Humanoidė robotė Sofija Lietuvoje gavo ir puikų darbo pasiūlymą

Žiniasklaidai skirtuose pranešimuose buvo užsimenama, kad Vilnių aplankiusi humanoidei robotei Sofijai, jau turinčiai Saudo Arabijos pilietybę, bus pasiūlyta nuolatinė gyvenamoji vieta. Tačiau nebuvo tikėtasi, kad Lietuvos nacionalinės krepšinio rinktinės treneris Dainius Adomaitis pasiūlys jai analitikės darbą rinktinėje.
Humanoidės Sofijos pristatymas Vilniuje
Humanoidės Sofijos pristatymas Vilniuje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Vilnius tapo pirmuoju miestu pasaulyje, suteikusiu oficialų gyventojo statusą robotui humanoidui. Labai džiaugiamės galėdami prisidėti prie šio istorinio įvykio ir tikimės, kad tai paskatins platesnes diskusijas apie mokslą ir aukštųjų technologijų plėtrą bei prisidės prie Lietuvos tapimo lydere inovacijų srityje“, – sako Tomas Čivilis, „Elektromarkt“ mažmeninio tinklo parduotuves valdančios bendrovės „GV group“ vadovas.

Vilniaus meras R. Šimašius pridūrė, kad ateitis yra čia ir dabar, o robotai, nors ir neturintys žmogiškojo pavidalo, jau dabar vis dažniau atlieka daug funkcijų įvairiose srityse, rašoma pranešime spaudai.

„Noriu pasveikinti Sofiją Vilniuje. Tai svarbus įvykis mums visiems. Vilnius – labai atviras miestas technologijoms ir inovacijoms, todėl džiaugiuosi, kad humanoidei Sofijai galiu įteikti specialų sertifikatą gyventi Vilniuje ir tikiuosi ją čia matyti kuo dažniau“, – teigia R. Šimašius.

Darbas krepšinio rinktinėje

Robotė, išgirdusi klausimus apie Lietuvos krepšinio rinktinės pasiekimus, į juos atsakinėjo beveik be klaidų ir kur kas paprasčiau nei į abstrakčius, kartais netgi egzistencinius klausimus.

D.Adomaitis robotės klausė, kiek kartų Lietuvos krepšinio rinktinė yra laimėjusi Europos krepšinio čempionate, su kokiomis rinktinėmis yra žaidusi šiemetiniame atrankos į 2019 m. Pasaulio krepšinio čempionatą ir kokia buvo rungtynių baigtis, kokias rungtynes Lietuvos krepšinio rinktinė yra laimėjusi didžiausiu skirtumu ir kas yra daugiausia taškų primetęs Lietuvos rinktinės krepšininkas.

VIDEO: Humanoidė Sofija puikiai nusimano apie Lietuvos krepšinį

Į visus šiuos klausimus Sofija atsakymus išbėrė tarsi žirnius – visus teisingai. Todėl, D.Adomaičio teigimu, ji nusipelnė rinktinės marškinėlių ir darbo pasiūlymo.

V.Neverausko / 15min nuotr./Humanoidei robotei Sophiai – darbo Lietuvos krepšinio rinktinėje pasiūlymas
V.Neverausko / 15min nuotr./Humanoidei robotei Sophiai – darbo Lietuvos krepšinio rinktinėje pasiūlymas

Atsakinėti sekėsi ne visada

Žinoma, tokį pasiūlymą galima vertinti kaip ryšių su visuomene triuką arba pokštą. O pokštų susitikime su robote tikrai netrūko. Uždavus klausimą, ar ji vis dar yra linkusi sunaikinti visą žmoniją, Sofija, matyt, kūrėjų paauklėta, kad nevalia gąsdinti žmonių, atsakė, kad dabar taip negalvoja ir kad žmonės jai patinka.

Taip pat ji papasakojo, kaip keliauja – o keliauja ji dažniausiai lagamine. Ir nors pati save suvokia kaip moteriškos lyties robotę bei nepyksta, kai būna vadinama moterimi, ji vaikino neturi ir romantiškais santykiais nesidomi (galbūt tai yra amžiaus reikalas – pačios teigimu, jai kol kas yra tik vieneri metai).

Prieš pradėdama atsakinėti į daugelį klausimų Sofija turėdavo gerokai pamąstyti, o po pamąstymo pateikdavo dažniau ne aiškų ir visiems suprantamą atsakymą, o filosofinį pamąstymą ar netgi klausimu atsakydavo į klausimą, taip tarsi išsisukdama nuo keblaus klausimo ir dažniausiai sukeldama ją stebėjusių žmonių juoką.

Ne visai dirbtinis intelektas

Tokia jos reakcija (ganėtinai pagrįstai) leidžia teigti, kad iš tiesų Sofija dar sunku vadinti dirbtinio intelekto šedevru ar dirbtiniu intelektu atskirai – labiau tai yra žmogaus balsą suprantantis, žmogaus balsu atsakantis ir žmogiškas veido grimasas galinti bandyti atkartoti „chatbotas“, kuriame yra įdiegta daug „if“ tipo programinių elementų: „jeigu užduodamas klausimas su tokiais raktiniais žodžiais, pateikti iš anksto įrašytą atsakymą Nr. XX“. Žinoma,

D.Adomaičio klausimų ir Sofijos atsakymų pavyzdys rodo, kad ji veikiausiai sugeba savo užklausas teisingai suformuluoti ir pateikti interneto paieškos varikliams, taip iš dalies atlikdama „skaitmeninių asistentų“, tokių, kaip „Siri“, „Cortana“, „Alexa“ ar „Google Assistant“ funkcijas.

Progą susitikti su Sofija turės ir visi norintys žmonės – ji vilniečių ir miesto svečių lauks prekybos centre „Panorama“ esančioje „Elektromarkt“ parduotuvėje, antradienį, nuo 15 valandos.

VIDEO: Kas ta humanoidė Sophia ir kuo ji susijusi su Lietuva?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius