Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Facebook“ uždarė dešimtis su Rusijos žvalgybos tarnybomis siejamų paskyrų

JAV socialinių tinklų milžinė „Facebook“ trečiadienį pranešė ištrynusi dešimtis paskyrų, siejamų su Rusijos karinės žvalgybos agentūromis, vėl mėgindama užkirsti kelią manipuliavimui ir dezinformacijai savo tinkle. Buvo užblokuota ir kitų Irane, Vietname ir Mianmare užregistruotų „Facebook“ ir „Instagram“ paskyrų dėl „kišimosi į užsienio šalių ar vyriausybių reikalus“, nurodė „Facebook“ saugumo politikos vadovas Nathanielis Gleicheris.
Facebook
Facebook / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rusijoje veikęs tinklas, sudarytas iš 78 „Facebook“ ir keturių „Instagram“ paskyrų, daugiausia dėmesio skyrė Ukrainai ir kaimyninėms šalims ir skelbė turinį apie Sirijos konfliktą, etninę įtampą Kryme ir virš Ukrainos skridusio Malaizijos lėktuvo numušimą 2014 metais.

„Nors šį tinklą valdę žmonės mėgino nuslėpti savo tapatybes ir koordinaciją, mums atlikus tyrimą buvo nustatyta, kad jie turi ryšių su Rusijos karinės žvalgybos tarnybomis“, – tinklaraštyje parašė N.Gleicheris.

Toks žingsnis yra naujausios socialinių tinklų pastangos pažaboti manipuliavimą iš užsienio šalių, įskaitant mėginimus dirbtinai skleisti tam tikras politines idėjas, neretai pasitelkiant dezinformaciją.

Bendrovė „Facebook“ informavo taip pat išardžiusi kitus tinklus Irane, Vietname ir Mianmare.

Šešios Irane užregistruotos „Facebook“ ir penkios „Instagram“ paskyros, skyrusios dėmesį JAV ir Vašingtono bei Teherano santykiams, buvo ištrintos dėl „koordinuoto klaidinančio elgesio“ ir akivaizdžių sąsajų su panašiu tinklu, kurį bendrovė likvidavo 2019 metų pradžioje.

„Jie dalijosi pranešimais apie politines naujienas ir geopolitiką, įskaitant pranešimus tokiomis temomis kaip JAV rinkimai, krikščionybė, JAV ir Irano santykiai, JAV imigracijos politika, JAV Artimųjų Rytų politikos ir visuomenės veikėjų kritika, taip pat pokalbių apie Irano ir JAV rinkimus su mokslininkais, visuomeniniais veikėjais ir straipsnių autoriais vaizdo įrašais“, – pareiškė N.Gleicheris.

Dar 13 Mianmare ir Vietname užregistruotų „Facebook“ paskyrų buvo pašalintos todėl, kad buvo naudojamos tvarkant netikrus puslapius, „apsimetančius nepriklausomais telekomunikacijų vartotojų naujienų centrais“, niekinančius su jais konkuruojančias įmones, teigiama „Facebook“ pranešime.

Paaiškėjo, kad šie puslapiai siejami su Mianmaro telekomunikacijų paslaugų tiekėja „Mytel“ ir panašia Vietnamo bendrove „Viettel“, taip pat su vietnamiečių ryšių įmone „Gapit Communications“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius