Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„Greenpeace“: „Apple“ naudoja daugiausiai aplinką teršiančios elektros

Organizacija „Greenpeace“ skelbia, kad didžiosios technologijų kompanijos, tokios kaip „Apple“, IBM ir „Facebook“, savo serveriams naudoja itin daug aplinką teršiančios elektros.
„Greenpeace“ paskelbta informacija rodo, kad „Apple“ naudoja daugiausia energijos, kuri gaunama aplinkai kenksmingu būdu.
„Greenpeace“ paskelbta informacija rodo, kad „Apple“ naudoja daugiausia energijos, kuri gaunama aplinkai kenksmingu būdu. / „Greenpeace“ ataskaitos iškarpa

„Greenpeace“ pastebi, kad interneto serveriams palaikyti sunaudojama itin daug elektros energijos, rašo CNN. Jei internetas būtų valstybė, pagal sunaudojamą elektrą pasaulyje jis užimtų penktą vietą ir atsidurtų iškart po Japonijos bei Rusijos.

Vien Šiaurės Karolinos valstijoje statomas „Apple“ serverių kompleksas sunaudos tiek pat elektros, kiek suvartoja 80 tūkst. JAV gyvenamųjų būstų. Maža to, ši kompanija naudoja „purviniausią“ elektrą.

„Greenpeace“ ataskaitoje nurodoma, kad lyginant su kitomis technologijų kompanijomis „Apple“ naudoja mažiausiai „švarios“ elektros energijos, t.y. tokios, kurią generuoja saulė ar vėjas. Ši kompanija daugiausia naudoja elektrą, kuri gaunama deginant akmens anglį ar atominėse elektrinėse.

Šiaurės Karolinoje aplinkai nekenksmingu būdu gaunama vos apie 5 proc. elektros energijos, o likusi gaunama deginant anglį (62 proc.) ar branduolinėse jėgainėse (32 proc.).

Aukščiausias vietas sąraše užėmė „Yahoo!“, kuri beveik 56 proc. elektros energijos serveriams gauna iš atsinaujinančių šaltinių, bei „Google“, naudojanti 36,4 proc. „švarios“ elektros bei investuojanti į vėjo ir saulės elektrines.

Taip pat sąraše minimos šios kompanijos (ir jų naudojamos „švarios“ elektros kiekiai): „Amazon“ (26,8 proc.), „Microsoft“ (25 proc.), „Twitter“ (21 proc.), „Facebook“ (13,8 proc.) bei IBM (10,9 proc.).

„Greenpeace“ išreiškė susirūpinimą dėl itin žemos „Facebook“ vietos minėtame sąraše. „Vienas iš sparčiausiai augančių ir populiariausių tinklalapių internete savo serverius palaiko naudodamas daug „nešvarios“ elektros. Maždaug 53 proc. elektros energijos yra gaunama deginant anglį“, – pastebi organizacija.

Su ataskaita galite susipažinti paspaudę čia (anglų k.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius