Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„iPhone XR“ apžvalga: kuklesnis, bet ne prastesnis, arba Kam mokėti daugiau?

Keliomis savaitėmis vėliau pasaulį išvydęs prabangiojo „iPhone XS“ telefono „brolis“, kaip ir pridera jaunėliui, stengiasi sekti vyresnėlio pėdomis. Pažvelkime, ar jam pavyks užkariauti stilių ir aukščiausią prabą vertinančių „Apple“ fanų širdis?
Apple „iPhone Xr“
Apple „iPhone Xr“ / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Atsakymas apie naujojo „iPhone XR“ sėkmę slypi atidžiau pažvelgus į „Apple“ telefonų vartotojus, kurie yra labai įvairialypiai. Tačiau dažniausiai klaidingai ši marga savo poreikiais grupė suplakama į vieną krūvą, kurią simbolizuoja riestanosio puikuolio, kūrybininko-vadybininko hipsterišku skoniu vaizdinys. Dažnai kažkieno rankoje pastebėjus legendinį „iPhone 6S“ ar „iPhone SE“ ir pakėlus akis į tokį žmogų, akivaizdu, kad jam svarbu ne tik stilinga išvaizda, bet ir praktiški aspektai – sparta, saugumas ar tiesiog geras fotoaparatas.

Dažniausiai tokie vartotojai nesigainioja madų, tačiau nori, kad jų telefonas atrodytų solidžiai. Jiems mažai rūpi karščiausios technologinės naujovės, tačiau jie nesitaikstys su striginėjančiu rageliu.

Toks vartotojas nevaikšto nuolatos sukišęs nosies į ekraną, tačiau jis pasiunta, kai telefonas išsikrauna dar nesibaigus dienai. Jis neplanuoja tapti „Instagram“ žvaigžde, tačiau nebus patenkintas išplaukusiais vaikų gimtadienio kadrais.

Tai tarsi JAV prezidento Richardo Nixono sunkiu jam momentu įvardinta „tylioji dauguma“ – šie žmonės nestovi eilėse per naktį prie „Apple“ salonų, tačiau nėra tvirtesnės ištikimybės „prakąsto obuolio“ estetikai ir kokybei, kaip šiuose žmonėse. Tad pažvelkime, kuo stoiškasis „iPhone XR“ ir vėl kvies traukti jus į „Apple“ saloną.

Žaisminga asmenybė

Taip, tenka pripažinti, kad „iPhone XR“ atrodo kukliau nei XS serijos rageliai, tačiau tai pastebėti galima tik tada, kai jie guli vienas šalia kito. Kai tik XR lieka vienas, akimirksniu tampa vienu gražiausių telefonų kambaryje.

Akis glosto blizgūs stiklinių ekranų ir nugarėlių „sumuštiniai“, tačiau XR yra „perteptas“ labiau įprasta aliuminio briauna, kai tuo tarpu XS puošia chromuotas plieno „bamperis“. Visgi kuklesnė aliumininė XR šoninė juostelė turi vieną privalumą – ji geriau „sukimba“ su delnu, todėl telefonas rečiau bando pasprukti iš rankų ir išbandyti grūdinto stiklo tvirtumą smūgiu į grindis.

Pagal savo dydį, telefonas patenka į tarp „XS“ bei „XS Max“ – 6,1 colio įstrižainės „iPhone XR“ daug patogiau guli delne. Todėl didesnių rankų savininkai neturės problemų jį valdyti viena ranka. Šis aspektas ir geresnis sukibimas su aliuminio briauna kokius tris kartus išgelbėjo testuojamą ragelį nuo susidūrimo su skaudžia akmeninio grindinio „realybe“.

Nugarėlėje turbūt akivaizdžiausias skirtumas – XR turi vieno lęšio fotokamerą, kai tuo tarpu XS į mus žvelgia dviem „akimis“. Na, ir dar vienas ryškus skirtumas – tai korpuso spalvos. Jei XS puošiasi trimis prabangiai prislopintais rausvo aukso, kuklaus sidabro ar kosmoso pilkos atspalviais, tai XR pirkėjai galės rinktis iš šešių spalvų „vaivorykštės“.

Solidumo mėgėjams patiks balta, juoda ir ryški raudona, o žaismingiesiems tiks oranžinė, geltona ir mėlyna. Beje, „Apple“ inžinieriai nusprendė, kad ne tam jie parinko tokias spalvas XR rageliui, kad mes jas paslėptume po dėkliukais, tad pastaruosius teks pirkti iš trečiųjų šalių – „Apple“ neparduoda dėkliukų XR telefonui.

Kuklumo dorybės – daugiau už mažiau

Įjungus ekraną, pasirodo dar vienas ryškesnis XS ir XR skirtumas. Jei pirmojo ekranas liejasi per kraštus, pastarąjį įrėmina pastebima juoda juostelė.

Šis rėmelis atsirado todėl, kad „iPhone XR“ turi klasikinį skystųjų kristalų (LCD), o ne organinių šviestukų (OLED) ekraną kaip „iPhone XS“. OLED ekranuose šviečia patys pikseliai, tuo tarpu LCD ekranai yra apšviečiami iš apačios – tad šis rėmelis neleidžia šviesai skverbtis ten kur nereikia. „iPhone XR“ LCD ekranas lemia ir tai, kad, lyginant su XS, spalvoms trūksta tikslumo, o žvelgiant į jį labiau iš šono spalvos keičiasi.

Dar vienas niuansas – „iPhone XR“ ekranas išlaiko klasikinę, dar 2010-aisiais įvestą „Retina“ ekrano raišką (326 taškų colyje). Jau girdisi, kaip kandūs „Android“ telefonų fanai bando prikaišioti – juk dauguma šiandienos telefonų turi vos ne dvigubai daugiau taškų ekranuose. Visgi dažnai jie pamiršta patikslinti, kad viršijus tam tikrą ribą, taškelius ekrane pastebėti galima nebent į jį žiūrint pro lupą.

Didesnė raiška tampa labai svarbia naudojant telefoną virtualios realybės (VR) akiniuose, kurių lęšiai išdidina vaizdą – tada kuo mažesni pikseliai ir kuo jų daugiau ekrane, tuo gražesnis virtualus pasaulis. Tačiau „Apple“ telefonai nėra pritaikyti naudoti su VR akiniais, tad pikselių XR ekrane yra „per akis“.

Vėlgi, kai šalia guli XS ir XR modeliai, rėmelis, ekrano spalvingumas, apžvalgos kampai bei raiška gali gadinti kraują, tačiau kai tik XR lieka vienas, po kelių dienų visų šių „trūkumų“ akys jau nebepastebi.

Užtat šios LCD ekrano savybės atneša vieną tikrai pastebimą privalumą – ištvermę atjunkius XR nuo kroviklio. 3000 miliampervalandžių talpa įspūdžio nedaranti „iPhone“ baterija stebina savo ištverme – dienos metu saikingai, bet ne asketiškai naudojus XR ragelį, dažniausiai prieš naktį akumuliatoriaus indikatorius rodys, kad yra likę apie 40 proc. energijos.

Už šią ištvermę turime būti dėkingi būtent ne tokiam raiškiam ir ryškiam LCD ekranui – akys vis tiek nematys skirtumo, o štai komfortą, kad darbo dienos pabaigoje nereikia isteriškai dairytis elektros lizdo, pajus kiekvienas.

Vienintelė akis

„iPhone XR“ nuo prabangesnių „Apple“ telefonų modelių skiriasi dar ir fotoaparatu – nugarėlėje įsitaisiusi viena kameros akis, o ne dvi, kaip XS serijoje. Iš esmės tai reiškia, tik tiek, kad XR nepavyks padaryti portretų su ryškiu bokeh efektu, kai pagrindinis objektas ryškus, o fonas visiškai sulietas.

Visgi tai „iPhone“ – telefonas, kurio fotoaparatai daugiau nei dešimtmetį laikomi vienais geriausių pasaulyje, tad fotografuodami „iPhone XR“ visada gausime puikius kadrus. Dienos metu ar gerai apšviestoje aplinkoje nuotraukų neatskirsime nuo kitų gamintojų flagmanais darytų nuotraukų. XR puikiai tvarkosi ir prastesnio apšvietimo sąlygomis, tiesa, kartais sustreikuodavo XR fotoaparato baltos spalvos balanso „juslė“ ir tekdavo pakartoti kadrą.

Ekrano viršuje esančioje ekrano iškirptėje esantis fotoaparatas yra identiškas XS serijos telefonų kamerai – tad asmenukėse neverta tikėtis bokeh efekto. Toje pačioje iškirptėje slepiasi ir dar vienas puikus „iPhone“ telefonų privalumas – „Face ID“ veido atpažinimo sistema, kuri atrakina telefoną. Žinoma, tik tuo atveju, jei ji „žvelgia“ į ramius ir patikimus savininko veido bruožus.

Ši sistema labai palengvina gyvenimą, ilgiau ją panaudojus testo metu, vis sunkiau būdavo sugrįžti prie piršto atspaudų skaitytuvo nuosavame telefone. Ši sistema tobulai dera su slaptažodžių saugyklomis, tokiomis, kaip „LastPass“ ar „Dashlane“ – vieno žvilgsnio į ekraną pakanka, kad atsirakintų sudėtingiausiais slaptažodžiais apsaugotos svetainės ar programėlės.

„Face ID“ veikia greitai ir efektyviai, net ir tamsioje aplinkoje – ant veido krentančios net ir pritemdyto ekrano šviesos pakanka, kad „iPhone XR“ slypintis dirbtinis intelektas atpažintų savininko bruožus. Tiesa, norint greitai padaryti nuotrauką ir bandant atrakinti telefoną, pavertus jį šonu, „Face ID“ pakelia rankas ir pasiduoda.

Geresnis nei geriausias

Telefono širdis – tas pats „A12 Bionic“ procesorius, kuris plaka visoje XS telefonų serijoje – jo galios pakanka net ir įnoringiausiems žaidimams.

Nors telefone įmontuoti trys gigabaitai (GB) darbinės atminties (skirtingai nuo 4 GB XS serijos rageliuose), testo metu neteko susidurti su tokia programa ar žaidimu, kuris priverstų XR parodyti nors kokį silpnumo ženklą – viskas „sukosi“ sklandžiai tarsi tuščios girnos.

Dar vienas smagus aspektas, kuris skiria XR nuo XS – tai vidinės atminties kiekis. Pigiausias XR modelis (apie 880 eurų) turi 64 GB talpos aruodą, kuriame saugosime visą informaciją: įdiegtas aplikacijas ir žaidimus, nuotraukas, filmus ar knygas.

Vartojant „skaitmeną“ saikingai, tiek atminties turėtų pakakti daugeliui, tačiau tiems gobšesniems rekomenduojama būtų rinktis 128 GB talpos XR modelį, kuris kainuoja apie 940 eurų – daugiau vidinės atminties telefonui jau priverčia pakelti antakius. Labai „malonus“ kainos „žingsnelis“ – už 60 eurų gauname dvigubai daugiau atminties, kurios tikrai pakaks. Tuo tarpu XS seriją nusižiūrėję pirkėjai turi tik galimybę peršokti nuo 64 GB prie 256 GB atmintinės talpos modelio – kurių kainos skirias 170 eurų. Tiesa, norint užpildyti 256 GB telefono atminties, reikėtų būti rimtu „skaitmeniniu hoarderiu“.

Išvados?

Tad, kad ir kaip aukštai skraidytų „Apple“ vadovai ir inžinieriai, jie puikiai išmano savo klientus – natūralu, jie siekia ir toliau išlaikyti pavergus jų širdis bei protus. Būtent jiems ir yra skirtas „iPhone XR“ modelis, panašiai kaip ir praėjusiais metais išleisti „iPhone 8“ serijos rageliai.

Kuklus, bet ne prastesnis jaunesnysis XS brolis ne vieną „Apple“ telefonų mėgėją privers gerokai pasukti galvą. Ar tikrai verta atseikėti 300 eurų daugiau už kelis prabangos štrichus, kuriuos pastebės tik žinovai? Dauguma žmonių, kurių kišenėse guli jau šiek tiek apsitrynę ir „moraliai pasenę“ „šeštukai“ ar „septintukai“, rinksis būtent XR – apie juos buvo galvota, kuriant šį „Apple“ modelį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius