-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EK pradėjo tyrimą dėl „Google“ monopolio

Europos Komisija (EK) pradėjo tyrimą dėl „Google“ monopolinės padėties interneto paieškos rinkoje, kai kitos paieškos sistemos pasiskundė, esą bendrovė piktnaudžiauja padėtimi.
„Google“.
„Google“. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

EK tirs, ar didžiausia paieškos sistema pasaulyje savo paieškos rezultatuose sumažino kitų tinklalapių reitingą, praneša BBC. „EK nusprendė pradėti antimonopolinį tyrimą dėl kaltinimų, kad „Google“ piktnaudžiavo dominuojamąja padėtimi interneto paieškoje“, – skelbia EK.

Į Europos Komisiją dėl to kreipėsi Didžiosios Britanijos kainų palyginimo tinklalapis „Foundem“ ir Prancūzijos teisės aktų paieškos sistema Ejustice.fr.

Šių tinklalapių atstovai teigia, kad „Google“ manipuliuoja paieškos rezultatais ir nukelia jų nuorodas į žemesnę poziciją.

„Google“ žada bendradarbiauti su EK atliekant tyrimą.

Paieškos milžinė pateikia dviejų rūšių paieškos rezultatus: nemokamą paiešką, kurioje rodomi geriausiai įvestus raktažodžius atitinkantys rezultatai, ir apmokėtas nuorodas. Jos rodomos pirmame paieškos puslapyje, įvedus pageidaujamus raktažodžius, ir yra pažymėtos žodžiu „ads“ (liet. reklamos).

EK tirs, ar įmonės pasirinkti metodai pateikiant neapmokėtas nuorodas nepažeidžia konkurencijos, ypač tais atvejais, kai pateikiami vadinamųjų vertikalių paieškų rezultatai, t. y. nuorodos į specializuotas paieškos sistemas, pavyzdžiui, tas, kurios lygina prekių ir paslaugų kainas.

„Foundem“ kaltina „Google“ dėl to, kad ši iš paieškos rezultatų pašalina tinklalapius, nors jie atitinka raktažodžius. Anot įmonės, tokie veiksmai stabdo inovacijas, mažina konkurenciją ir vartotojų pasirinkimą.

„Google“ ginčija, kad tinklalapių reitingui paieškoje įtaką daro daug veiksnių. Pavyzdžiui, paieškos milžinė teigia, kad „Foundem“ atveju „79 proc. tinklalapio turinio yra nukopijuota iš kitų svetainių“.

„Mes nuolat informuojame tinklalapių administratorius, jog mūsų naudojami algoritmai prasčiau vertina nukopijuotą turinį“, – pastebi „Google“.

EK taip pat tirs kaltinimus, esą „Google“ manipuliavo savo sistema tam, kad pakeltų mokamų nuorodų kainas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius