Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„CAT S62“ išmaniojo apžvalga: daugiau traktorius nei telefonas

Telefonų pasaulyje didžioji dalis gamintojų stengiasi pasiūlyti kažką panašaus į „Toyota“. Arba „Volkswagen“. Kai kuriais atvejais – net „Porsche“. Bet kai kurie nesismulkina ir gamina tikrus traktorius, tokius kaip „Caterpillar“. Geltonus, lėtus, bet nesulaužomus ir galinčius nuversti kalnus. Tai maždaug toks yra ir „Caterpillar“ (CAT) naujausias telefonas. Jis gali tai, ko negali joks kitas telefonas. Išskyrus kitą CAT.
CAT S62
CAT S62 / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šiurkštaus, pramoninio, neįveikiamo, „plytinio“ dizaino telefonų kartkartėmis pasiūlo ir kiti gamintojai – net „Samsung“ mėgsta kartais nuvairuoti į laukus ir apvilkti savo įrangą „darbiniu“ korpusu, kuris galėtų būti naudojamas ir statybose, ir mūšio lauke. Bet tai yra tas rinkos segmentas, kuriame žinomų, patikimų prekės vardų tiek ir yra – du. „Samsung“ tame segmente pasirodo kartais, o CAT tai yra gimtoji kūdra. Arba cemento maišyklė.

Tiesa, CAT telefonai į parduotuves atkeliauja toli gražu ne nuo to paties konvejerio, kaip ir CAT savivarčiai ar ekskavatoriai. Bet tai yra beveik tokie patys grynakraujai britai, kaip ir tie geltonieji darbo aparatai, kuriuos matome statybose ir karjeruose. Telefonus projektuoja britų įmonė „Bullitt“, kuri yra įsigijusi licenciją naudoti CAT prekės ženklą. Na, panašiai, kaip įmonė HMD yra nusipirkusi teisę naudoti „Nokia“ pavadinimą ant savo telefonų.

Aišku, fizinis telefonų surinkimas vyksta ne kur nors ties Liverpuliu, o šiek tiek arčiau Šenženo, kuris yra Kinijoje. Na, panašiai, kaip didžiosios dalies kitų pasaulyje naudojamų išmaniųjų telefonų.

Bet gamintojas žada, kad su telefonu padarė viską, ką įmanoma padaryti norint užtikrinti, jog telefonui nukritus ant plytų rietuvės ar į balą nekiltų noras pasakyti „oi“. Ar ką nors riebesnio. Visiškai natūralu, kad jis atitinka IP68 atsparumo dulkėms ir vandeniui standartą. Ir netgi atitinka JAV kariuomenės reikalavimų techninei įrangai rinkinį MIL-STD-810H. Vienu žodžiu, su šiuo telefonu galima ne tik be baimės maudytis duše, bet ir be baimės maišyti betoną. Tik svarbu po to nuplauti aparatą, kad jis netaptų labiau plyta, nei buvo iki tol.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./CAT S62
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./CAT S62

Vienas labai įdomus dalykas, kalbant apie atsparumą vandeniui – SIM kortelės lizdas. Jis, kaip bebūtų keista ir įdomu, atidaromas be jokios tam skirtos adatos. Tiesiog užkabinate nagu ir atkeliate dangtelį, už kurio paslėptas kortelės stalčiukas su dviem SIM kortelių lizdais. Tiesa, esant poreikiui vieną jų galima užpildyti atminties kortele. Tai jeigu telefone ir yra Achilo kulnas, tikriausiai tame stalčiuko dangtyje jo ir reikėtų ieškoti: viena smiltelė, įsprūdusi į tarpinę tarp dangtelio ir korpuso, gali padidinti tos tarpinės pralaidumą vandeniui iki nebepakenčiamo. Ir tada kyla klausimas, į kurį sunku atsakyti telefono neišardžius: ar pats SIM kortelės stalčiukas yra izoliuotas ir nepraleidžia vandens į pagrindinį vidinį telefono skyrių, kuriame gausu vandeniui jautrios elektronikos?

Norint išlaikyti visus tuos atsparumo reikalavimus telefonas buvo mėtytas, šaldytas, kaitintas, plautas karštu vandeniu ir su muilu – atlaiko viską. Kad nesubraižytumėte ekrano – jis įleistas maždaug pusę milimetro žemiau supančio rėmelio. Kad neišmestumėte iš rankų, kai užsiropšite kur nors ant elektros stulpo – korpusas padengtas neslidžia guma. Pats įrenginio rėmas – iš tvirto aliuminio. Tvirtumas, anot gamintojo, išbandytas mėtant telefoną ant visų kampų, iš 1,8 metro aukščio. Beje, jei bandysite telefoną mėtyti patys – atsargiai, žiūrėkite, kad trajektorijoje nebūtų to, ką galėtumėte sudaužyti: telefonas sveria ketvirtį kilogramo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./CAT S62
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./CAT S62

Vienintelis priekaištas išvaizdai ir korpusui – maždaug per milimetrą iš korpuso išlipusi kameros „salelė“. Nieko kritiško, bet padėjus telefoną ant stalo ir norint pačiupinėti ekraną jis vartysis kaip keturkojis stalas su viena per ilga koja.

Nežinia, tai gerai ar nelabai, bet „CAT S62“ – 2020 metų telefonas – net nebando judėti ekraną supančių rėmelių ploninimo ir naudingo priekinės sienelės ploto auginimo kryptimi. Ekraną supa storos, riebios juodos linijos iš viršaus ir apačios – tokios, kokias buvome pratę matyti 2014 metais. Aš pats tame didelio trūkumo nematau. Tai nėra aparatas, turintis ketinimų dalyvauti kažkokiame grožio konkurse.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./CAT S62
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./CAT S62

Neerzina ir tai, kad telefono ekranas pagamintas naudojant TFT LCD matricą, o ne OLED. Na, vizualiai jis gal ir atrodo prasčiau už OLED, gal ne tokios gyvos spalvos, bet prasmės tuo skųstis yra maždaug tiek pat, kiek ir priekaištauti CAT ekskavatoriaus projektuotojams dėl to, kad priekinės grotelės neestetiškai atrodo. Ne čia esmė. Svarbu – funkcionalumas. Beje, ekrano raiška – ne koks nors varganas HD. Ir netgi ne „Full HD“. „Bullitt“ šį kartą įtaisė FHD+ ekraną – 1080 x 2160 taškų raiškos. Na, čia jau kaip oro kondicionierius ekskavatoriuje. Nėra labai reikalinga, bet smagu.

Tiek taškų „pamaitinti“ reikia ir daugiau energijos. Tam telefone įtaisyta ganėtinai talpus 4000 mAh akumuliatorius. Įprastomis, normalaus naudojimo sąlygomis to visiškai pakanka porai dienų – su sąlyga, kad kiaurą parą netūnosite filmuose ir nemaigysite feisbukų. O jei naudosite rečiau – ir po savaitės rasite telefoną, įkrautą iki 80 procentų.

Akivaizdi telefono specializacija turėtų savaime pateikti užuominą, jog tai nėra įrenginys, kurio „arkliukas“ yra galia žaidimuose ar didelis atminties kiekis nuotraukoms, nors to tikrai netrūksta: darbinės atminties jame yra 6GB, o nuolatinės – 128 GB (žinoma, atmeskite tuos keliolika gigabaitų, kuriuos sunaudos pati „Android“ sistema). Įrenginys gamintas „Qualcomm Snapdragon 660“ platformos pagrindu – tikrai ne flagmaniškos, bet vidutinio lygio.

Kozirių tūzas

Visa tai, kas įvardinta iki šiol, tai viename, tai kitame kažkurio kito gamintojo ar CAT telefone galėjo būti realizuota ir geriau. Rinkoje rasite begalę įrenginių, kurie pagal atskirus kriterijus gali nesunkiai „pamušti“ „CAT S62“. Bet pagal vieną atžvilgį šis aparatas yra absoliučiai nepralenkiamas: jame yra infraraudonųjų spindulių kamera. Sukurta partnerystėje su vienais iš terminio vaizdinimo pasaulinių lyderių – JAV įmone „Flir Systems“.

Vieninteliai galimi konkurentai šiam telefonui – to paties gamintojo „CAT S60“ ir „CAT S61“. Pagyvenę, pristatyti dar 2016 ir 2018 metais bei savo funkcionalumu šiemetiniam modeliui prilygti negalintys.

Ką galima padaryti su tokia kamera? Iš esmės tai viską. Šiandien turbūt labiausiai dominantis panaudojimo būdas būtų išmatuoti kaimyno temperatūrą ir sprukti tolyn, jei ji aukštesnė už normalią. Bet tikrasis galimybių spektras – milžiniškas. Pabėgo augintinis? Nežinote, iš kur per sieną traukia šaltis? Kažkur prakiuro karšto vandens vamzdis? Norite patikrinti, ar kepsninė jau pakankamai įkaito? Ar šiaip tiesiog smalsu, kokio karštumo būna keptuvė, kai joje šildomi cepelinai? FLIR kamera jums padės. Ji netgi gali atstoti naktinio matymo prietaisą (tiesa, įspėjimas kariams – įjungtas telefono ekranas yra nesuderinamas su šviesos maskuote).

V.Neverausko/15min nuotr./O kokios temperatūros keptuvėje cepelinus šildote jūs?
V.Neverausko/15min nuotr./O kokios temperatūros keptuvėje cepelinus šildote jūs?

Gaunami vaizdai yra ne šiaip mėlynų, violetinių ir oranžinių spalvų filtras įprastinėms kameroms – juose galima išmatuoti ir kiekvieno taško konkrečią, ir pasirinko ploto vidutinę temperatūrą, taip pat ir po nuotraukos užfiksavimo, be to, galima fiksuoti ne tik statišką vaizdą, bet ir vaizdo įrašą. Iš esmės tai yra kišeninis pakaitalas neįtikėtinai brangiems profesionaliems termovizoriams.

Na, gal kažkur pagal funkcionalumą tiems profesionaliems aparatams ir nusileidžiama – neradau kalibravimo pagal paviršiaus tipą galimybių, patikslinančių matavimo rezultatus, bet radau automatinį kalibravimą. Kiek tai patikima? Galvos neguldyčiau, o pinigus už skylėtų daugiabučių sienų fotografavimą imantys ekspertai tikrai pasakytų, kad tai yra menkavertis matavimo aparatas (ne dėl to, kad aparatas tikrai menkavertis, o dėl to, kad jis yra grėsmė jų verslui), bet jeigu neturite poreikio temperatūrą išmatuoti laipsnio dešimtosios dalies tikslumu – ši kamera tikrai tiks.

Kozirių karalius

Dar vienas dalykas, kuriuo ganėtinai išskirtinai gali pasigirti „CAT S62“ – programuojamas fizinis mygtukas. Čia jau, žinoma, fantazijos reikalas, ką su tuo mygtuku sujungsite, bet į jį galima įtaisyti dvi skirtingas funkcijas – aktyvuojamas ilgu paspaudimu arba dvigubu spustelėjimu. Tiesa, tą fantaziją riboja gamintojo pasiūlytos susiejamos galimybės: tokiu būdu galėsite arba įjungti tam tikrą programėlę, arba, tarkime, atrakinti telefoną, atsiliepti arba atmesti skambutį, įjungti žibintuvėlį. Specifinės funkcijos tam tikroje programėlėje šiuo paspaudimu neįjungsite, todėl vienu paspaudimu šiluminės nuotraukos neužfiksuosite. Gaila. Kita vertus, tai yra labai retai sutinkamas mygtukas, kurį tikrai galima rasti kaip išnaudoti norint sutaupyti laiko specifinėms, dažnai atliekamoms užduotims.

Ir jeigu tikrai, tikrai norite atlikti kokią nors dažnai vykdomą telefono funkciją vienu mygtuko paspaudimu – susiprogramuoti „Android“ programėlę, kuri iškviestų reikiamas funkcijas, tikriausiai nėra taip jau sudėtinga. Tada beliks tą pačių sukurtą programėlę „pririšti“ prie mygtuko.

Išvados

Jeigu įprastam telefono ieškančiam žmogui yra pagrindo svarstyti, kuris prekės ženklas yra vertesnis jo pinigų, kurio dizainas artimesnis širdžiai, kurio ekranas gražesnis ir nuotraukos ryškesnės, tai su šios kategorijos telefonais viskas paprasta: jeigu reikia termovizoriaus, kuris nesuplėšytų kišenės, tai kito pasirinkimo tiesiog nėra. O jeigu tiesiog reikia tokio telefono, kuriuo būtų dar ir vinis kalti galima, turėsite nuspręsti: ar jums įdomu, kiek įkaista vinies galvutė iškart po to, kai jis įkalamas. Jei įdomu – ir vėl nėra pasirinkimo.

Bet atmetus visus juokus tai galima pasakyti paprastai: tai yra telefonas, kuris siūlo unikalų savybių rinkinį. Ir jeigu jums tokio rinkinio reikia, tai jūs jau radote savo naująjį telefoną. Juolab, kad jis ir kainuoja vos apie 650 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius