Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Australijos teismas nusprendė, kad „Google“ klaidino vartotojus rinkdama jų duomenis

Australijos teismas, išnagrinėjęs konkurencijos priežiūros tarnybos skundą, penktadienį nusprendė, kad „Google“ klaidino vartotojus rinkdama duomenis apie jų buvimo vietą per mobiliuosius įrenginius su operacine sistema „Android“.
„Google“
„Google“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Federalinis teismas nustatė, kad „Google“, rinkdama kai kurių vartotojų „buvimo vietos istoriją“ net kai vartotojai atsisakė dalytis tokia informacija, pažeidė Australijos vartotojų apsaugos įstatymus.

Teismas taip pat teigė, kad „Google“ nepaaiškino vartotojams, kad leidus stebėti „Žiniatinklio ir programų veiklą“ jų telefonuose, taip pat bus suteikta teisė rinkti buvimo vietos duomenis.

Daugybė tyrimų visame pasaulyje užfiksavo problemą, kai buvimo vietos duomenys buvo renkami per „Android“ ir „iPhone“ įrenginius, net ir tada, kai vartotojai manydavo nesuteikę tokių leidimų.

Tokie duomenys gali būti labai vertingi reklamuotojams, siekiantiems pasiūlyti su konkrečia vieta susijusius produktus ir paslaugas.

Australijos konkurencijos ir vartotojų apsaugos komisija (ACCC), pateikusi ieškinį „Google“, teigė, kad penktadienį priimtas sprendimas šiuo klausimu buvo „pirmasis pasaulyje toks vartotojų apsaugos veiksmas“.

„Tai yra svarbi pergalė vartotojams, ypač tiems, kuriems rūpi jų privatumas internete, nes teismo sprendimas siunčia tvirtą žinią „Google“ ir kitoms platformoms, kad stambus verslas neturi klaidinti savo klientų“, – pareiškė ACCC pirmininkas Rodas Simasas.

„Šiandienos sprendimas yra svarbus žingsnis siekiant užtikrinti, kad skaitmeninės platformos iš anksto informuotų vartotojus apie tai, kas vyksta su jų duomenimis ir ką jie gali padaryti, kad juos apsaugotų“, – pridūrė jis.

Federalinio teismo teisėjas Thomas Thawley'as savo nutarime „iš dalies“ palaikė ACCC ieškinį prieš „Google“, pažymėdamas, kad bendrovės „elgesys nesuklaidino visų jos paslaugos vartotojų“.

Tačiau jis pridūrė, kad „Google“ veiksmai „suklaidino arba galėjo suklaidinti kai kuriuos vartotojus“ ir kad „nustatant įstatymų pažeidimus nėra svarbu, kiek tiksliai buvo suklaidinta ar tikėtinai suklaidinta vartotojų“.

ACCC pažymėjo sieksianti, kad „Google“ būtų nubausta „piniginėmis baudomis“ ir kad jai buvo pavesta imtis kitų taisomųjų veiksmų, kurie bus nustatyti vėliau.

„Google“ užprotestavo nutarimą, kuris, anot bendrovės, atmetė kai kuriuos ACCC bendrovei keliamus „plačius reikalavimus“ ir yra susijęs tik su siaurai apibrėžta vartotojų klase.

„Mes nesutinkame su išvadomis ir šiuo metu peržiūrime savo galimybes, įskaitant galimą apeliaciją“, – pareiškė bendrovės atstovas.

„Užtikriname patikimą vietos duomenų valdymą ir visada stengiamės padaryti daugiau – pavyzdžiui, neseniai pristatėme buvimo vietų istorijos automatinio ištrynimo parinktis, kad vartotojai galėtų dar lengviau valdyti savo duomenis“, – pareiškė bendrovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius