Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gegužės 20 d. – pasaulinė metrologijos diena: kuo čia dėta Prancūzijos revoliucija ir vieninga matų sistema

Gegužės 20-ąją pasaulyje minima Metrologijos diena. Kiekvienais metais ji turi savo temą, o šių metų tema skirta Pasaulinės prekybos matavimams (angl. Measuraments for global trade), rašoma pranešime.
Metrologija
Metrologija / 123RF.com nuotr.

Ši tema pasirinkta tam, kad visuomenė suvoktų, kokį svarbų vaidmenį atlieka matavimai, siekiant užtikrinti sąžiningą pasaulinę prekybą. Tam reikia pasiekti, kad produktai atitiktų standartų ir reglamentų reikalavimus bei patenkintų klientų kokybės lūkesčius.

Pasaulinės metrologijos dienos plakatas (2020 m.)
Pasaulinės metrologijos dienos plakatas (2020 m.)

Gegužės 20-oji: konvenciją pasirašė per pusšimtis šalių

Prieš 145 metus (1875 m. gegužės 20 d.) tarp 17-os šalių buvo pasirašyta Metro konvencija, pagal kurią šalys susitarė naudoti universalią matų sistemą (SI).

Pasirašius konvenciją buvo įsteigtas Tarptautinis svarsčių ir matų biuras (BIPM), kurio paskirtis – užtikrinti matavimų vienovę ir koordinuoti matavimų taikymą ir pažangą tarptautiniu mastu.

Konvencijos pasirašymo data – gegužės 20-oji – buvo paskelbta Pasauline metrologijos arba metrologų diena.

VMC nuotr./VMC generalinė direktorė Rūta Klevėnė
VMC nuotr./VMC generalinė direktorė Rūta Klevėnė

„Ši diena dedikuota tarptautinėse mokslo, ekonomikos, energetikos, meteorologijos ir kitose srityse naudoti tokius pačius, unifikuotus fizinių dydžių matų vienetus, nes istoriškai įvairiose šalyse buvo naudojami ir kai kur tebenaudojami įvairūs matavimo vienetai: pėdas, svaras, pūdas ir kita“, – istoriją primena „Vilniaus metrologijos centro“ (VMC) generalinė direktorė Rūta Klevėnė.

Įvairių šalių metrologai siekia tarptautiniu lygiu naudoti tokius pačius, unifikuotus fizinių dydžių (masė, ilgis, plotas, tūris, temperatūra ir kt.) matų vienetus. Tai tapo įmanoma suvienodinus matavimo dydžius ir ėmus naudoti universalią matų sistemą (SI).

Šiuo metu Metro konvencija turi 57 narius ir 41 asocijuotą Generalinės svorių ir matų konferencijos narį. Lietuva į konvencijos narių sąrašą priimta 2015 metais.

Užtikrina vartotojo saugumą

Matavimų mokslas – metrologija – neatsiejamas nuo žmogiškosios veiklos. Šį mokslą sudaro trys bazinės sritys: matavimo vienetų apibrėžimas, jų naudojimas praktikoje bei matavimo vienetų susiejimas tarpusavyje.

Moderniosios metrologijos užuomazgas paskatino Prancūzijos revoliucija.

Moderniosios metrologijos užuomazgas paskatino Prancūzijos revoliucija. Tuomet ir atsirado dešimtainė matavimo sistema. Norint užtikrinti ekonominį šalių augimą – buvo reikalingas ir šalių tarpusavio bendradarbiavimas. Tam, kad vyktų sąžiningos derybos, vieningos matavimo sistemos turėjimas buvo būtinas.

Tikslus vandens, maisto, kuro, elektros kiekio matavimas yra reikalingas ir tam, kad būtų užtikrintas vartotojo saugumas. Pirmoji metrologijos institucija Lietuvoje – Matų ir saikų rūmai – buvo įkurti Kaune 1919 metais. Iki 1940 metų Lietuvos pramonėje buvo laikomasi Vakarų Europos (daugiausia Vokietijos) metrologijos standartų.

Atkūrus Nepriklausomybę 1990 metais buvo įsteigtas Standartizacijos departamentas. 1998 metais pertvarkius Standartizacijos departamentą savarankiškomis institucijomis tapo Valstybinė metrologijos tarnyba ir Nacionalinis akreditacijos biuras.

Klientų sąrašas ilgas ir įvairus

Lietuvoje veikia nemažai įmonių teikiančių metrologines paslaugas. Bene didžiausia ir plačiausią paslaugų spektrą teikianti įmonė – Vilniaus metrologijos centras (VMC), kuri veikia net penkiose Lietuvos regionuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose bei Panevėžyje.

Įmonė teikia itin plataus spektro metrologines paslaugas – nuo paprastų rulečių iki jonizuojančios spinduliuotės matavimo prietaisų, o šioms paslaugoms suteikti turi daugiau nei 1800 etalonų.

VMC dirba daugiau nei 80 metrologų, kurie užtikrinti matavimo prietaisų tikslumą ir atitikimą standartams, atlieka prietaisų patikrą, kalibravimą bei bandymus. VMC klientų sąrašas ilgas ir įvairus.

,,Mūsų paslaugomis naudojasi įvairios gamybos, farmacijos, logistikos, prekybos, saugumo tarnybos, ligoninės, susisiekimo paslaugas teikiančios įmonės, vienas didesnių mūsų klientų per viešuosius konkursus „Lietuvos geležinkeliai“ bei daugybė kitų įmonių kurios savo veikloje naudoja matavimo priemones‘,‘ – sako Vilniaus regiono laboratorijos vadovė E.Lesutytė.

Matavo ir kalinio antrankius, ir iliuzionisto cilindrą

VMC specialistams taip pat yra tekę atlikti įvairių užduočių: tikrinti kalinių antrankių svorį bei išmatavimus, kad jie atitiktų higienos reikalavimus, užtikrinti vienodą loterijos kamuoliukų skersmenį ir masę, tikrinti kasos čekių matmenis.

Į VMC kreipiasi ir iliuzionistai, kurie prašo patikrinti savo triukuose naudojamų daiktų: cilindrų, dėžių, kepurių, skarelių, kortų – ilgį, plotį, svorį.

Metrologinei patikrai gali būti naudojamas ir elementarus mikroskopas siekiant įvertinti liniuotės paklaidas, ir sudėtingi įrenginiai, kuriais nustatomi akustikos, vibracijos, judesio parametrų, jonizuojančios spinduliuotės ir kiti matavimai.

Metrologija – patraukliausia sritis inžinieriui

Norint atlikti tikslius matavimus reikia specialių žinių ir patirties.

Todėl metrologais dažniausiai tampa žmonės, turintys inžinerinį išsilavinimą. Nes, norint patikrinti prietaisą, reikia suvokti ir jo veikimo principus.

Kasmet VMC sulaukia nemažai studentų, kurie čia ateina įgyti praktinių žinių. Dalį jų ši veikla įtraukia ir jie pasirenka metrologo darbą, nors yra studijavę ar įgiję visai kitą profesiją.

Metrologinių paslaugų reikės visada

„Metrologinių paslaugų paklausa ir gausa priklauso nuo to kaip tobulėja sritys ir prietaisai ar įrenginiai įrankiais, su kuriais yra atliekami įvairūs matavimai. Standartinių prietaisų paslauga visada išliks, nes šią sritį reglamentuoja metrologijos įstatymas, – sako VMC Vilniaus laboratorijos vadovė Evelina Lesutytė. – Tuo pačiu metu visi, kas savo kasdienėje veikloje naudoja matavimo prietaisus įtrauktus į Lietuvos valstybės registrą, privalo reguliariai juos tikrinti, kad užtikrintų gaunamų rezultatų tikslumą.

„Vilniaus metrologijos centro“ (VMC) laboratorijos nuotr./„Vilniaus metrologijos centro“ (VMC) laboratorijos vadovė Evelina Lesutytė
„Vilniaus metrologijos centro“ (VMC) laboratorijos nuotr./„Vilniaus metrologijos centro“ (VMC) laboratorijos vadovė Evelina Lesutytė

Pasak ekspertės, niekas nenorėtų gyventi kreivame name ar gauti netinkama dozę vaistų, mokėti baudos už parkavimą tik todėl, kad prietaisai, kuriais buvo atliekami matavimai, buvo netikslūs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius