-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į „Yahoo“ įsilaužęs programišius prisipažino, kad darė tai Rusijos FSB užsakymu

Kanadoje gyvenantis kaltinamasis įsilaužimo į „Yahoo“ 2014 metais byloje pripažino savo kaltę ir nurodė, kad pavogti duomenys, susiję su 500 mln. paskyrų, buvo surinkti Rusijos federalinio saugumo tarnybos FSB užsakymu, rašo „Ars Technica“.
„Yahoo“ duomenų nutekėjimas
„Yahoo“ duomenų nutekėjimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Įsilaužimo vykdytojas Karimas Baratovas antradienį stojo prieš JAV federalinį teismą San Franciske. Jis liudydamas pripažino savo vaidmenį „nulaužiant FSB dominančių asmenų elektroninio pašto paskyras“. Vėliau K.Baratovas paskyrų prisijungimo duomenis persiuntė numanomam bendrininkui – Dmitrijui Aleksandrovičiui Dokučiajevui.

Kaltinimai K.Baratovui ir dar trims vyrams, kurie yra Rusijoje, buvo pateikti 2017 m. vasarį.

„Neteisėtas įsilaužimas į privačias ryšių priemones yra pasaulinė problema, kuri peržengia politines ribas. Kibernetinis nusikalstamumas yra ne tik didžiulė grėsmė asmens privatumui bei saugumui, bet ir pridaro milžiniškos finansinės žalos asmenims, prieš kuriuos vykdomi šie nusikaltimai, o pasaulinei ekonomikai kasmet kainuoja šimtus milijardų dolerių“, - savo pareiškime tvirtino JAV prokuroras Brianas Stretchas.

Kryptingo išpuolio prieš „Yahoo“ metu ketveriukė (ir galimai kiti neįvardinti bendrininkai) gavo tiesioginę prieigą prie „Yahoo“ vidinių tinklų. Patekus į šiuos tinklus, vienas iš atsakovų Aleksejus Belanas (JAV ieškomas dėl daugelio kitų įsilaužimų į elektroninės prekybos įmonių tinklus), kaip manoma, atliko „žvalgybą“. Jos metu, JAV Federalinio tyrimų biuro FTB teigimu, jis aptiko du svarbius taikinius: „Yahoo“ vartotojų duomenų bazę ir administravimo įrankį, pavadintą „Account Management Tool“.

Nors vien vartotojų duomenų bazės turinys nesuteikė visų rekvizitų, būtinų norint prisijungti prie konkrečių asmenų elektroninio pašto paskyrų, A.Belanas ir du FSB agentai tokiu būdu gavo informaciją, kuri galėjo leisti aptikti ir nustatyti specifines juos dominančias paskyras. O „Account Management Tool“ suteikė galimybę atlikti atrinktų paskyrų pakeitimus – taip pat keisti slaptažodžius.

K.Baratovas, norėjęs išvengti ekstradicijos iš Kanados, šiuo metu laikomas įkalintas Šiaurės Kalifornijoje, be galimybės išeiti į laisvę už užstatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius