-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ispanija gavo leidimus statyti milžinišką teleskopą, kurio statybos blokuojamos Havajuose

Vieno Ispanijos tyrimų centro direktorius trečiadienį pareiškė, kad planai pastatyti Kanarų salose milžinišką 1,4 mlrd. dolerių (1,26 mlrd. eurų) vertės teleskopą gali tapti tikrove, jei tik tarptautinis konsorciumas atsisakys savo paties užmojo statyti tokį objektą Havajuose.
Kvapą gniaužiantis „Caldera de Taburiente” nacionalinis parkas La Palmos saloje
La Palmos sala / Vida Press nuotr.
Temos: 1 Teleskopas

Kaip naujienų agentūrai AP sakė Kanarų salų astrofizikos instituto direktorius Rafaelis Rebolo, La Palmos saloje esantis Puntagordos miestelis išdavė leidimą statyti teleskopą.

„Pagal Ispanijos įstatymus, daugiau nebereikia jokių statybos leidimų“, – nurodė jis elektroniniame laiške.

Tarptautinis konsorciumas, palaikantis „30 metrų teleskopo“ (TMT) projektą, nori jį pastatyti ant aukščiausio Havajų kalno. Tačiau kai kurie vietiniai havajiečiai Mauna Kėjos ugnikalnio viršukalnę laiko šventa ir savo protestais nuo liepos vidurio blokuoja statybas.

Ispanijos La Palmos sala, kurioje veikiančioje Roke de los Mučačoso observatorijoje jau yra keli galingi teleskopai, 2016 m. buvo pasirinkta kaip atsarginė vieta teleskopui.

Būdamas statybų alternatyvioje vietoje koordinatorius R.Rebolo sakė palaikąs nuolatinius ryšius su konsorciumu ir Ispanijos mokslo ministerija.

Astrofizikos instituto direktorius optimistiškai vertina perspektyvą, kad galiausiai bus nuspręsta statyti teleskopą jo šalyje.

„Manau, kad tai įmanoma. Kanarų salos siūlo labai gerą sprendimą, leisiantį greitai pastatyti TMT, o šis taptų sėkmingu pažangiojo mokslo projektu“, – teigė R.Rebolo.

Protestuotojams šią vasarą užblokavus Mauna Kėjos privažiavimo kelią, konsorciumas nusprendė paprašyti Ispanijos išduoti statybos leidimo tuo atveju, jei vykdyti darbus Havajų teritorijoje nebebus įmanoma.

Vietoje, kur įsikūrusi Ispanijos observatorija, jau atliktas poveikio aplinkai vertinimas, kurio išvados buvo palankios.

Mauna Kėjos ir La Palmos viršukalnės dėl jų puikių oro sąlygų laikomi vienomis geriausių vietovių visame pasaulyje kosmoso gelmėms stebėti.

Planuojamo teleskopo įspūdingo dydžio veidrodis leistų jam surinkti daugiau šviesos ir pamatyti blankius, labai tolimus objektus. Astronomai tikisi pažvelgti į atokiausias Visatos ribas ir tyrinėti Visatos raidos laikotarpį iškart po Didžiojo sprogimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius