-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Internetiniuose pokerio portaluose – kova prieš programinius robotus

Pokerio žaidime nemažai lemia atsitiktinumas ir realiu laiku kintančios aplinkybės. Tačiau net tokią sunkiai prognozei pasiduodančią intelektinę rungtį pradeda okupuoti robotai. Tiesa, kol kas tik internete.
Pokeris
Pokeris / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

36 metų Bryanas Tayloras niekaip negalėjo atsikratyti pojūčio, kad jo mėgstamame interneto portale vyksta kažkas keisto. Trijų jo dažniausių oponentų žaidimo stilius buvo toks panašus, kad tai neišvengiamai kėlė įtarimų.

Pats B.Tayloras profesionalų pokerį pradėjo žaisti 2008 metais ir pagrįstai įtarė, kad šį kartą jis susidūrė su kompiuteriniais priešininkais, arba tiesiog programiniais robotais (angl. – bots). Paaiškėjo, kad jis buvo teisus.

Jam pasidalinus savo pastebėjimais su internetinio pokerio portalo administracija buvo atliktas tyrimas ir nustatyta, kad minėtieji trys oponentai buvo žmones imituojančios programos, kurioms portalo atstovai iškart užkirto kelią toliau dalyvauti pokerio žaidimuose.

Robotus šalina be pasigailėjimo

Pokerio robotai nėra nieko naujo, tačiau tik pastaruoju metu jie pasiekė anksčiau neregėtų aukštumų. Žmonės juos anksčiau sėkmingai pralenkdavo žaidimo niuansuose, pavyzdžiui, blefuojant, ir todėl galėdavo sėkmingai aplošti mašininius priešininkus. Tačiau dirbtinis intelektas šiandien yra daug geriau išvystytas – pakankamai gerai, kad pokerio robotai išloštų dešimtis tūkstančių dolerių kai kuriuose stambiausiuose žaidimų portaluose.

Robotai, kuriuos pavyko identifikuoti B.Taylorui, buvo „išjungti“ šių metų liepą. Spalį kitas stambus pokerio portalas savo klientus informavo, kad ėmėsi veiksmų robotų plitimui stabdyti. Į prevencinių veiksmų gamą buvo įtrauktas ir įtariamųjų vartotojų profilių „įšaldymas“.

Absoliuti dauguma robotų yra visiškai prasti. Daugiau nei 90 proc. jų praranda pinigus, o ne išlošia, – sako D.Billings.

Investicijos į priemones kovai su automatinėmis programomis pamažu tampa viena esminių minėtųjų portalų išlaidų rūšimi. Paprastai, kai žaidėjai pripažįstami robotu, jie nedelsiant yra pašalinami iš portalo, laimėtos lėšos konfiskuojamos, tačiau kompensuoti nuostolius nukentėjusiems žaidėjams pavyksta ne visada.

Nepaisant griežtų sankcijų, internetiniai pokerio robotų pardavimai klesti. Pavyzdžiui, kompanija „Shanky Technologies“ platina programos „Holdem Poker Bot“ licenzijas. Tiesa, vienas šios kompanijos įkūrėjų Brianas Jetteris pripažįsta, kad jie nesuteikia garantijos, jog robotas nebus aptiktas vieno ar kito pokerio portalo administracijos atstovų, ir užsimena, kad iš žaidimų portalų ištrintų jų klientų profilių skaičius yra skaičiuojamas tūkstančiais.

Pavyzdžiui, minėtuoju B.Tayloro atveju portalas „įšaldė“ daugiau kaip 50 tūkst. dolerių, kurie buvo jo kliento sąskaitoje. Šią sumą „Shanky“ atstovas įvardija kaip „labai kuklų apytikslį įvertį“.

B.Jetteris bando motyvuoti, kad robotais besinaudojantys klientai pokerio portalams vis vien yra vertingi, kadangi generuoja nemažus papildomų pajamų srautus. „Jie tikriausiai labai stipriai norėjo mūsų atsikratyti. Tačiau mes nemanome, kad kiti portalai, kuriems yra pritaikytas mūsų produktas, imsis panašaus sprendimo“, – sakė B.Jetteris.

Dauguma pinigus pralošia

Remiantis interneto portalo Pokerscout.com duomenimis, internete egzistuoja daugiau kaip 600 svetainių, kuriose žmonės gali žaisti pokerį. B.Jetterio teigimu, dalies jų požiūris į robotų dalyvavimą žaidime yra visiškai kitoks.

Tiesa, pokerio robotai dar yra kūdikystės stadijoje ir tai šiuo metu gali būti pagrindinė priežastis, kodėl daugelis portalų prieš juos nesiima griežtų sankcijų. Priešingai nei IBM superkompiuteris „Watson“, kuris sugebėjo laimėti žaidime „Jeropardy!“, pokerio robotai nėra įspūdingai geri žaidėjai. Tačiau jie pamažu tobulėja.

„Absoliuti dauguma robotų yra visiškai prasti. Daugiau nei 90 proc. jų praranda pinigus, o ne išlošia“, – sako internetinių pokerio portalų konsultantė Darse Billings.

Priežastis paprasta. Pasirodo, kad gerokai lengviau sukurti „idealų“ šachmatų žaidėją, nei pokerio profesionalą. Šachmatai yra idealus informacinis žaidimas: jei pažvelgsite į lentą, visada žinosite tikslią žaidimo būseną iš abiejų žaidėjų pozicijos. Be to, žaidimo taisyklėse nėra numatyta vietos atsitiktinumui, tokiam, kaip kortos ištraukimas iš kortų kaladės.

Žvelgiant plačiau, pokerio robotų paplitimas gali būti tik dar vienas požymis, kad šiandieniniame pasaulyje žmonės – žinodami tai ar net nežinodami – kasdien susiduria su robotais.

Tačiau pokeryje yra daugybė nežinomųjų. Žaidėjas nežino oponento kortų ir gali nežinoti jo žaidimo stiliaus – pavyzdžiui, kiek jis agresyvus, arba kaip dažnai jis blefuoja. Kitaip nei šachmatuose, pokerio robotas didžiąją savo darbo dalį atlieka prieš rungtį. Milijonai šio proceso modeliavimų atliekami prieš tai, kol padalinamos pirmosios kortos.

Tačiau net turint šiuolaikinius kompiuterius su gausybe atminties, išsaugoti ir netgi apskaičiuoti kiekvieną įmanomą scenarijų bent kol kas yra neįmanoma.

Robotai kovoja tarpusavyje

Į geriausių pokerio robotų tarpą patenka Alberta universiteto „Computer Poker Research Group“ tyrėjų komandos kuriama programa. Grupės mokslininkai šioje srityje dirba jau beveik 20 metų.

Nuo 2005 metų grupei vadovaujantis profesorius Michaelis Bowlingas sako, kad esminis proveržis įvyko 2003 metais, kai tyrėjai nusprendė pakeisti savo darbo kryptį – atsisakyti šachmatų robotams kurti naudojamos metodikos.

2006 metais pradėtas rengti kasmetinis konkursas „Computer Poker Competition“. Pačioje pradžioje tai buvo draugiškos rungtynės tarp Alberta universiteto ir Pitsburgo Carnegie Mellon universiteto komandų. „Šiandien pokerio robotai gali konkuruoti su gerais žaidėjais, tačiau ne pačiais geriausiais. Bent kol kas“, – sako Carnegie Mellon tyrėjų grupės vadovas Tuomas W.Sangholmas.

Žvelgiant plačiau, pokerio robotų paplitimas gali būti tik dar vienas požymis, kad šiandieniniame pasaulyje žmonės – žinodami tai ar net nežinodami – kasdien susiduria su robotais.

Žmonės jau bendrauja su robotais paskambinę į klientų aptarnavimo centrus, leidžia jiems vairuoti automobilį. O B.Tayloro įžvalga aptinkant robotus padėjo susirasti darbą. Šiuo metu jis tam pačiam pokerio portalui padeda užtikrinti žaidimo sąžiningumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius