Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugiau nei trys ketvirtadaliai žmonių įsitikinę turintys teisę į interneto ryšį

Daugiau nei trys ketvirtadaliai pasaulio gyventojai įsitikinę, kad galimybė naudotis internetu yra jų esminė teisė, rodo pirmadienį paskelbti britų nacionalinio transliuotojo BBC užsakymu atliktos apklausos rezultatai.
Interneto ryšys
Interneto ryšys / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 1 Internetas

26 šalyse apklausus daugiau nei 27 tūkst. suaugusių respondentų paaiškėjo, jog dauguma pasaulio žmonių neįsivaizduoja gyvenimo be interneto ryšio.

Šios išvados buvo paskelbtos tuo metu, kai pasaulyje stiprinamos pastangos plėsti interneto prieigos galimybes, o Jungtinės Tautos (JT) atlieka svarbų vaidmenį šioje veikloje.
Kai kurios šalys, tokios kaip Suomija ir Estija, teisę į internetą jau yra pripažinusios viena iš esminių žmogaus teisių, nurodo BBC.

„Teisė į ryšį negali būti ignoruojama, – transliuotojui sakė Tarptautinės telekomunikacijos sąjungos (TTS) generalinis sekretorius Hamadounas Toure. – Internetas yra galingiausias kada nors sukurtas potencialus švietimo šaltinis.“Beveik 79 proc. apklaustųjų sakė visiškai arba iš dalies pritariantys teiginiui, kad internetas yra „fundamentali visų žmonių teisė“.

Beveik 79 proc. apklaustųjų sakė visiškai arba iš dalies pritariantys teiginiui, kad internetas yra „fundamentali visų žmonių teisė“. Tokią mintį palaikė tiek internetu besinaudojantys, tiek prieigos neturintys žmonės.

87 proc. internautų, kuriuos apklausė viešosios nuomonės tyrimų kompanija „GlobeScan“, manė, kad prieiga prie interneto turėtų būti pripažįstama teise. Tokiai nuomonei taip pat pritarė daugiau nei 70 proc. šiuo metu internetu nesinaudojančių asmenų.

Minčiai, jog prieiga prie interneto yra kiekvieno žmogaus teisė, labiausiai buvo pritariama Meksikoje, Brazilijoje ir Turkijoje, nurodo apklausos organizatoriai.

Šis tyrimas taip pat rodo, jog daugelio šalių gyventojai internetą laiko itin svarbia savo gyvenimo dalimi. Trys ketvirtadaliai Japonijos, Meksikos ir Rusijos gyventojų sakė neįsivaizduojantys, kaip galėtų apseiti be interneto.

Pietų Korėjoje, kurioje beveik visi gyventojai gali naudotis didelės spartos interneto ryšiu, buvo daugiausiai (96 proc.) įsitikinusių, jog internetas yra esminė žmogaus teisė.87 proc. internautų: prieiga prie interneto turėtų būti pripažįstama teise.

JAV Iždo departamentas pirmadienį sušvelnino sankcijas Iranui, Kubai ir Sudanui, leidęs Jungtinių Valstijų kompanijoms teikti tose šalyse paslaugas, susijusias su interneto naršymu, tinklaraščių kūrimu, elektroniniu paštu, sparčiuoju susirašinėjimu, pokalbių svetainių ir socialinių tinklų kūrimu, taip pat nuotraukų ir vaizdo įrašų talpinimu internete.

„Mes remiame teisę į laisvą saviraišką“, – pirmadienį sakė JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton.

Pasak jos, sprendimas leisti importuoti interneto technologijas į Iraną turėtų padėti tos šalies gyventojams „turėti ryšį ir nebūti blokuojamiems savo vyriausybės“. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius