijos 3 kl. moksleivis Paulius Mumgaudis, „Aukuro“ gimnazijos 4 kl. moksleivis Paulius Bružas ir 4 kl. moksleivė Emilija Jakutytė. Nedaug atsiliko „Ąžuolyno“ gimnazijos 4 kl. moksleivis Motiejus Eringis.

Projektu „Tavo kultūros metaduomenys“ siekta atkreipti visuomenės, o ypač akademinės visuomenės dėmesį į būtinybę gerinti informacijos paieškos įgūdžius. Pasaulinis tinklas kasdien papildomas vis galingesnėmis paieškos priemonėmis, – trūkstant žinių, ši aplinka tampa gana klaidinanti ir nesuteikianti pilnavertės informacijos. Tik bendradarbiaujant  ir keičiantis informacija galima pasiekti gerų rezultatų.

Naudingiausi  lietuviški interneto šaltiniai:
(moksleiviams, studentams, mokytojams ir visiems besidomintiems)
Scholar Google
http://scholar.google.lt  – mokslinių straipsnių paieška – rasite informacijos recenzuojamuose žurnaluose, disertacijose, techniniuose pranešimuose, universitetų tinklalapiuose, knygose ir kt.

Google Books 
http://books.google.com – knygų paieška – pilnatekstės knygos, informacija apie knygas, apžvalgos, straipsniai, turiniai.

Informacijos išteklių paieška bibliotekose:
šiandien nebūtina eiti į biblioteką, kad sužinotumėte, kokius leidinius turi artimiausia biblioteka. Interneto pagalba Jūs kur kas greičiau susirasite norimą knygą, sužinosite kurioje bibliotekoje ji  yra, matysite ar ta knyga šiuo metu laisva. Be abejo, patys prasitęsite leidinio laikymo terminą.
Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos elektroninis katalogas http://katalogas.biblioteka.lt – 18-ka bibliotekos padalinių ir informacija apie jų fondus vienoje vietoje. Tai taip patogu.

LIBIS http://www.libis.lt – suvestinis bibliotekų katalogas – puiki vieta ieškoti reikiamo leidinio iš karto 80-ties Lietuvos bibliotekų fonduose. Čia atsispindi Nacionalinės bibliotekos, viešųjų, Lietuvos valstybinės reikšmės ir muziejų bibliotekose saugomi leidiniai.
Nacionalinės bibliografijos duomenų bankas

http://www.libis.lt:8082 –  įvairių periodinių leidinių straipsnių aprašai dominančia tema (nuo 2003 m.). PATARIMAS: patikusio straipsnio pavadinimą nukopijuokite ir paiešką atlikite Google. Daug leidinių laisvai suteikia prieigą prie savo archyvų.

Virtuali Lietuvos biblioteka

http://www.lvb.lt – tai elektroninė biblioteka, teikianti prieigą prie akademinių bibliotekų fondų ir atviros prieigos duomenų bazių: knygų, žurnalų, straipsnių, daktaro disertacijų, mokslo publikacijų, skaitmenintų universitetų dokumentų ir t.t. Tai tarsi Google, tik dar geriau besimokančiai visuomenei.

E-paveldas

http://www.epaveldas.lt – bibliotekų, archyvų ir muziejų suskaitmenintų kultūros paveldo objektų duomenų bankas, talpinantis per 3 mln. skaitmenintų puslapių originalių rankraščių, laikraščių, senų knygų, metrikų, metraščių, dailės kūrinių, taip pat kitų itin vertingų, didelę istorinę vertę turinčių dokumentų. Skaitykite vertingus dokumentus tiesiog internete nemokamai.

Klasikinė lietuvių antologija

http://www.antologija.lt – publikuojami 64 lietuvių klasikos kūriniai.

Baltic-ebooks

http://baltic-ebooks.eu – Vilniaus Gedimino technikos universiteto, Mykolo Romerio universiteto leidyklų elektroninės knygos iš fizinių, socialinių, humanitarinių ir technologijos mokslo sričių (už atitinkamą mokestį).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius