Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išmaniųjų telefonų spartos perteklių jau galima panaudoti mokslo labui

Kuo galingesni tampa mobiliųjų įrenginių procesoriai, tuo dažniau galima išgirsti klausimą: „Kam reikia tokios galios mobiliajame įrenginyje?“ Tai ypač aktualu išmaniesiems telefonams, kurių galia ir procesoriaus branduolių skaičius auga lyg ant mielių. Todėl dažnai „tinginiaujantį“ telefono procesorių jau siūloma panaudoti mokslo labui.
Žmonės naudojasi išmaniaisiais telefonais ir planšetiniais kompiuteriais
Žmonės naudojasi išmaniaisiais telefonais ir planšetiniais kompiuteriais / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sukurta aplikacija „BOINC“, kurią galima atsisiųsti iš „Google Play“, apjungia daugybę įvairiausių mokslo šakų projektų. Vartotojai gali padėti ieškoti gravitacinių bangų, kurių egzistavimą numatė dar Albertas Einsteinas (projektas „Einstein@Home“), atkoduoti baltymų, fermentų ir kitų gyvų organizmų komponentų paslaptis, padėti ieškoti vaistų nuo maliarijos (malariacontrol.net) ir AIDS (FightAIDS@Home). Pastarieji du projektai priklauso kelių dešimčių grupei, kuriai padeda apie 2,3 mln. asmeninių kompiuterių ir apie 600 tūkst. vartotojų iš 80-ies pasaulio šalių.

Programinė platforma „BOINC“ buvo sukurta dar 2002 m. ir iki šiol naudojosi tik stacionarių bei nešiojamųjų kompiuterių galiomis. Šįmet buvo išleista „Android“ skirta programos versija, ir tai visai suprantama – dabartiniai mobilieji procesoriai gali daugiau nei 10 metų senumo asmeninio kompiuterio procesorius.

„Android“ skirta „BOINC“ aplikacija turi gana nemažai nustatymų, kurie leis lengvai sukonfigūruoti skaičiavimų trukmę, sąlygas ir jiems skirtus išteklius. Tai aktualu, kadangi šiandieniniai išmanieji telefonai negali pasigirti ilgu baterijos darbo laiku. Galima net nustatyti, kad skaičiavimai būtų atliekami tik tuomet, kai mobilus įrenginys prijungtas prie išorinio elektros šaltinio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius