Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dvi savaitės su „Huawei P30 Lite“: veislinio katino ir laukinės katės mišrūnas

Regis, tai yra ilgiausiai rašytas mano tekstas. Apie tai, ką norėčiau, turėčiau ir galėčiau pasakyti, galvoti galėjau kone dvi savaites. Sakoma, kad per tiek laiko išsivysto įprotis. Ar man išsivystė įprotis naujajam „Huawei P30 Lite“? Apie visa tai subjektyvioje telefono naudotojo apžvalgoje.
BeFunky Collage
„Huewei P30 lite“

Viskas prasidėjo tada, kai turėtas „IPhone 6“ nusprendė atsisveikinti ir iškeliavo į amžinos medžioklės plotus. Tiksliau į perdirbimo įmonę, kur bus utilizuotas taip kaip priklauso, neteršiant gamtos.

Apie sugedusį telefoną pranešiau 15min fotoredaktoriui Valdui, o šis jau kitą dieną atsiuntė man pasiūlymą – imk, naudokis naujausiu „Huawei“ modeliu, tik nepamiršk po to parašyti, kaip tau sekėsi. Ir taip mano rankose atsidūrė „Huawei P30 Lite“. Prisipažinsiu, šis gamintojas ir jo flagmanai mane viliojo jau senokai, nuo tada, kai rinkoje pasirodė „P20“ modelis. Taigi, atsirado proga susipažinti iš arčiau ir ne su bet kuo, o su naujausiu jų kūriniu.

Išoriškai telefonas sunkiai atskiriamas nuo savo didžiųjų brolių P30 ir P30 Pro, tačiau prierašas „Lite“ išduoda, kad tai bus „apkarpyta“ flagmanų versija. Šis žodis reiškia paprastesnę versiją, o tą liudija ir kaina, kuri nesiekia 400 eurų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Huawei P30 Lite“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Huawei P30 Lite“

Techninės charakteristikos ir kaina išduoda, kad gamintojas taikėsi į vidutinę klasę. Įrenginys atrodo solidžiai, rankose laikant juntama kokybė, niekas nebraška, nekliba, nors korpusas ir pagamintas iš plastiko. Beje, tai buvo pirmasis dalykas, į kurį atkreipiau dėmesį, mat automobilyje naudotas magnetinis laikiklis tapo nebetinkamu, norint jį toliau naudoti tektų prie telefono nugarėlės klijuoti metalinę plokštelę. Toks prielipas ant nugarėlės šalia trigubo objektyvo atrodytų tikrai ne kaip.

Antras į akis kritęs trūkumas buvo pastebėtas taip pat automobilyje, tai – ekranas. Su akiniais nuo saulės jis tampa sunkiai įžiūrimas ir to priežastis yra pigesnė nei flagmanuose naudojama ekrano matrica. Jeigu P30 ir P30 Pro aprūpinti OLED tipo ekranėliais, tai „Lite“ versijoje naudojamas IPS LCD ekranas. Tačiau tai nėra kažkokia tragedija, tas pats „Iphone“ naudoja tokio pat tipo ekraną. Apskritai ekranas yra labai ryškus, saulėje taip pat nekyla didelių problemų mėginant įžiūrėt kokių nuotraukų po savaitgalio prikėlė feisbuko draugai. Dėl to, kaip ir dėl telefono veikimo greičio, absoliučiai jokių priekaištų neturiu.

Stebuklų nebūna

Įdomiausia dalis yra kamera. Būtent ja didžiuojasi „Huawei“ ir tai yra ta dalis, kuri bet kurį „P30“ pavadinimą turinį šio gamintojo įrenginį turėtų padaryti išskirtiniu.

Bet stebuklų nebūna. Tuo būtų galima ir baigti šį tekstą. Tačiau to nepadarysiu. Esu praktikas, nemėgstu kalbėti apie tai, ko pačiam neteko patirti. Todėl jau pirmą dieną pradėjau testuoti „P30 Lite“ fotoaparatą ir kitas funkcijas.

Užbėgant įvykiams už akių ir grįžtant prie šios dalies pavadinimo reikia paminėti, kad „ant popieriaus“ fotoaparato techninės charakteristikos gana smarkiai skiriasi nuo flagmanų „P30“ ir „P30 Pro“. „Lite“ modelyje montuojami kitokias technines savybes turintys lęšiai, todėl daug iš šio modelio tikėtis ir nereikia.

Turbūt visi šiuolaikiniai išmanieji telefonai turi greito fotoaparato paleidimo funkciją. Tokią, kuomet „užrakintame“ telefone spustelėjus tam tikrą mygtukų kombinaciją greitai pasileidžia fotoaparato programėlė. „P30 Lite“ ne išimtis, jis taip pat turi tokią funkciją ir ji atliekama du kartus nuspaudus garso patildymo mygtuką. Labai patiko tai, kad ne tik įsijungia fotografavimo režimas, bet tuo pat metu, spaudžiant minėtus mygtukus automatiškai padaroma ir nuotrauka. Tad jeigu reikia greitai kažką „nupaparacint“ galima sutaupyti keletą sekundžių.

Viskas būtų puiku, jeigu ne vienas „bet“. Praktinis pavyzdys, kuris nutiko praeitą savaitgalį: esu sporto klube, belaidėse ausinėse groja muzika. Pamatau bičiulį, žinau, kad be akinių jis manęs nepažins. Skubu padaryt jam staigmeną ir nufotografuoti. Žinoma, paskui nusiųsti nuotrauką-įrodymą ir paklausti, kodėl nesisveikina. Prasilenkiant spaudžiu du kartus garso mygtuką, laukiu nuotraukos ir... ir nieko. Vietoje to ausinėse pritilo muzika.

Greitasis fotoaparato paleidimas neveiks jeigu tuo metu telefonu klausysitės muzikos. Regis, smulkmena, bet iš jų ir susideda bendras paveikslas.

Grįžtant prie belaidžių ausinių reikėtų pasakyti, kad bluetooth ryšio signalas šiame telefone gana geras ir stiprus. Belaidis ryšys telefone visada įjungtas, jį naudoju automobilyje su laisvų rankų įranga, su ausinėmis sporto klube bei susiejęs su išmaniuoju laikrodžiu. Su pastaruoju turėjau šiokių tokių problemų, kas kelias dienas vis atsijungdavo pranešimų siuntimas, bet tai veikiausiai susiję su programinės įrangos bėdomis.

Dar viena malonia smulkmena galėtų būti šviesos diodas, kuris, priklausomai nuo to pranešimo tipo, mirksi skirtingomis spalvomis. Ši funkcija man ypač aktuali, nes „Lite“ versija neturi „Always on display“. Telefone nėra galimybės padaryti visada įjungto ekrano, kuriame rodomas laikrodis ir svarbiausių programėlių tokių kaip paštas, žinutės ar praleisti skambučiai piktogramos.

Todėl iš dalies šią funkciją galėtų atstoti mirksintis diodas, pakaktų pažiūrėt į telefoną ir pamačius, kokia spalva jis mirksi, suprasti, ar yra neperskaitytų žinučių. Galėtų, bet nėra viskas taip paprasta. Šviesos lemputė yra paslėpta už garsiakalbio grotelių pačiame ekrano viršuje. Todėl, mano supratimu, ji yra per silpna, sunkiai įžiūrima net tamsoje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Huawei P30 Lite“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Huawei P30 Lite“

Telefono atrakinimui naudojau veido atpažinimą arba piršto antspaudą. Šios funkcijos veikė nepriekaištingai. Veido atpažinimas įvykdavo net esant nepakankamam apšvietimui, vos pakėlus telefoną jis jau atsirakindavo. Labai patogu.

Nors ir žinojau, kad fotoaparato charakteristikos skiriasi nuo „P30 Pro“ vis dėlto slapta tikėjausi, kad ir „Lite“ modelyje bus kažkas panašaus. Faktas, kad telefone nuotraukos atrodo žymiai geriau, negu kompiuteryje. Tikriausia, tai yra dar vienas įrodymas, kad ekranas išties ryškus ir raiškus.

Kauno miesto gimtadienio metu vyko jubiliejinis „Bike Show Millennium“. Kauno rotušės aikštėje susibūrė motociklininkai, kurie vėliau išriedėjo į miesto gatves. Pasitaikė proga išmėginti telefono fotoaparatą realiomis sąlygomis. Visos nuotraukos darytos telefonu, nenaudoti jokie filtrai ar kitos tobulinimo priemonės. Viena nuotrauka nufotografuota naudojant „Portreto“ ir viena - „Pro“ režimus.

Fotografuojant galima rinktis platų vaizdą, 1x arba 2x skaitmeninį artinimą. Optinio priartinimo galimybės šis modelis neturi. Du kartus priartintas vaizdas tai tiesiog išdidinta „1x“ nuotrauka. Man labiausiai patiko režimas kuris vadinasi „Wide“, tai yra plataus matymo kampo. Naudojant šį režimą tilps ne tik giminė sėdinti prie stalo ankštame daugiabučio kambaryje, bet ir miesto rotušės bokštai.

Atskirai norėčiau išskirti fotografavimo režimą „Pro“. Jame galima nustatyti kokius fotografavimo parametrus naudoti. Kadangi motociklų fiestos fotografavimo metu lauke skaisčiai švietė saulė, automatiniame režime fotoaparatas naudojo trumpą išlaikymą – greitai lekiantys motociklai nuotraukose atrodo sustingę vietoje. Norint parodyti greičio efektą pravažiuojančiam motociklui tą lengvai pavyko padaryti pasirinkus rankinius nustatymus. Smulkmena, bet maloni:

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renginio akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renginio akimirkos

O štai Krekenavoje sutiktas paprastasis grambuolys, dar žinomas karkvabalio pavadinimu, puikiai pasitarnavo bandant fotografuoti iš arti. Rezultatas ne pats geriausias, bet ir nėra labai blogas. Fotografavimą iš arti vertinčiau visai neblogai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paprastasis grambuolys
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paprastasis grambuolys

Teko lankytis ir „Žalgirio“ rungtynėse. Žinote tą momentą, kuomet pristatoma komanda? Kai arenoje užgęsta visos šviesos. „Huawei P30 Lite“ turi naktinį fotografavimo režimą. Jį nuspaudus ekrane atsiranda laikmatis, skaičiuojantis nuo 5 iki 0 ir užrašas raginantis nejudinti telefono. Maniau, kad po šios procedūros telefonui reikės laiko apdoroti tai ką jis užfiksavo, išstovėti visiškai nesujudinus rankų 5 sekundes yra sunkiai įsivaizduojama. Tačiau vos tik laikmatis parodo nulį jau galima žiūrėti rezultatą, o jis mane maloniai nustebino. Prieblandoje galima išgauti tikrai padorius vaizdus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Žalgirio“ rungtynėse
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Žalgirio“ rungtynėse

Prie tarnybinio „Žalgirio“ arenos išėjimo aptikau ir šią gražuolę „Audi“, tai naujausias Artūro Milaknio pirkinys. Įspūdingas automobilis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Artūro Milaknio „Audi“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Artūro Milaknio „Audi“

Ar šių nuotraukų kokybė yra pakankamai gera? Atsakyti vienareikšmiškai negalėčiau. Juolab ir ši apžvalga yra ne apžvalga, o viso labo vieno vartotojo subjektyvi įžvalga. Mano nuomone, fotoaparatas yra tik vidutinės kokybės. Šiuos įspūdžius sustiprino nuviliantis video režimas. Telefonas testuotas priešrinkiminiu laikotarpiu, tad nemažai darbų tekdavo atlikti labai greitai, o nėra nieko greičiau nei greitas telefonas, kuris visada po ranka. Žemiau yra Ramūno Karbauskio interviu.

VIDEO: Ramūnas Karbauskis: „Balsavau už Gitaną Nausėdą“

Jeigu neturėčiau su kuo palyginti, sakyčiau, visai neblogai. Deja, turiu. Dviem metais senesniu „Samsung S8“ toje pačioje vietoje filmuotas buvęs kandidatas į prezidentus Mindaugas Puidokas atrodo žymiai ryškesnis.

Su priekine kamera padariau viso labo vieną nuotrauką ir tai sugebėjau šiek tiek apsijuokti. Pagal nutylėjimą fotografuojant priekine kamera vaizdas tampa apverstu. Tą nesunkiai galima pakeisti per nustatymus.

Jeigu reikėtų apibendrinti tai sakyčiau, kad „Huawei P30 Lite“ yra tarsi veislinio katino ir laukinės katės mišrūnas. Iš savo tėčio jis paveldėjo „P30 Pro“ vardą ir išvaizdą, o štai kieno charakteris ar charakteristikos sunku pasakyti. Pirkdami šį telefoną mokėsite tik pusę kainos, kaip už „veislinį, bet be dokumentų“ kačiuką skelbimuose. Išvaizdą ir įvaizdį garantuojame, bet tikėtis karališko charakterio, t. y. charakteristikų nevertėtų. Stebuklų nebūna, kiek moki, tiek ir gauni.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius