Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iraniečiai tebegaudo pokemonus, nepaisydami oficialaus draudimo

Iranas tapo pirmąja valstybe, uždraudusia milžiniško populiarumo pasaulyje sulaukusį papildytos realybės žaidimą „Pokemon Go“, bet netgi šiitiškoje respublikoje, kurioje internetas griežtai kontroliuojamas, šiuolaikinėmis technologijomis įgudęs naudotis jaunimas tęsia pokemonų medžioklę.
„Pokemon Go“ žaidėjai Irane
„Pokemon Go“ žaidėjai Irane / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Pokemon Go Iranas

Puošniame Tautos parke Teherane paauglys, įbedęs akis į savo išmanųjį telefoną, staiga sustojo prie vyro, sėdinčio ant suolelio kartu su žmona ir dukra, kurios abi buvo apsigobusios nuo galvos iki kojų juodomis konservatyvių pažiūrų musulmonių dėvimomis čadromis.

Iranas blokuoja daugelį tarptautinių žiniasklaidos portalų ir socialinių tinklų, tarp jų „Facebook“ ir „Twitter“.

Šeima liovėsi šnekučiuotis ir sužiuro į vaikiną, kuris, kaip atrodė, telefoną laikė nukreipęs į juos. Netrukus berniukas nuėjo tolyn nematydamas, kas darosi aplinkui, giliai pasinėręs į virtualų pokemonų pasaulį.

Iranas blokuoja daugelį tarptautinių žiniasklaidos portalų ir socialinių tinklų, tarp jų „Facebook“ ir „Twitter“.

Ši šalis uždraudė „Pokemon Go“, praėjus vos kelioms dienoms nuo šio žaidimo išleidimo liepos pradžioje. Iranas argumentuoja, kad „Pokemon Go“ kelia pavojų nacionaliniam saugumui, nes šis itin populiarus žaidimas skatina žaidėjus ieškoti realių vietų pagal virtualius žemėlapius ir jų išmaniųjų telefonų palydovinės navigacijos duomenis.

„Kadangi šis žaidimas yra virtualių ir fizinių žaidimų derinys, jis kelia daug rūpesčių šaliai ir žmonėms saugumo srityje“, – naujienų agentūrai „Tasnim“ penktadienį sakė generalinio prokuroro pavaduotojas Abdulsamadas Khoramas Abadi.

Jis patvirtino, kad „Pokemon Go“ vienbalsiai uždraudė Irano virtualiosios erdvės aukščiausioji taryba.

„Tokie žaidimai gali tapti priemonėmis valdomoms raketoms nukreipti ir netgi sutrikdyti greitosios pagalbos bei ugniagesių automobilių važiavimą“, – „Tasnim“ citavo su radikaliaisiais šalininkais ryšius palaikantį analitiką Alirezą al Davoudą. Jis pridūrė bijantis, kad šio žaidimo kūrėjai Jungtinėse Valstijose „Pokemon Go“ naudoja Iranui šnipinėti.

Apeiti cenzūrą

Vis dėlto draudimas nesugebėjo atgrasyti prisiekusių žaidėjų nuo animacinių žvėriukų pokemonų medžioklės.

Moderniomis technologijomis įpratę naudotis Irano jaunuoliai įgudę kasdien apeiti interneto cenzūrą, naudodami virtualiuosius privačius tinklus (VPN), nuslepiančius jų telefono arba kompiuterių buvimo vietą.

Daugelyje telefonų pardavinėjamos išankstinio apmokėjimo VPN kortelės su tokių uždraustų tinklalapių kaip „Facebook“ ir „YouTube“ logotipais.

Pareigūnai retai imasi veiksmų prieš tokį elgesį, verčiau skatindami vengti užsienio portalų, o ne taikydami griežtą cenzūrą.

Daugiausia rūpesčių „Pokemon Go“ gerbėjams kelia „pokemonų stotelių“ (Pokestop) ir „aikštelių“ (Gym), kuriuose galima gauti įvairių šiame žaidime naudojamų virtualių elementų ir rengti kovas tarp skirtingų komandų, stygius.

Tautos parkas – gana svarbi šiam žaidimui vieta: joje yra viena pokemonų stotelė ir dvi aikštelės. Neseniai vieną pavakarę ten susirinko apie 30 žaidėjų, daugiausiai paauglių ir jaunuolių.

„Tiesiog tai rodo, kiek internete mažai informacijos apie Iraną“, – sakė 15-metis Shayanas, taip pat pasiskundęs dėl „Pokemon Go“ virtualiųjų elementų stygiaus Teherane.

„Pokemon Go“ automatiškai paskirsto žvėriukus ir žaidimo vietas pagal esamus žemėlapių duomenis. Tokios informacijos apie Irano sostinę nėra daug.

Kai kurie žmonės buvo atkeliavę net iš vakarinio Teherano priemiesčio Karadžo, esančio už 30 km, kad galėtų pažaisti, pasakojo Shayanas.

Dar viena kliūtis žaidėjams – intensyvus eismas.

„Praėjusią naktį mes septyniese praleidom valandą įstrigę eismo spūstyse, kai mėginome surasti ir užimti tris aikšteles“, – juokdamasis sakė 26 metų Hosseinas.

Nors vaikinų ir merginų sambūriai kelia nepasitenkinimą konservatyviajai Irano valdžiai, susitikimai Tautos parke beveik neatkreipia dėmesio, nes visi įbedę nosis į savo telefonus.

Viena šeima susiprotėjo, kas vyksta, ir stabtelėjo paklausti jaunuolių, kaip veikia žaidimas.

„Pažiūrėkit, kaip šaunu“, – sakė Shireen, išėjusi pasivaikščioti su vyru ir keturmečiu sūneliu.

„Man patinka šis žaidimas, nes reikia judėti. Leisiu savo sūnui jį žaisti, bet tik tada, kai jis sulauks 15 metų“, – juokėsi ji.

Kaip ir visur kitur, šis žaidimas tapo itin populiarus, nes jis skatina žaidėjus atsiplėšti nuo sofų ir pabūti lauke.

„Dieną praleidęs darbe niekada neišeičiau į lauką, jeigu ne šis žaidimas“, – sakė žaidėjas, vardu Siavashas. Jis tvirtino numetęs 4 kg per pirmąsias dvi savaites po žaidimo debiuto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius