-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Interneto tėvas nusivylė savo kūdikiu

Kovo 12 dieną Pasaulinis tinklas (World Wide Web) atšventė savo 29-ąjį gimtadienį. Ta proga Pasaulinio tinklo tėvu tituluojamas inžinierius papasakojo, kaip sugedo jo vaikas, rašo engadget.com.
Timas Bernersas Lee
Timas Bernersas Lee / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Atvirame laiške, kurį publikavo leidinys „The Guardian“, Timas Berners-Lee negailėjo niūrių spalvų. Anot jo, dabar internete dominuoja kelios milžiniškos platformos, kurios smaugia inovacijas ir sunaikino tą gausų bei įvairiapusišką tinklaraščių ir mažų svetainių archipelagą, kuriuo anksčiau žavėjo internetas.

Bet, anot T.Berners-Lee, dar ne per vėlu keistis. Tik kad tiems pokyčiams įgyvendinti reikės tikrų tikriausios „svajonių komandos“, kurią sudarytų verslo, technologijų, vyriausybių, akademinės ir meno visuomenės atstovai, kurie sukurtų „tokį tinklą, kokio nori visi“.

T.Berners-Lee labiausia kritikuoja didžiąsias interneto platformas (reikia manyti, kalba eina apie „Google“ ir „Facebook“), kurios dominuoja pasauliniame tinkle ir iš esmės tapo informacijos filtrais. Jos „kontroliuoja, kurios idėjos yra pamatomos ir kuriomis yra dalinamasi“, rašė T.Berners-Lee, kartu nurodydamas, jog šios platformos yra žalingos konkurencijai, nes sukuria dirbtinius barjerus. „Jos superka startuolius, galinčius tapti konkurentais, superka svarbiausias inovacijas ir pasisamdo talentingiausius šios srities žmones“, – kritikavo Pasaulinio tinklo kūrėjas. Pridėjus konkurencinį pranašumą, kurį dominuojančioms platformoms suteikia jų vartotojų pateikiama informacija, galime tikėtis, kad artimiausi 20 metų bus kur kas mažiau inovatyvūs, nei ankstesni.

Tokia interneto centralizacija kelia rimtų problemų. Pavyzdžiui, kiek daugiau nei prieš savaitę dėl „Amazon Web Services“ veikimo sutrikimų milžiniška interneto dalis tapo nebeprieinama. Ironiška tai, kad beveik lygiai prieš metus vyko labai panašus didelę interneto dalį „išjungęs“ „Amazon Web Services“ gedimas. Tačiau viso interneto srauto perleidimas per vos kelias platformas pasižymi ir kur kas blogesne savybe: internetas verčiamas ginklu. Dėl kur kas labiau centralizuoto interneto, nei jis buvo kadaise, kai kurios valstybės tūkstančiais kuria netikras socialinių tinklų paskyras ir labai smarkiai išaugina savo manipuliavimo galias, tokiu būdu darydamos įtaką kitų šalių rinkėjams ir politikams.

Tokios dominuojančios bendrovės nesugeba dirbti visuomenės labui – jų pagrindinis tikslas yra pelnas. Tad tikriausiai būtų naudinga jas griežčiau reguliuoti. „Atsakomybė – ir kartais našta – priimti tokius sprendimus atitenka įmonėms, kurios sukurtos nešti maksimalų pelną, o ne maksimalią gerovę visuomenei. Tad teisiniai ribojimai, kuriuose numatyti socialiniai tikslai, galėtų padėti sumažinti kylančią įtampą“, rašė T.Berners-Lee.

O žinote, kas iš tiesų galėtų pataisyti interneto ateitį? Žinoma, mes patys – asmenų grupė iš plačiausių visuomenės sluoksnių, kurie pergudrautų kolosalių interneto korporacijų hegemoniją, teigia Pasaulinio tinklo sukūrėjas.

Jis nurodė ir dar vieną problemą, kurios neįstengia įveikti didžiosios interneto verslo įmonės: jos niekaip nepastato tiltų per „skaitmeninę bedugnę“, skiriančią žmones, kurie naudojasi internetu, nuo žmonių, kurie šio tinklo nepažįsta. Dažniausia tokie „nuo interneto atskirti“ žmonės būna moterys, skurdo sąlygomis gyvenantys žmonės, žmonės iš geografiškai izoliuotų arba „pirmojo pasaulio šalims“ nepriskiriamų vietovių.

Tokių „neprijungtų“ žmonių „prijungimas“ smarkiai išaugintų internete girdimų balsų įvairovę, be to, tai būtų moraliai teisingas sprendimas, mat Jungtinės Tautos prieigą prie interneto pavadino esmine žmogaus teise. Tačiau tam prireiks ne šiaip išradingų verslo modelių: mums, žmonėms, teks paremti politinius sprendimus, kuriančius visuomeninius tinklus ir viešos interneto prieigos taškus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius