Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„CeBIT“ belaukiant: kodėl vienoje didžiausių IT parodų stovės žemės ūkio kombainas?

Viename iš Vokietijos miesto Hanoverio parodų paviljonų antradienį susirenka keli šimtai žurnalistų ir bendrovių, kurios ruošiasi kovo viduryje vyksiančiai technologijų parodai „CeBIT“. Informacinių technologijų (IT) bendrovės, tarp kurių yra puikiai žinomų įmonių, kaip „Samsung“, „Microsoft“ ar „Kaspersky“ atstovai, iš anksto prasitaria, ką demonstruos parodoje. Tarp jų neįprastai atrodo penktos pagal dydį pasaulyje žemės ūkio technikos bendrovės CLAAS vadovo staliukas, ant kurio padėtas plastmasinis kombainas.
„CeBIT“ spaudos konferencijoje pristatytos technologijų parodos naujovės
„CeBIT“ spaudos konferencijoje pristatytos technologijų parodos naujovės

Žurnalistai iš dvidešimties pasaulio šalių sausio 28 d. dalyvauja spaudos konferencijoje, kurioje pristatoma šių metų kovo 10 – 14 dienomis Hanoveryje vyksianti paroda „CeBIT“ ir kai kurios čia dalyvausiančios įmonės. Žurnalistų dėmesį labiausiai traukia ne didžiosios IT bendrovės, o mažiau žinomų įmonių išradimai. Vienas jų – robotas „Roboy“.

Visos roboto dalys pagamintos 3D spausdintuvu. Ateityje jį ketinama naudoti medikų mokymams – mat roboto dalys sudėtos pagal žmogaus kaulų struktūrą.

„Roboy“ – per devynis mėnesius Ciuricho universiteto darbuotojų, studentų ir įvairių įmonių sukurtas robotas. „Todėl mūsų robotas visas apklijuotas prie jo kūrimo prisidėjusių įmonių logotipais“, – šypteli robotą pristatantis „Roboy“ komandos narys.

Visos roboto dalys pagamintos 3D spausdintuvu. Ateityje jį ketinama naudoti medikų mokymams – mat roboto dalys sudėtos pagal žmogaus kaulų struktūrą. Tokie robotai kaip „Roboy“ naudojami ir dirbtinio intelekto kūrėjų – galingi dirbtinio intelekto kompiuteriai įdedami į panašius robotus ir jų pagalba išbandoma, ką gali dirbtinis intelektas. „Roboy“ gali kalbėti, judėti, atsakyti į klausimus ir vykdyti tam tikras užduotis.

Tai anaiptol nėra pirmasis pasaulyje robotas, galintis atlikti tokias funkcijas, tačiau galbūt dėl to, kad yra vienintelis iš visų spaudos konferencijos dalyvių pristatomas robotas, o galbūt dėl mielą ateivį primenančios veido išraiškos, jis labai traukia lankytojų dėmesį.

Viskas keliasi į „daiktų internetą“

Išradimas, kuriuo vokiečiai ypatingai didžiuojasi ir kuriam prognozuoja pasisekimą – bendrovės „Continental“ sukurtos programos „Drive Focus Vehicle“ prototipas. Šis išradimas bus diegiamas į automobilius ir yra skirtas sumažinti nelaimingų atsitikimų skaičių keliuose.

Pavyzdžiui, ši programa fiksuos vairuotojo akių judesius – jei vairuotojas žiūrės ne į kelią ar į veidrodėlį, o greta privažiavusi mašina sukels avarinę situaciją, žmogų perspės automobilyje užsidegusios LED lempos. Sistema fiksuos, ar laikomasi saugaus atstumo ir turės aibę kitų funkcijų.

Programa fiksuos vairuotojo akių judesius – jei vairuotojas žiūrės ne į kelią ar į veidrodėlį, o greta privažiavusi mašina sukels avarinę situaciją, žmogų perspės automobilyje užsidegusios LED lempos.

Kūrėjų vizija – automobilį padaryti daiktų interneto (anlg. „Internet of things“) dalimi, kai važiuodamas keliu automobilis gaus informaciją iš daugelio kitų tokią pat sistemą turinčių automobilių, fiksuos perspėjimus apie potencialias nelaimingų atsitikimų vietas. Žadama, kad 2016 m. sistema tam tikrose situacijose automobilį valdys automatiškai, pavyzdžiui, susidarius kamščiams ir važiuojant ne didesniu nei 30 kilometrų per valandą greičiu.

Pačioje stendų pabaigoje stovi miniatiūrinė namo versija, o ant jos – lego kaladėles primenančios jungtys. Tai „digitalSTORM“ išradimas, kurio dėka visus jūsų namų elektroninius prietaisus bus galima sujungti vieną su kitu ir padaryti daiktų interneto dalimi.

Tuomet visi namuose esantys daiktai – muzikos grotuvas, šviesos jungikliai, buitiniai virtuvės prietaisai – galės būti valdomi, pavyzdžiui, išmaniojo telefono programėlės pagalba: mygtuko paspaudimu arba balsu bus galima reguliuoti šviesą, muziką ir buitinius prietaisus. Sistema veikia kartu su „Google Now“ – pasakius komandą balsu sistema žodžius paverčia tekstu ir perduoda programai. Tiesa, kol kas sistema „supranta“ tik vokiškai.

Daiktai prie interneto prijungiami mažomis lego detales primenančiomis jungtimis. Tokios visus elektrinius daiktus į vieną visumą sujungsiančios sistemos kaina ne tokia jau maža – 3, 5 tūkst. eurų.

CeBIT“ spaudos konferencijoje pristatytos technologijų parodos naujovės
CeBIT“ spaudos konferencijoje pristatytos technologijų parodos naujovės

IT parodoje – ir žemės ūkio bendrovė

Hanoveryje, kaip ir galima tikėtis, daugiausiai yra vokiško kapitalo bendrovių, kurios „CeBIT“ dalyvaus siekdamos plėstis į tarptautines rinkas. Bene keisčiausiai technologijų renginyje atrodo penktos pagal dydį žemės ūkio technikos gamintojos CLAAS stendas. Bendrovės prezidentas Jorgas H. Hautmannas sėdi prie staliuko, ant kurio padėtas plastmasinis kombainas.

J.Hautmannas sakosi technologijų parodoje „CeBIT“ nusprendęs dalyvauti todėl, kad nori parodyti, jog žemės ūkio technologijos yra žymiai modernesnės nei galime įsivaizduoti ir žengia koja kojon su IT industrija.

CLASS į parodą ketina atgabenti didelę šio plastmasinio kombaino versiją – tikrą kombainą.

CLASS į parodą ketina atgabenti didelę šio plastmasinio kombaino versiją – tikrą kombainą.

„Atgabensime kombainą, kad atkreiptume žmonių dėmesį ir parodytume, kiek pažengusi ir moderni yra žemės ūkio technologija, – sako jis. – Kombainas IT įrenginių dėka keičiasi informacija su kitomis mašinomis, pavyzdžiui, traktoriais, o tai leidžia žemės ūkio darbus atlikti žymiai greičiau ir produktyviau.“

„CeBIT“ spaudos konferencijoje pristatytos technologijų parodos naujovės
„CeBIT“ spaudos konferencijoje pristatytos technologijų parodos naujovės

Išskirtinis dėmesys – saugumui

Iš didžiųjų išmaniųjų telefonų gamintojų parodoje šįmet dalyvaus „Samsung“, HP,

„Huawei“ ir LG. Į „CeBIT“ spaudos konferenciją atvykusi „Samsung“ parodoje žada sudominti mokytojus ir studentus – Pietų Korėjos bendrovė atvežė išmaniąją lentą ir demonstravo, kaip ši veikia kartu su neseniai pristatytomis „Samsung“ planšetėmis.

Šįmet „CeBIT“ parodos organizatoriai, atsižvelgdami į kylančias IT saugumo grėsmes, Edwardo Snowdeno ir JAV federalinės saugumo agentūros šnipinėjimo istorijas, ketina itin daug dėmesio skirti saugumui. Parodoje pranešimą skaitys IT saugos bendrovės „Kaspersky Lab“ vadovas Eugenijus Kasperskis. „CeBIT“ spaudos konferencijoje yra ir „Kaspersky Lab“ technologijų stendas.

Pranešimus Hanoveryje skaitys daugiau nei šimtas IT industrijos atstovų. Keli iš pagrindinių „CeBIT“ pranešėjų lankėsi Lietuvos progreso konferencijoje „Login“ – vienas „Apple“ įkūrėjų Steve'as Wozniakas ir „Wikipedia“ įkūrėjas Jimmy Walesas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius