Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl teisinio konflikto kitais metais gali būti uždaryta „Skype“

Interneto aukcionas „eBay“ perspėjo JAV vertybinių popierių ir rinkų komisiją, kad jai priklausanti internetinės telefonijos tarnyba „Skype“ gali būti uždaryta.
Pavadinimas
Dėl teisinių problemų sėkminga „Skype“ istorija gali tapti jau tik istorija. / „Skype“ logotipas
Temos: 3 Konfliktas eBay Skype

Priežastis ta, kad kompanija „Joltid“, priklausanti „Skype“ kūrėjams  Niklasui Zennstromui ir Janusui Friisui, apkaltino „eBay“ pažeidus licencinę sutartį ir reikalauja iš jos atimti teisę naudotis „Skype“ programos kodu.

Kaip praneša comnews.ru, aukcionas „eBay“ pamėgino per teismą įrodyti, kad „Joltid“ siekis anuliuoti licenciją yra neteisėtas, tačiau „Joltid“ parengė savo ieškinį. „Joltid“ teisininkų nuomone, „eBay“ pažeidė autoriaus teises ir paviešino konfidencialią informaciją apie programinį „Skype“ kodą. Naujas teismo procesas prasidės tik 2010 metų birželį.

Kai „eBay“ įsigijo „Skype“, ši internetinės telefonijos tarnyba turėjo tik apie 50 mln. registruotų vartotojų. Dabar jų jau yra daugiau nei 400 mln.„eBay“ specialistai, nelaukdami, kuo jis baigsis, pradėjo savo „Skype“ technologijos kūrimą. Jeigu jie spės darbus baigti iki teismo proceso pabaigos, tada teismo sprendimas neturės jokios principinės įtakos „Skype“ likimui. Tačiau jei nauja technologija nebus sukurta laiku, o „Joltid“ teismą laimės, vieną dieną „Skype“ gali būti išjungta. Naujos technologijos kūrimo sąnaudos vertinamos „dešimtimis milijonų dolerių“.

„Skype“ kūrėjai švedas N.Zennstromas ir danas J.Friisas internetinės telefonijos tarnybą už 2,6 mlrd. dolerių pardavė 2005-aisiais. Iki 2007 metų sistemos kūrėjai toliau dirbo „Skype“ vadovais ir už tai gavo dar 500 mln. dolerių. Tokiu būdu per penkerius metus N.Zennstromas ir J.Friisas iš viso uždirbo 3,1 mlrd. dolerių.

2008 metais „eBay“ pripažino, kad gerokai permokėjo už „Skype“, bet šaukštai jau buvo po pietų ir abi pusės liko prie savo. Tuo metu sklido gandai, kad internetinis aukcionas norėtų atsikratyti „Skype“, mat neketino ilgiau užsiimti interneto telefonija. Vienu ar kitu metu įvairūs „informuoti šaltiniai“ kalbėjo, kad „Skype“ įsigijimu domisi tai „Yahoo“, tai „Microsoft“, tai „Google“, tai Amerikos telefoninės kompanijos AT&T arba „Verizon“.

„Scanpix“ nuotr./Vienas iš „Skype“ įkūrėjų Niklasas Zennströmas
Vienas iš „Skype“ įkūrėjų Niklasas Zennströmas

Tačiau pastaruoju metu „Skype“ populiarumas ėmė augti kaip ant mielių – dabar sistema naudojasi daugiau nei 405 mln. registruotų vartotojų (kai „eBay“ nusipirko „Skype“, jų buvo tik apie 50 mln.), o mobiliojo ryšio operatoriai ėmė rimtai baimintis „Skype“ įsibrovimo į jų veiklos erdvę, nes tai reikštų, kad jie prarastų tarpmiestinių ir tarptautinių pokalbių rinką.

Pirkdamas „Skype“ internetinis aukcionas „eBay“ ketino šią tarnybą integruoti į savo verslą. Kompanija tikėjosi, kad aukcionų dalyviai pradės vieni su kitais bendrauti per „Skype“, tačiau taip nenutiko.

Kai „eBay“ nusprendė parduoti kompaniją, buvę savininkai pareiškė, kad yra pasirengę paimti „Skype“ atgal, tačiau pasiūlė, „eBay“ nuomone, per menką kainą. Dėl to dabartiniai savininkai nusprendė išskirti „Skype“ į atskirą bendrovę ir 2010-ųjų pradžioje pradėti viešą jos akcijų platinimą.

Jeigu „eBay“ pralaimėtų teismą, „Skype“ tektų uždaryti, o šimtai milijonų šios tarnybos klientų turėtų išsivaikščioti pas konkurentus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius