-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bogotos universiteto inžinieriai ruošiasi robotų pasaulio čempionatui

Robotai, kaip ir prognozavo filmų kūrėjai, įsivaizdavę ateitį, braunasi į mūsų gyvenimą. Tiesa, ne taip sparčiai kaip tikėtasi. Šį kartą jie varžosi kaip sportininkai ir šokėjai.
Robotas
Robotas / 123rf nuotr.
Temos: 2 Bogota Kolumbija

Kolumbijoje Bogotos universiteto inžinieriai ruošiasi kasmetiniam robotų pasaulio čempionatui, kuris nuo birželio 24 dienos vyksta Olandijoje ir truks visą savaitę.

„Kaip tik šiuo metu tobuliname robotų futbolininkų komandą čempionatui Nyderlanduose birželio pabaigoje. Mūsų pagrindinė užduotis – dirbtinį intelektą priversti varžytis. Analizuojame tikras futbolo rungtynes, gynybos ir atakų derinius. Žmonių žaidimą mėginame pritaikyti robotų komandai“, – teigė inžinierė Katherin Perez.

Kaip ir kasmet, garsiausių universitetų inžinierių komandos rungiasi dėl čempionato trofėjaus – Krištolinio gaublio. Jis privertė varžytis dirbtinio intelekto kūrėjus iš viso pasaulio. Robotai ne tik turi integruotus skirtingus derinius, bet ir kamuolio atpažinimo, sekimo ir atakavimo funkcijas, kurios būtinos kiekvienam futbolo žaidėjui – tikram ar mechaniniam.

„Kiekvienas robotas turi suprogramuotą konkrečią žaidėjo poziciją, todėl žaidime kiekvienas robotas turi tam tikrą pranašumą prieš kitus žaidėjus. Tereikia laiku panaudoti tinkamą kombinaciją“, – pasakojo inžinierius Jorge Lopezas.

Kol dirbtinio intelekto komandos rungiasi sporto aikštynuose, Pietų Korėjos inžinieriai toliau tęsia internete išgarsėjusio kūrinio temą. Naujas jų kūrinys robotas Hubas, mėginantis atkartoti vieną iš dainos „Gangam style“ vaizdo klipo šokio judesį.

„Iš visų gestų, kuriuos gali atlikti robotas, šokis yra pats subtiliausias. Pamanėme, kad Hubą reikėtų pašokdinti pagal gerai pasaulyje žinomą melodiją. Judesio daviklius tvirtiname ant šokėjo kūno ir visi duomenys fiksuojami kompiuteryje. Vėliau pagal juos programuojame mūsų šokantį robotą“, – sakė Tyrimų centro direktorius Oh Jun-Ho.

Hubas yra 130 centimetrų ūgio ir sveria 45 kilogramus. Tyrėjai sakė, kad roboto judesiai atitinka žmogaus judesius. Tyrimų centras šiuos robotus kol kas naudoja tik kaip mokomąją priemonę studentams. Vienas robotas kainuoja apie 104 mln. Lt. Du tokius robotus nusipirko „Google“ kompanija, tačiau neatskleidė, kam juos naudos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius