Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES parengė planą, numatantį apribojimus kriptovaliutoms

Europos Komisija ketvirtadienį pristatė kriptovaliutų reguliavimo planą ir pasiūlė taisykles, kurios galėtų apriboti „Facebook“ kuriamos kriptovaliutos „Libra“ ir panašių projektų plėtrą.
Kriptovaliuta
Kriptovaliuta / André François McKenzie nuotr./ Unsplash nuotr.

Kriptovaliutos išpopuliarėjo tarp investuotojų atsiradus bitkoinams, tačiau visuomenė, bankai ir reguliavimo institucijos vis dar išlieka atsargūs.

Valstybių narių spaudimas privertė Europos Komisija parengti pasiūlymus, kaip reguliuoti naują sektorių bei paskatinti jo plėtrą.

„Turėtume aktyviai priimti skaitmeninę transformaciją, kartu sušvelnindami galimas rizikas“, – pažymėjo EK pirmininko pavaduotojas Valdis Dombrovskis.

EK planai apima platų vadinamųjų kriptoaktyvų spektrą ir, juos patvirtinus, jie gali padėti nuraminti investuotojus bei paskatinti šio sektoriaus vystymąsi.

Kriptovaliutų šalininkai laikosi nuomonės, kad jos sutrikdys įprastą finansų sektoriaus veiklą, nes sumažės personalo ir administracijos poreikis ir bus apkarpytos didelės išlaidos, reikalingos tradicinei bankininkystei ir investicijoms.

Bankai, centriniai bankai ir kitos tradicinės finansų institucijos mėgina parengti savo kriptovaliutų raidos versijas, nors dar anksti suprasti, kaip ši sritis vystysis.

Visgi V.Dombrovskis teigė, kad potencialiai pasaulinėms skaitmeninėms valiutoms, tokioms kaip „Facebook Libra“, gali būti taikomi „griežtesni reikalavimai“, nes jos „kelia konkrečių iššūkių finansiniam stabilumui“.

Praėjusiais metais technologijų milžinės pranešimas apie planus sukurti savo kriptovaliutos ir mokėjimų sistemą „Libra“ sukėlė nerimo viso pasaulio reguliavimo institucijoms ir sukėlė kritikos bangą.

„Facebook“ savo iniciatyvą įvardijo kaip būdą sumažinti išlaidas vartotojams visame pasaulyje, panaikinant didelius tarpvalstybinių pervedimų mokesčius.

Visgi Europos vyriausybės primygtinai reikalauja, kad bet kuriai skaitmeninei valiutai būtų taikoma kruopšti priežiūra ir kad ji turėtų paremta euru ar kitomis ES valiutomis.

Komisijos plane numatoma, kad didžiausios skaitmeninės valiutos, tokias kaip „Libra“, turėtų būti prižiūrimos Europos bankininkystės institucijos (EBI).

EK taip pat teigė siekianti atidžiau reguliuoti mokėjimų sistemas visoje Europoje – šis klausimas yra itin aktualus kilus „Wirecard“ skandalui Vokietijoje.

Sukčiavimu apkaltintai „Wirecard“ pavyko išvengti patikrų, kurių neišvengia tradicinės finansų įmonės, iš dalies dėl to, kad ji buvo laikoma technologijų startuoliu, o ne banku.

Dėl komisijos pasiūlymo dabar bus deramasi su Europos Parlamentu ir valstybėmis narėmis, o po kelių mėnesių ar metų bus priimtas galutinis įstatymas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius