Dabar populiaru
Publikuota: 2017 gegužės 27d. 10:12

Hipnotizuojantys vaizdai: eksperimentas, kurį nesunkiai galite išbandyti kiekvienas

Eksperimentas su aliejumi
Youtube iliustr. / Eksperimentas su aliejumi

Tikriausiai visiems iki skausmo žinomas eksperimentas su aliejumi ir vandeniu. Šios medžiagos niekada nesusimaišo, nes vanduo yra polinė, o aliejus nepolinė cheminė medžiaga.

Aliejus stabdo vandens judėjimą ir šių medžiagų sąveika sukuria nuostabų vaizdą. Bet ar žinojote, jog prie šių dviejų medžiagų pridėjus šiek tiek alkoholio prasideda visai kitokie procesai, kurių negali paaiškinti net fizikai?
Tereikia į indą su saulėgrąžų aliejumi įlašinti keletą vandeniu atskiesto alkoholio lašų. Tiesa, kad efektas būtų matomas, į tirpalą reikia nepamiršti įdėti šiek tiek rašalo.

Tai atlikus, inde ima formuotis keisti ir hipnotizuojantys vaizdai.

VIDEO: Bursting droplets

Į aliejų įlašintame laše esantis alkoholis netrukus išgaruoja, todėl staiga pasikeičia skysčio paviršiaus įtempimo gradientas ir likęs vanduo su rašalu ima judėti iš mažo paviršiaus įtempimo regiono į regioną su didesniu paviršiaus įtempimu. Pastebėta, jog lašinant daugiau alkoholio, procesas kinta – formuojasi daug mažesnės vandens ir rašalo dėmės.

Tyrėjai šį procesą pavadino Marangoni išsiveržimu (angl. Marangoni bursting), Italijos mokslininko, tyrinėjusio skysčių paviršiaus įtempimo reiškinį, garbei.

Įdomiausia, jog prestižiniame mokslo žurnale Physical Review Letters tyrimą publikavę mokslininkai negali paaiškinti visų šio proceso aspektų. Pavyzdžiui neaiški, vaizdo įraše matyto žiedo formavimosi dinamika, nežinia kodėl skiriasi vandens ir alkoholio sluoksnių storis ir kt.

Tikimasi, kad išsamiau ištyrinėjus šį fenomeną, bus įgyta žinių leisiančių sukurti pranašesnes išsiliejusių naftos produktų surinkimo technologijas.

Technologijos.lt
Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Žiemos olimpinės žaidynės

Parašykite atsiliepimą apie Mokslas.IT