Unikalaus studentės išradimo dėka išmaniuosius telefonus krausime ne kas dieną, o kas savaitę

Baterijos talpa yra bene svarbiausias dalykas, kurį nuolat reikia patobulinti išmaniuosiuose telefonuose. Tačiau proveržis gali būti ne už kalnų – galbūt netrukus išmaniųjų telefonų baterijų laiką skaičiuosime ne dienomis, o savaitėmis.
Motorola Moto G
Motorola Moto G / Scanpix nuotr.

Išmanieji telefonai, turintys raiškius ekranus ir modernias kameras, yra neką mažiau galingi  nei nešiojamieji kompiuteriai. Tačiau šio progreso auka – telefono baterija, kurios veikimo laikas tobulėjant technologijoms sumenko iki kelių dienų ar vos 24 valandų.

Tačiau yra keletas išeičių, kurios gali gana greitai iš pagrindų pakeisti išmaniųjų telefonų industriją.

Vieną jų siūlo talentinga Harvardo studentė Eesha Khare, kuri pernai sukūrė unikalios baterijos prototipą. Jos miniatiūrinis išradimas gali talpinti didelį energijos kiekį nepaisant dydžio.

Naujoji nanotechnologija ne tik talpina gerokai didesnį kiekį energijos, tačiau ir yra kur kas greičiau pakraunama.

Studentės energijos talpiklis pagamintas iš anglies pluošto ir metalo oksidų. Naujoji nanotechnologija ne tik talpina gerokai didesnį kiekį energijos, tačiau ir yra kur kas greičiau pakraunama. Mergina kol kas dirba prie  baterijos prototipo ir turi milžiniškų ambicijų. „Mano tikslas – kad bet kuris mobilusis įrenginys būtų pakrautas greičiau nei per minutę“, – sako E. Khare.

Ji niekam nepardavė baterijos prototipo, nors jos kūriniu domisi didžiosios pasaulio technologijų įmonės. Neseniai į merginą kreipėsi „Google“.

Dar vieną būdą prailginti baterijos veikimo laiką siūlo rusai „Yota“, ją pritaikę telefone „Yota Phone“. Šis dviejų ekranų įrankis veikia kaip ir įprastinis telefonas, tik kitoje jo pusėje yra rašalinis ekranas. Rašalo ekrane galima matyti žinutes ir skaityti tekstą ir tokiu būdu taupyti telefono energiją.

Ir dar viena ateities technologija – belaidis telefonų krovimas. Juo paremtą sprendimą pernai pasiūlė „Ossia Inc.“, suradusi būdą, kaip pakrauti telefoną ir 30 pėdų atstumu. Telefonas tokiu būdu kraunamas ir tuomet, kai jis yra kišenėje ar kuprinėje, taip pat jis gali būti kitame kambaryje. Jeigu tokių krovimo stočių pakankamai būtų darbe ar namuose, telefono kroviklis taptų nebereikalingas.

Tiesa, šiai technologijai iki tobulumo dar toli – didelė energijos dalis tarp belaidžio ryšio įrenginio ir telefono išeikvojama, o krovimo stotelėse esantis energijos kiekis ribotas – vos vienas vatas. Maždaug tiek energijos reikia norint pakrauti vieną telefoną.

Tačiau išradėjai tobulina projektą ir galima tikėtis, kad ateityje technologijos veiks kur kas sparčiau.

Iki tos stebuklingos dienos, kol mobiliojo telefono baterija nebekvaršins galvos, tinklalapis recombu.com pateikia keletą paprastų patarimų, kaip ją tausoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius