Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Google“ pateikta sąskaita už BDAR pažeidimą: 50 mln. eurų

Europos Sąjungoje nuo praėjusių metų gegužės įsigaliojęs Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas (BDAR) ne tik privertė daugelį įmonių daug griežčiau peržvelgti tai, kaip tvarkomi klientų ir partnerių duomenys, bet jau ir pradėjo pildyti biudžetą ganėtinai stambiomis sumomis: bendrovei „Google“ Prancūzijos duomenų apsaugos tarnyba skyrė 50 mln. eurų baudą.
8. Larry Page'as – „Google“ vadovas
Larry Page'as – „Google“ vadovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prancūzijos vyriausybinė agentūra, kurios pavadinimo santrumpa yra CNIL, skelbia, kad „Google“ ir dabar pažeidinėja BDAR reikalavimus, rašo „Ars Technica“.

CNIL aiškina, kad „Google“ pažeidė dvi reglamento nuostatas: pirma, šios bendrovės duomenų rinkimo politika nėra pakankamai lengvai randama ir prieinama vartotojams, antra, įvairiausios „Google“ paslaugos – „Youtube“, „Google Maps“ ir kitos – renka ir naudoja vartotojų informaciją, negaudamos tam pakankamo specifinio vartotojų sutikimo matyti suasmenintas reklamas.

„Tai nėra vienkartinis, ribotą laiką vykęs pažeidimas“, – pirmadienį pranešė Prancūzijos agentūra.

Abu skundai prieš „Google“ buvo pateikti kartu, tą pačią dieną, kai įsigaliojo BDAR. Skundo pateikėjas – Prancūzijos skaitmeninių teisių gynimo grupės „La Quadrature du Net“ ir „Noyb.eu“, kurią įsteigė interneto aktyvistas Maxas Schremsas, jau keletą metų neduodantis ramybės „Google“, „Facebook“ ir kitiems Silicio slėnio technologijų milžinams.

„Po BDAR įsigaliojimo nustatėme, kad didelės korporacijos, tokios kaip „Google“, tiesiog „interpretuoja įstatymus savaip“ ir dažnai savo produktus įstatymų nuostatų laikymuisi pritaiko tik paviršutiniškai. Svarbu, kad valdžios institucijos aiškiai parodytų, jog vien pareiškimo, kad įstatymo laikomasi, nepakanka“, – savo pareiškime teigė M.Schremsas.

Organizacija „Noyb.eu“, kurios pavadinimas yra angliško posakio „None of your business“ (liet. – „Ne tavo reikalas“) akronimas, taip pat yra pateikusi skundus prieš „Instagram“, „WhatsApp“ ir „Facebook“ – šių skundų nagrinėjimas dar nėra užbaigtas.

„Google“ atstovai leidiniui „The Washington Post“ po šio Prancūzijos institucijos sprendimo pareiškė, kad yra „visiškai įsipareigoję atitikti lūkesčius ir BDAR vartotojų sutikimo reikalavimus“.

„Šiuo pirmuoju milijoninės baudos akibrokštu Europos Sąjungos asmens duomenų apsaugos reguliacinės institucijos demonstruoja, jog nesitaikstys su formaliu požiūriu. Reguliatoriai baudomis mums primena, kad griežti reikalavimai yra ne tuščias pažadas, o labai rimtas atsakas į kintančią socialinę ir ekonominę realybę. Dabar vartotojų duomenų valdymas yra svarbus rizikos veiksnys kiekvienos įmonės veikloje, kur abstrakčių frazių ir formalių dokumentų nebepakaks“, – komentuoja advokatė Giedrė Domkutė, advokatų profesinės bendrijos „AAA Law“ vadovaujanti partnerė.

Ji priduria, kad pradedanti kilti baudų už asmens duomenų apsaugos reikalavimų pažeidimus banga ir kelių Europos šalių praktika rodo, kad BDAR keliami reikalavimai turi būti įgyvendinti griežtai pagal reglamento reikalavimus. Reikalavimų griežtumą gerai iliustruoja šviežias „Google LLC“ baudos skyrimo atvejis.

G.Domkutės teigimu, tikėtina, jog baudų, kurių dydis greičiausiai bus mažesnis, banga artimiausiu metu atsiris ir iki Lietuvos – kaip iki bet kurios ES narės. Verslui rekomenduojama peržiūrėti turimas asmens duomenų tvarkymo politikas bei taisykles, informuoti vartotojus apie konkrečius duomenų rinkimo bei tvarkymo tikslus ir pagrindus bei gauti konkrečius vartotojų sutikimus. Aišku viena – iki šiol standartine tapusi frazė „Sutinku, kad mano duomenys būtų tvarkomi“ šiai dienai jau nebepritaikoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius