Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Inovatorius, pralenkęs savo laiką – išskirtiniai Nikolos Teslos išradimai, kurie niekada netapo realybe

Nikola Tesla yra vienas didžiausių visų laikų išradėjų, tačiau šie 6 išradimai taip ir netapo realybe.
Nicola Tesla ir jo įranga
Nicola Tesla ir jo įranga / Wikipedia.org nuotr.

Nikola Tesla yra vienas iš didžiųjų istorijos išradėjų, o jo kūryba užkariavo po jo ateinančių kartų, gyvenančių pasaulyje, kurį jis padėjo kurti, vaizduotę.

N.Tesla, turėdamas daugiau nei 270 patentų 27 šalyse, įskaitant 112 vien tik JAV, teisėtai užsitarnavo savo vietą istorijoje, tačiau ne kiekvienas N.Teslos išradimas virto tikrove.

1. Belaidis energijos perdavimas

N.Tesla daugiausiai susijęs su elektra ir jos tyrimais, todėl daugelis jo patentų yra elektros gamybos ir perdavimo srityje. Galų gale turime N.Teslai padėkoti už kintamąją srovę.

Tesla taip pat bandė pastatyti bokštą, kuris perduotų elektrą oru, ir netgi gavo amerikiečių investuotojo J.P.Morgano finansavimą „Wardenclyffe“ bokšto pastatui Long Ailendo šiaurinėje pakrantėje, kurį N.Tesla tikėjosi pritaikyti perduoti elektrą į Niujorką.

Vis dėlto, J.P.Morganas nesutiko su elektros perdavimo schema ir atsisakė finansuoti likusią projekto dalį, todėl 1906 m. N.Tesla turėjo atsisakyti projekto. Po dešimtmečio, 1917 m., „Wardenclyffe“ bokštas buvo nugriautas.

Wikipedia.org nuotr./„Wardenclyffe“ bokštas
Wikipedia.org nuotr./„Wardenclyffe“ bokštas

2. Viršgarsiniai dirižabliai, kuriuos maitina antžeminiai belaidžiai elektriniai bokštai

1919 m. N.Tesla aprašė savo viršgarsinio dirižablio idėją, kurią visiškai valdys bevielis elektros perdavimas iš antžeminių bokštų, galinčio skristi 1600 km per valandą greičiu 12 000 m aukštyje, o kelionė iš Niujorko į Londoną truks mažiau nei 4 valandas.

Wikipedia.org nuotr./Belaidis elektros bokštas ir viršgarsiniai dirižabliai
Wikipedia.org nuotr./Belaidis elektros bokštas ir viršgarsiniai dirižabliai

3. Minčių kamera

Viena iš N.Teslos kraštutiniausių idėjų buvo ta, kad būtų galima nufotografuoti savo mintis.

1933 m. jis sakė „Kansas City Journal-Post“ žurnalistams: „1893 m., atlikdamas tam tikrus tyrimus, įsitikinau, kad mintyse susiformavęs aiškus vaizdas refleksiniu būdu sukuria tinklainėje atitinkamą vaizdą, kuris gali perskaitytomas tinkamu aparatu.

Jei tiesa, kad mintis atspindi vaizdą tinklainėje, paprasčiausias dalykas yra apšviesti tą pačią vietą ir nufotografuoti, o tada naudoti įprastus metodus, kurie yra prieinami vaizdui projektuoti ekrane.

Jei tai pavyksta padaryti sėkmingai, tada žmogaus įsivaizduojami daiktai būtų aiškiai atspindimi ekrane, kai jie formuojasi, ir tokiu būdu būtų galima perskaityti kiekvieną individo mintį. Tada mūsų mintys iš tikrųjų būtų tarsi atviros knygos“.

Akivaizdu, kad mąstymo procesai veikia ne taip, tačiau apie biologinį žmogaus minties ir sąmonės mechanizmą nežinome tiek nedaug, kad negalėtume tiksliai pasakyti, kad N.Tesla nebuvo kažkuo teisus.

Wikipedia.org nuotr./Minčių kamera
Wikipedia.org nuotr./Minčių kamera

4. Žemės drebėjimo mašina

1893 m. N.Teslai buvo suteiktas jo garu varomo mechaninio osciliatoriaus patentas, kurio vibracija galėjo būti panaudota elektros energijai gaminti.

Kaip jis vėliau pasakė žurnalistams, kalibruodamas šią mašiną eksperimentui, ji pradėjo taip smarkiai purtyti jo laboratoriją Niujorke, kad tai beveik sugriovė pastatą.

„Staiga viskas toje vietoje aplink sunkią mašiną ėmė skraidyti aplinkui. Čiupau plaktuką ir sulaužiau mašiną “, – pasakojo jis.

„Lauke gatvėje kilo tikra sumaištis. Atvyko policija ir greitoji pagalba. Aš liepiau savo padėjėjams nieko nesakyti. Policijai pasakėme, kad tai buvo žemės drebėjimas. Tai viskas, ką jie apie tai žinojo.“

Tai suteikė N.Teslai įkvėpimo jo telegeodinaminiam osciliatoriui – žemės drebėjimo mašinai, – kurį mokslininkai galėjo naudoti, norėdami sužinoti apie geologines Žemės savybes, o inžinieriai ir žvalgytojai surasti mineralų ir metalų rūdos telkinius po žeme. Šiandien mokslininkai ir inžinieriai taiko tą patį principą, kaip ir N.Tesla.

Wikipedia.org nuotr./Osciliatorius
Wikipedia.org nuotr./Osciliatorius

5. Dirbtinės bangos

Nors N.Tesla yra geriausiai žinomas dėl savo darbo su elektra, tai nėra vienintelė sritis, kurioje jis dirbo. Kita svarbi inovatoriaus darbo sritis buvo karinės technologijos. Kaip ir Alfredas Nobelis, N.Tesla manė, kad geriausias būdas užkirsti kelią karui yra padaryti jį visiškai beprasmišku arba tiek katastrofišku dalyviams, kad niekas nebenorėtų vėl kariauti.

Vienas iš tokių ginklų buvo dirbtinė potvynio banga, kuri, jo manymu, būtų galutinė gynyba prieš priešo laivyną. N.Teslos viltis buvo padaryti didžiausius pasaulio laivynus neveiksniais, todėl šalys nesivargins kurti karinio jūrų laivyno. Tam N.Tesla išrado radijo signalais valdomą mažą laivą „telautomatoną“, kuris šalia karinio jūrų laivyno nupilotuotų kelias tonas labai sprogios medžiagos ir ją susprogdintų.

Wikipedia.org nuotr./„Telautomatonas“
Wikipedia.org nuotr./„Telautomatonas“

6. Mirties spindulys

Arba „Taikos spindulys“, kaip jį N.Tesla pavadino.

N.Tesla manė, kad pagreitinus gyvsidabrio izotopus iki 48 kartų didesnio garso greičio, gaunamas pluoštas pagamins pakankamai energijos, kad sunaikintų visas armijas per atstumą, kurį riboja tik Žemės kreivumas.

N.Tesla prieš mirtį bandė šią idėją pasiūlyti kelioms vyriausybėms, įskaitant Jungtines Valstijas, tačiau Sovietų Sąjunga vienintelė eksperimentavo su ja ir tai niekada nedavė tokių rezultatų, kurių tikėjosi N.Tesla.

Pagal N.Teslos skaičiavimus, sprogimas sukeltų beveik 30 m aukščio potvynio bangas net 160 km nuo pradinio sprogimo, kurių pakaktų nušluoti didžiausius epochos karo laivus.

Vis dėtlo, potvynių bangos taip neveikia, kaip išsiaiškino Jungtinės Valstijos ir Sovietų Sąjunga, 1940–1950 m. atlikdamos povandeninius branduolinės bombos bandymus.

VIDEO: Nikola Tesla, Top 10 Inventions and Innovations

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius