Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Filmų kūrėjai krito kovoje su piratavimu internete

Didžiosios Holivudo kino studijos pralaimėjo kelių milijardų dolerių vertės ieškinį vienam didžiausių Australijos interneto paslaugų tiekėjų (IPT) „iiNet“, kuris buvo kaltinamas leidęs savo vartotojams nelegaliai siųstis filmus.
Kadras iš filmo „Karibų piratai 2“
Kadras iš filmo „Karibų piratai 2“ / „Scanpix“ nuotr.

Australijos federalinis teismas nusprendė, kad pats „iiNet“ nesuteikė prieigos siųstis minėtus failus ir neturėjo galimybių tam sutrukdyti.

Ieškinį šiam IPT buvo pateikusios didžiausios Holivudo kino studijos, tarp kurių – „Warner Bros“, „Disney“, „Paramount“, „Columbia“ ir „Twentieth Century Fox“. Ieškinyje buvo teigiama, kad „iiNet“ vartotojai tinklu „Torrent“ nelegaliai atsisiuntė tūkstančius failų, tarp jų – 90-ies pavadinimų filmų ir TV serialų, tokių kaip „Betmenas: pradžia“, „Transformeriai“ ir „Herojai“. Duomenys buvo renkami 59 savaites nuo 2008 metų birželio, pranešė AFP.

Kino studijos siekė, kad teismas pripažintų IPT atsakomybę dėl piratavimo internete. Taip būtų sudarytas pasaulinis precedentas, o IPT būtų priversti imtis veiksmų prieš savo vartotojus.

Interneto vartotojų teisių gynėjai baiminosi, kad tokiu atveju IPT dėl pažeidimų įtariamiems vartotojams tiesiog nutrauktų prieigą prie interneto, nesvarstant pažeidimų teisme.

Sausakimšoje teismo salėje skelbdamas nuosprendį teisėjas Dennisas Cowdroy pripažino, jog šiuo metu internete gausu autorių teisių pažeidimų, tačiau pabrėžė, kad IPT nėra tiesiogiai atsakingi dėl to, ką jų vartotojai siunčiasi tinklu „Torrent“.

Tai nenurodo prieigą suteikusios (bendrovės) atsakomybės vien dėl to, kad „kažką reikia daryti“, kad pažeidimai būtų sustabdyti, – sakė D.Cowdroy.„Remiantis įrodymais matyti, kad autorių teisių pažeidimai vyksta dideliu mastu, ir aš darau išvadą, jog tai vyksta pasauliniu mastu. Tačiau tai nenurodo prieigą suteikusios (bendrovės) atsakomybės vien dėl to, kad „kažką reikia daryti“, kad pažeidimai būtų sustabdyti“, – sakė D.Cowdroy.

Australijos Federacijos prieš autorių teisių vagystes (angl. „Australian Federation Against Copyright Theft“, AFACT) vadovas Neilas Gane‘as, kalbėdamas ieškinį pateikusių 34 kino studijų vardu, teigė esąs nusivylęs dėl teismo nuosprendžio, tačiau vylėsi, jog šalies valdžia imsis priemonių prieš pažeidimus internete.

Tuo tarpu „iiNet“ generalinis direktorius Michaelas Malone pasveikino „puikų“ nuosprendį ir pridūrė, jog interneto industrija bei kino studijos turi kartu ieškoti būtų, kad filmai ir TV serialai taptų lengviau prieinami internete.

Primename, jog panaši byla bus nagrinėjama ir Lietuvoje, tik joje kaltinami ne IPT, o patys jų vartotojai. Lietuvos antipiratinės veiklos asociacija (LANVA) pernai surinko 106-ių tinklalapio Linkomanija.net vartotojų interneto protokolo (IP) adresus, kurie esą nelegaliai tinklu „Torrent“ siuntėsi „Windows 7 Ultimate“ operacinę sistemą. Duomenys buvo perduoti policijai, pareigūnai kreipėsi į atitinkamus IPT, kad šie pateiktų konkrečius vartotojų, kurie naudojosi nurodytais IP, duomenis. Pirmoji byla jau perduota teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius