Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išmaniojo laikrodžio misija: sugrąžinti pavogtą laiką ir priversti pajudėti

Per trumpą laiką „Samsung“ išmanieji laikrodžiai gerokai pasikeitė – nuo klasika spinduliuojančio didžiulio „Galaxy Watch“ iki įbrėžimams atsparaus stiklo akies plieno rėmuose „Galaxy Watch Active 2“. Išmaniųjų laikrodžių ir apyrankių prigimtis – sekti naujienas čia ir dabar, taupyti laiką ir priversti daugiau judėti.
Bėgikas
Bėgikas / 123RF.com nuotr.

Šiandien pakalbėsime apie išmaniųjų įrenginių ant riešo metamorfozes per gana trumpą laiko tarpą. Iškart buvo aišku, kad išmanusis laikrodis bus naudingas sportuojantiems žmonėms, tačiau akivaizdu, jog kūrėjai neužmiršo nieko – nei solidžios prabangos, nei klasikos, nei kosminio futurizmo.

Apyrankė, kurią užmiršite nusiimti

Taigi, ant riešo turime daiktą, kurį sinchronizavus su „Samsung Health“ ir „Galaxy Wearable“ programomis, įsigyjate kasdienį palydovą. Šis prietaisas – toks sumanus priedas prie mobiliojo telefono, leidžiantis nebūti nuolat įsikniaubusiam į ekraną, kurį vyresnė karta jau senokai keikia – prisiperka tų „laižomų tapšnoklių“ ir dingsta iš bendravimo zonos, nors ir sėdi šalia!

Galėtume šią apžvalgą pradėti nuo išmaniosios apyrankės, kuri vadinasi „Galaxy Fit“. Tai irgi yra išmanusis laikrodis – paprastoji jo versija, kurios išmanumą gana paprasta įsivaizduoti. Ko nepasakytum apie „Galaxy Watch Aktive 2“.

Gamintojo nuotr./Galaxy Watch Active 2
Gamintojo nuotr./Galaxy Watch Active 2

Subendriname su telefonu tradiciniu būdu. Įkrauname bateriją ir užmirštame šį veiksmą savaitei. Bėgiojame, plaukiojame, žingsniuojame, o šis skaičiuoja kalorijas, matuoja pulsą. Daro tai net tuomet kai miegate. Nerandate telefono? Spaudžiate ant apyrankės vieną iš funkcijų ir telefonas aštriu garsu praneša, kur jis guli.

Lyg ir būtų viskas, ką turi ir visos kitos išmaniosios apyrankės – laikrodžiais jų nevadina, nes šį vardą užgrobė labiau išmanūs prietaisai. Ši apyrankė turi streso matuoklį. Sunku suvokti, kaip jis tai matuoja, tačiau, kaip sako liaudis, nervus geriau dėti į konservus – gal ir verta atsižvelgti į tai, ką tau sako vandenyje neperšlampanti kieto juodo stiklo kapsulė.

Laikrodis – laiko policininkas?

Galaxy Watch – tai buvo kažkas naujo ir seno viename. Net ir skeptikai pripažino, kad šitaip pateikti klasikinio didelio šveicariško laikrodžio klasikinę versiją galėjo tik labai gerai pagalvoję dizaineriai.

Taip pat nemažai kas būtent tokį laikrodį renkasi iki šiol – juk mato, kad jau prieš trejus metus pirktas daiktas tarnauja – net baterijos keisti nereikėjo.

Jei nesate pirmaujantis sportininkas megapolyje ir nelankote paties madingiausio sporto klubo, tai šis laikrodis ir dabar yra lyg aidas iš ateities.

Ant riešo turime viską: barometrą, giroskopą, akcelerometrą, pulso matuoklį, aplinkos šviesos matuoklį, GPS siųstuvą, muzikos grotuvą. Kraunamas belaide jungtimi. Atsparus įvairiems aplinkos poveikiams.

Tik krauti jau teks kiek dažniau nei apyrankę. Aktyviai naudojant baterija veikia iki keturių dienų. Įjungus taupymo režimą – gal ir dvigubai ilgiau. Bet darosi akivaizdu, jog išmanumas savo baterijos dalį atsiriekia.

Čia priartėjame prie praeities ir ateities esmės. Laikas yra viskas. Norime daugiau išmonių laikrodyje – turime mažiau laiko baterijoje. Bet gal tai taupo mūsų gyvenimo laiką?

Gamintojo nuotr./Galaxy Watch Active 2
Gamintojo nuotr./Galaxy Watch Active 2

Užsisėdėjai? Laikrodis tai primins

Ką padarė išmaniojo laikrodžio kūrėjai vėliau? Jie tarsi aplenkė laiką ir sukūrė „Watch Active“ versiją. Turime visas klasikinio pirmtako standartines funkcijas, bet griežtas dizainas virto kone perpus lengvesniu liečiamu kosminiu stikliuku.

Nebėra sukamo valdiklio – kuris iš esmės buvo sugalvotas kaip praktiškai įveiklinta mechaninio laikrodžio nostalgija. Imkite dar vieną saują išmanumo ir nubraukite nuo baterijos veikimo laiko mažiausiai dieną. Lieka 2-3 dienos.

Viskas būtų lyg ir gerai. Laikrodis nuolat primena, kad jau užsisėdėjome – laikas pajudėti. Beje, tam išmanieji laikrodžiai ir buvo sukurti. Jie tarsi neutralizuoja mobiliosios kartos prakeiksmą – sugadintą laikyseną, sumažėjusį raumenų tonusą ir nuolatinį judėjimą mintimis, bet ne kojomis.

Gal būtent dėl to ne tik išmaniųjų produktų kūrėjams, bet ir visiems vartotojams jau buvo šovusi mintis kai kurias išskirtinai telefono funkcijas perkelti į laikrodį. Pavyzdžiui – skambinimą. Šis laikrodis, kaip ir dera tokiam gaminiui, tiesiogiai susikalba su telefonu, bet jis nekalba su jumis. Jis neturi garsiakalbio, bet galite matyti, jog kažkas skambina. Tačiau tai viskas.

Dar vienas dalykas – ypatingai sportininkų mėgiamas laikrodis dažniausiai naudojamas tam, kad vakare galėtų savo telefone kruopščiai išnagrinėti, kur kiek sudegino kalorijų, kaip veikė širdis.

Tik šiame kosminiame aparate – kitaip nei telefone – nėra galimybės nustatyti daugybės sporto rūšių ir režimų. Turėkime omenyje, kad bėgimą ar dviratį technologijos atpažįsta pačios, o važiavimą riedučiais tektų nustatyti rankiniu būdu. Bet tai pavyks tik telefone.

Gamintojo nuotr./Galaxy Watch Active 2
Gamintojo nuotr./Galaxy Watch Active 2

Ar jau galima pamiršti telefoną namuose?

Išaušo nauja ateities diena ir gimė „Watch Active 2“. Iškart nubraukiame vieną dieną nuo baterijos tarnavimo laiko, nors ji keliais miliamperais ir galingesnė už pirmtaką be garsiakalbio.

Keturių centimetrų skersmens juodo stiklo išmanus, sunkiai subraižomas ir be galo tvirtas skritulys įlietas į aliuminio arba plieno rėmą. Vaizdas laikrodyje ryškus net vidurvasario saulės spinduliuose. Laikrodžio dalis, kuri liečiasi su jūsų oda, sugeba matuoti praktiškai viską. Net jūsų deguonies kiekį kraujyje!

Ir, žinoma, jau galite pasirinkti galybę judėjimo būdų. Belieka sulaukti, kol jūsų laikrodis sugebės pats atpažinti, ką jūs šiuo metu veikiate – slidinėjate, darote pritūpimus ar tvirtinate viršutinę pilvo preso dalį.

Tikrai nedaug trūksta, kad daiktas ant riešo jums pasakytų, ką derėtų suvalgyti, nes apie vandens vartojimą jis jau neblogai išmano.

Beje, šis laikrodis turi nemažai aristokratijos. Tai ne tik prašmatni išvaizda su įvairių spalvų metalo krašteliais. Jis turi ne tik baseino režimą, bet ir teatro. Teks pasitempti ir savo gyvenimo neapriboti vien sportu.

Čia nutinka ir stebuklas, apie kurį drįsome pasvajoti ne vienas. Šiuo laikrodžiu galima atsiliepti į skambutį, kurį gavo kitame kambaryje ant stalo gulintis mobilusis telefonas. Tuo metu jūs ramiai gulite putų pilnoje vonioje.

Taip pat fantastiška, kad į treniruotę telefono galite ir nesinešti. Laikrodis vistiek fiksuos visus duomenis, kurie vėliau bus pateikti telefonui. Lyg kokia vakarienė – gardžios duomenų analizės.

Apie ką belieka svajoti? Gal apie baterijas, kurios neišsikraus bent savaitę arba bus keičiamos? Dar galima tikėtis, kad laikrodžiai išliks savimi ir netaps įrenginiais, kurie, užuot taupę ir skaičiavę, praryja mūsų laiką.

Gamintojo nuotr./Galaxy Watch Active 2
Gamintojo nuotr./Galaxy Watch Active 2

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius